Ga naar de inhoud

Ultraloper Karel Sabbe blikt terug op grand cru-jaar: "Vroeger was ik de zot, nu het gezicht van de sport"

 vr 5 januari 2024 11:54
Karel Sabbe blikt terug op een uitzonderlijk 2023.

Geen Belg heeft meer kilometers gevreten dan Karel Sabbe in 2023. De ultraloper hield ons land in spanning met zijn race tegen de klok in de Barkley Marathons. Niet veel later zou hij ook nog eens de recordtijd verpulveren op de 4.280 kilometer lange Pacific Crest Trail. "Het doet me enorm deugd dat het leefde in België", blikt de tandarts terug.

"Vorig jaar kwam alles een beetje samen"

"Ik noem het zelf een grand cru-jaar", zegt Karel Sabbe met een fonkel in zijn ogen.

 

2023 mag zelfs voor de Belgische ultraloper uitzonderlijk genoemd worden. Bij zijn derde poging tackelde Sabbe dan toch de haast onmogelijke Barkley Marathons.

 

Daarenboven verpulverde hij nog eens het record op de Pacific Crest Trail: een pad - met omweg door een bosbrand - van Mexico tot Canada met maar liefst 4.280 kilometer op het menu.

 

"Ik ben nu 10 jaar bezig met ultralopen en heb het gevoel dat vorig jaar alles een beetje samen kwam", blikt de tandarts terug. "Alle uitdagingen die ik probeerde, heb ik tot een goed einde gebracht."

Inspiratiebron die "niets moet"

Nooit een "moet" te horen uit de mond van Karel Sabbe. De ultraloper volgt zijn gevoel wanneer hij zijn doelen opstelt. "Ik streef gewoon vrijheid en mijn passie na", haalt hij zijn schouders op.

 

En het afgelopen jaar gebeurde dat in de spotlight.

 

"Bij mijn eerste twee pogingen was de Barkley Marathons nog niet zo bekend. Dit keer was het bijna live te volgen op Sporza. Mensen zijn wakker gebleven om toch maar die verlossende tweet te kunnen lezen om 2 uur 's nachts. Het doet me enorm deugd dat het geleefd heeft."

 

Ook zijn veranderde status brengt Sabbe vreugde. "Vroeger was ik consistent de zot die aan ultralopen deed. Nu gaan meer en meer sporters mee met het verhaal. Het komt beter aan bod, dat vind ik ook wel leuk."

 

"Het is fijn dat ik de sport een gezicht heb kunnen geven. Ik krijg bijvoorbeeld postkaarten in mijn tandartspraktijk met boodschappen over hoe inspirerend mensen mijn prestaties vinden. Dat doet me wel iets."

Mijn enthousiasme wil ik niet kwijtraken door te snel aan de volgende uitdaging te beginnen.

Karel Sabbe

De grootse plannen bergt Sabbe wel even op, hij neemt een sabbatjaar. "Ik voel dat ik even de pauzeknop moet indrukken", deelt de lopende tandarts.

 

"Als ervaren ultraloper kan ik bevestigen dat de Barkley Marathons echt een wedstrijd is op de limiet van het menselijke kunnen. Fysiek, maar zeker ook mentaal."

 

"Daarna volgde ook nog eens de Pacific Crest Trail, dus voelde ik dat 2024 een pak rustiger mag zijn voor mij. Mijn slaagkansen waren steeds zo hoog, omdat ik teerde op enthousiasme. Dat wil ik niet kwijtraken door te snel aan de volgende uitdaging te beginnen."

 

Dat om de balans in zijn leven te bewaren. Zowel met werk, gezin, vrienden als zijn loopbatterij.

 

"Alles moet in evenwicht blijven", stelt Sabbe. "Want, ja. Ik hou er ook enorm van om eens met vrienden een pint te gaan drinken." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: