Ondergelopen weilanden in Zandbergen

Koning Winter komt eraan met kou, zon en wind: "Schaatsen kan misschien op ondergelopen weilanden"

Na de (overvloedige) regen van de afgelopen week krijgen we vanaf zaterdag droger en kouder weer. Volgens weerman Bram Verbruggen kunnen we volgende week zelfs enkele vriesdagen krijgen waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt komt. "En op de ondergelopen weilanden kan er misschien wel geschaatst worden."

Nat, natter, natst. Zo kan je de eerste dagen van 2024 wel samenvatten. Maar daar komt vanaf dit weekend verandering in. "Vanaf zaterdag krijgen we droger en vooral kouder weer", voorspelt weerman Bram Verbruggen.

BEKIJK - het weerbericht voor de volgende dagen: "het wordt een stuk frisser" :

Videospeler inladen...

Zaterdag en zondag

De regen trekt dit weekend langzaam weg. "Zaterdag is het nog bewolkt met kans op lichte regen. Maar het wordt vooral gevoelig kouder en er komt een krachtige wind uit het noorden bij. We bereiken de maximumtemperatuur, zo'n 5 graden, al in de voormiddag. In de loop van de dag wordt het door die wind uit het noorden kouder."

De nacht wordt koud genoeg om zondagochtend op sommige plaatsen een beetje sneeuw te krijgen. "Die sneeuw zal niet blijven liggen, maar het is wel mooi om naar te kijken."

Ook zondag krijgen we koud weer met veel wolken. "Het kwik klimt niet hoger dan 1 à 2 graden boven het vriespunt. Het waait matig vanuit het noordoosten." 

Begin volgende week

Vanaf de nacht van zondag op maandag gaat het echt stevig vriezen. 's Nachts krijgen we temperaturen tot -4 graden. En ook overdag blijft het koud. De maxima schommelen van -1 tot -4 graden.

Dinsdag wordt het zonnig met maxima tussen -1 en -3 graden bij een schrale noordoostenwind. "Maar 's nachts gaat het echt vriezen en daalt het kwik in Vlaanderen tot -6 en op sommige plaatsen zelfs -7 graden."

Ook de rest van de week blijft het volgens weerman Bram koud, droog en guur. "We krijgen droge lucht omdat de wind uit het noord-oosten waait. Maar het waait wel krachtig waardoor het guur kan aanvoelen."

Winterpret?

Weerman Bram verwacht dus wel enkele vriesdagen waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt komt overdag. "Dat is ideaal voor ijsvorming. Er zijn op dit moment veel ondergelopen weilanden door de hevige regen van de afgelopen dagen. Die kunnen snel toevriezen. En daar zal je waarschijnlijk wel kunnen schaatsen in de tweede helft van volgende week."

Maar dromen van een Elfstedentocht doen we voorlopig beter niet. "Enkel de ondiepe wateroppervlakken zullen dichtvriezen door de kou. En de vrieskou lijkt ook niet aan te houden. Voor volgende week zaterdag en zondag zien we overdag alweer temperaturen boven het vriespunt."

Meest gelezen