Ā© Jelle Houwen

Eierkotje in Ichtegem, waar mensen zelf eitjes nemen en geld achterlaten, sluit na diefstallen: "Vertrouwen is weg"

In Ichtegem sluit het bekende "Eierkotje" bij boerderij "Hof Het Reigersvliet". Daar konden mensen al een jaar lang verse kippen- of kwarteleitjes nemen en het geld in een kistje stoppen. Een kwestie van vertrouwen, dat net te veel werd beschaamd.

Geert Seynaeve runt al jarenlang een pluimveebedrijf in Ichtegem. In Hof Het Reigersvliet lopen 15.000 scharrelkippen rond en zitten 4.600 kwartels. De kwarteleitjes worden geleverd aan de Colruyt, de kippeneitjes komen in de retail terecht. Omdat heel wat mensen ook bij Geert thuis graag kakelverse eitjes wilden kopen, installeerde hij een dik jaar geleden 't Eierkotje.Ā 

Wie wou kon eitjes uit het hokje halen en het geld in een kistje stoppen of aanbellen om over te schrijven. "Mensen konden hun vers eitje iets goedkoper kopen dan in de winkel, en ik kreeg er iets meer voor dan in de handel. Een win-winsituatie dus."

Meer dan 50 eieren gestolen

"Het was een zaak van wederzijds vertrouwen", vertelt Geert. "99,5 procent van wie eitjes meenam, betaalde correct, maar je hebt altijd enkelingen die de boel verpesten. De laatste drie weken zijn er meer dan 50 eieren gestolen. De Ć©Ć©n neemt kippeneieren mee, de andere kwarteleieren. Maar er gaat geen geld in 't bakje. Ze staan nochtans op camera."

Daarom besliste Geert om de deuren van het Eierkotje definitief te sluiten.

Ā© Jelle Houwen
Ā© Jelle Houwen

Meest gelezen