Sven Damen, professor Vastgoedeconomie en Financiering Universiteit Antwerpen
Volledig scherm
PREMIUM
Sven Damen, professor Vastgoedeconomie en Financiering Universiteit Antwerpen © ERA / RV

Huizenprijzen voor het eerst in 10 jaar gedaald: zal een huis in 2024 nog goedkoper worden?

De huizenprijzen zijn in 2023 voor het eerst in tien jaar gedaald. Kopers betalen nu gemiddeld zo’n 2 procent minder dan een jaar geleden, zo blijkt uit de jaarlijkse ERA Barometer. Maar dat geldt niet voor elke soort woning, of alle locaties. Waar heb je als koper niet meer onderhandelingsruimte? En vooral, voor wie dit jaar van plan is te kopen of te verkopen: wat zullen de vastgoedprijzen in 2024 doen? Professor Vastgoedeconomie Sven Damen (UA) en Johan Krijgsman van ERA leggen uit.

49 reacties

  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Als je er nog 150.000 € extra insteekt om te renoveren. Daalt je energierekening dan ook met 416€ per maand. Want anders haal je er dat op 30 jaar nog niet uit. Wat als je energierekening al maar de helft is. Binnen 30 jaar haal je het er ook niet uit met een hogere verkoopprijs. Want dan is dat huis opnieuw aan een renovatie toe. En hoe hoog wordt je KI en onroerend goed belasting na renovatie.
  • WILFRIED DE WILDE

    4 maanden geleden
    Of de prijzen nu stijgen of dalen heeft geen belang. Het aanbod is lager dan de vraag. Voor zelfs een krot met een goede ligging vraagt (en krijgt) men een fortuin. Beste wensen voor iedereen.
  • Léon-Bernard Giot

    4 maanden geleden
    De overheid mag zoveel renovatieplichten uitvinden als zij wil, zolang zij dat ook niet financiert zal het niet lukken ! Wat houdt de overheid tegen om zelf GRATIS als waarborg te spelen bij de banken ? Op deze manier kan iedereen voldoende geld lenen, zelfs als de terugbetalingscapaciteit te laag is, om alle nodige aanpassingen te verrichten. Dan blijft er maar een kleine minderheid over die echt ook nog subsidies zal moeten krijgen.
  • John Verstraeten

    4 maanden geleden
    Tot nu toe heb ik de prijzen alleen maar zien stijgen, logisch: we zijn ieder jaar met meer, huren is ieder jaar opnieuw index erbij (11%) verleden jaar en dit jaar weer 2%. En een huis blijft de allerbeste investering. En een lening wordt niet duurder, net goedkoper. De rente is weer aan het zakken....
  • Bruno Vermaeren

    4 maanden geleden
    hopelijk dalen de prijzen drastisch zodat ze terug op normale waarden komen en onze kinderen terug een huisje kunnen kopen. leg vaste prijzen op bij imobilie kantoren dan is de %tuele jacht weg van hoe hoger de prijs hoe meer ze binnenrijven. Reken maar eens uit 3% op 200.000 of op 400.000. Het is evenveel werk voor beide huizen.