Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Verliefd tot in de eeuwigheid: legendarische kus van Françoise Delbart ging de hele wereld rond

Françoise Delbart poseert op 20 april 2005 opnieuw bij het Hôtel de Ville in Parijs, met de wereldberoemde foto van Robert Doisneau waarop zij, 55 jaar eerder, haar geliefde kust.Beeld Eric Feferberg / AFP

Ze zoende haar geliefde in 1950 op een straathoek in Parijs. De kus zou jaren later wereldberoemd worden. Behalve een symbool voor jonge liefde, werd de foto ook een bron van juridisch gesteggel. Françoise Delbart is op 93-jarige leeftijd overleden.

Een middag in Parijs, maart 1950. Een verliefd jong stel wisselt een kus uit op de stoep voor het stadhuis. Een kus die jaren later een van de gezichtsbepalende beelden uit de 20ste eeuw zou worden.

Deze week overleed Françoise Delbart, de toen 20-jarige parisienne op de foto. Op de bewuste middag struinde ze innig gearmd met haar toenmalige geliefde Jacques Carteaud door de Franse hoofdstad.

De Parijse straatfotograaf Robert Doisneau spotte het stel en legde de kus vast voor een serie over jonge liefde. Life Magazine publiceerde de reeks op 1 april 1950, de kus voor het stadhuis was niet eens de prominentste foto op de pagina.

Maar 36 jaar later, in 1986, viste een uitgever de foto uit de archieven en drukte hem opnieuw af, ditmaal op posterformaat. Het beeld werd wereldberoemd. Honderdduizenden posters, ansichtkaarten en kalenders werden verkocht met daarop het ultieme symbool voor een jonge romance.

Posters, ansichtkaarten en kalenders

Niet lang daarna meldden diverse Franse stellen zich bij het agentschap van de fotograaf. Zíj beweerden het verliefde koppel op de foto te zijn en nu eisten ze de rechten op. Zo ook het echtpaar Denise en Jean-Louis Lavergne. Denise zei haar eigen oorlellen en wenkbrauwen in de foto te herkennen.

Fotograaf Doisneau sprak zich niet uit over de waarheid achter de claims, maar stemde in met een ontmoeting met de Lavergnes in 1990. Een nationale mediastorm volgde, Franse verslaggevers stonden in de rij voor de herontdekte minnaars van de beroemde foto. Portretseries op de bewuste plek, veertig jaar later, stonden in alle grote tijdschriften.

Françoise Delbart vertelde later aan Franse media dat ze de immense aandacht voor de Lavergnes en Doisneau pijnlijk vond. “Het voelde alsof ze mijn herinneringen hadden gestolen.” Delbart besloot in 1992, twee jaar voor Doisneau overleed, alsnog naar buiten te treden. Ze kon bovendien bewijzen dat zij en haar geliefde Carteaud op de foto staan.

Gevraagd te poseren

Het bewijs van Delbart: een gesigneerde en genummerde print van de foto uit 1950, die ze van Doisneau zelf had gekregen als dank. De foto bleek toch iets minder spontaan geschoten dan al die tijd gedacht. Doisneau had het koppel gevraagd te poseren voor zijn fotoserie over kussende geliefden in Parijs, iets wat in het genre straatfotografie voor sommigen uit den boze is.

Op de vraag waarom Doisneau niet eerder de waarheid had verteld, antwoordde de fotograaf dat hij het ontroerend vond dat zoveel stellen zich herkenden in de beroemde foto. “Ik wilde hun dromen niet in duigen laten vallen.”

Delbart, die een bescheiden carrière had als filmactrice, overleed op 93-jarige leeftijd. Dat maakte haar familie deze week bekend. Ze ontving nooit geld voor de rechten van de foto. Wel veilde ze in 2005 haar originele print, die haar 150.000 euro opleverde.