Direct naar artikelinhoud
LiveblogWateroverlast

Live - Wateroverlast. Rampenplannen in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant blijven van kracht: ‘Meer regen dan eerder verwacht’

Een weg in Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen) staat blank, 4 januari 2024.Beeld AP

Hoewel de situatie zich stilaan lijkt te stabiliseren, zorgt de wateroverlast nog voor heel wat hinder in het land. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.

Live

  1. Rampenplannen in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant blijven van kracht

    De provinciale rampenplannen in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant blijven van kracht. Er zou meer regen vallen dan verwacht.

    Door de bijgestelde regenverwachting, wordt de waakzaamheid in de provincie Oost-Vlaanderen verhoogd. Dat meldt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter na het provinciaal overleg. "De vrijgemaakte wachtbekkens en gedaalde peilen bieden enige buffer, maar aan inwoners in de getroffen regio's wordt gevraagd om waakzaam te blijven en zich te blijven voorbereiden", klinkt het.

    Ook het provinciaal rampenplan blijft van kracht. "De hulpdiensten blijven aanwezig op het terrein waar nodig en alle veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders en lokale besturen blijven de noodsituatie samen met de gouverneur coördineren."

    De Dender in Affligem op donderdag.Beeld BELGA

    Op de Dender staat enkel het meetpunt ter hoogte van Pollare (Ninove) nog in alarm. Op de Leie is dat het geval voor het meetpunt ter hoogte van Deinze-Machelen. "Beide peilen zijn dalende", klinkt het.

    Door de gezakte peilen op de bevaarbare waterlopen en ingrepen op het terrein, zoals van tijdelijke afwaterkanalen en het gebruik van pompen, is de situatie volgens de provincie op de onbevaarbare waterlopen ook sterk verbeterd. "Op een aantal punten verloopt de afwatering nog moeilijk en zorgt dit gebiedsgebonden voor problemen, bijvoorbeeld ter hoogte van de Durme in Lokeren. Daar is de afvoercapaciteit sterk beperkt omdat urgente baggerwerken in een procedureslag verzand zijn."

    Vlaams-Brabant

    Jan Spooren, gouverneur Vlaams-Brabant, bevestigt aan VRT NWS dat het provinciaal rampenplan er ook van kracht blijft door de bijgestelde regenverwachting. "Dat is voornamelijk in het westen van het land, maar ook in het westen van Vlaams-Brabant kan het meer regenen dan eerder werd gedacht", zegt hij.

    Op verschillende plaatsen in de provincie zijn er nog pompwerkzaamheden aan de gang in verschillende waterlopen. Die zouden nog tot zondag duren. Ook het legen van bufferbekkens moet gecontroleerd gebeuren, klinkt het bij Spooren

    Droger vanaf zondag

    Volgens David Dehenauw van het KMI valt er vandaag plaatselijk tussen 20 en 40 mm in West-Vlaanderen. "Lokaal 10-20 (mm) in Oost-Vlaanderen en op sommige plaatsen 5-10 mm in Vlaams-Brabant/Antwerpen. Verwachting pessimistischer dan gisteren gedacht", schrijft hij op X.

    Volgens het meest recente weerbericht van het KMI zou het vanaf zondag droger worden.  

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Nederlands leger bekijkt mogelijkheden aanpak dam en brug Maastricht

    Medewerkers van de Nederlandse Defensie zijn vrijdagochtend begonnen met een verkenning van de doorgebroken dam aan de Stuwweg in Maastricht, Nederland. Ook bekijken ze de toestand van de op instorten staande brug aan de Stuwweg, waar een woonboot door de sterke stroming tegenaan gesleurd is.

    Militairen proberen een gedetailleerd beeld te krijgen van de situatie. De verkenning is bedoeld om te bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden, onder meer om de dam tijdelijk te herstellen. De situatie ter plekke is volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg niet veranderd sinds donderdagavond. Er geldt in het gebied een noodverordening, waardoor niemand op de brug of Stuwweg mag zijn. Alle bewoners van de boten zijn geëvacueerd en verblijven in hotels of bij familie.

    De kapotte afsluitdam aan de Stuwweg. Beeld ANP

    Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio wordt inmiddels wel nagedacht over een noodbrug of een andere oplossing, zoals pontons. De brug, waaronder een steunpijler is weggezakt en die daardoor iets is ingezakt, is de enige verbinding met de Stuwweg. Dat is een doodlopende weg waarlangs de ruim dertig woonboten liggen. 

    Mogelijk wordt de kapotte dam hersteld met een grote hoeveelheid stenen, klinkt het bij de Nederlandse autoriteiten. Een andere optie is het laten zinken van containers vol stenen aan de ingang van het kanaal, waarlangs de woonboten liggen.

    Het water is licht gezakt rond de woonboot die nabij de zwaar gehavende brug naar de Stuwweg ligt. De brug raakte beschadigd door de losgeslagen woonboot nadat een dam van het kanaal waarin ruim dertig boten liggen, het begeven had.Beeld ANP
  3. Hoogste waterstand Maas bij Maastricht is voorbij

    De hoogste waterstand in het Nederlandse deel van de Maas is voorbij, aldus de Nederlandse autoriteiten. Na de piek van donderdagmorgen ging het rivierpeil in de nacht van donderdag op vrijdag nog even omhoog, maar het water kwam een stuk minder hoog dan eerder werd verwacht, zodat er vrijdag geen sprake is van een tweede piek. De hoogwatergolf op de Maas is nu in de buurt van Stevensweert (gemeente Maasgouw) in het midden van de Nederlandse provincie Limburg.

    Donderdag voerde de Maas bij St. Pieter onder Maastricht 1.700 kubieke meter water per seconde af. Zulk hoog water komt eens in de drie tot vier jaar voor, aldus de Nederlandse waterbeheerder. De aanvoer van regenwater vanuit Frankrijk en de Ardennen daalt nu snel. De Maas blijft volgens Rijkswaterstaat een poosje op een stabiele hoge afvoer van 1.500 kubieke meter per seconde staan. In de loop van zondag daalt de waterstand verder.

    Alle stuwen in de Maas zijn omhooggezet om het water zo snel door te laten stromen.

    Een verlaten en ondergelopen camping nabij het Nederlandse Roermond aan de Maas.Beeld ANP
    Beeld ANP
  4. Waterpeil Dender en Leie daalt, niveau van de Durme zeer hoog maar stabiel

    Door de overvloedige neerslag van de afgelopen dagen blijven de alarmdrempels op verschillende waterlopen overschreden, vooral op de Leie, Dender en Durme. Zo blijkt vrijdagochtend uit de recentste gegevens op Waterinfo.be. De komende twee dagen wordt opnieuw regen verwacht maar dit zou niet tot significante stijgingen leiden. Toch is nog steeds waakzaamheid geboden.

    Door de iets drogere periode donderdag dalen de waterpeilen momenteel op de Leie en Dender. Op de Durme blijft het peil nog zeer hoog maar stabiel en aansluitend op de Moervaart opwaarts te Lokeren is het peil nu ook dalend.

    Op de Dender is de alarmdrempel in Pollare, Denderleeuw en Teralfene nog overschreden. Elders op de Dender zijn nog (pre)waakdrempels overschreden.

    Op de Leie worden momenteel nog alarmdrempels overschreden in Deinze en Machelen. Deze kunnen vandaag in de loop van de dag zakken. Op de Bovenschelde zijn geen drempelpeilen meer overschreden.

    In Wallonië dalen de waterpeilen van de hoge Maas, net zoals die van de midden- en de benedenloop van de Semois. Dat heeft de Waalse overheidsdienst (SPW) bekendgemaakt. De alarmdrempels zijn er nog steeds overschreden, maar de SPW verwacht dat de situatie zich verder zal stabiliseren. "Het grootste deel van de neerslag ligt nu achter ons", klonk het donderdagavond. "De toestand zou tegen begin volgende week weer normaal kunnen zijn."

    Een camping staat blank in Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen. 4 januari 2024. Beeld AP
  5. Alarmcode rood opgeheven nu water wegtrekt in Franse departement Pas-de-Calais

    In het Franse departement Pas-de-Calais is vrijdagochtend alarmcode rood opgeheven nu het water eindelijk begint weg te trekken. Dat staat te lezen op de website van Météo France. In het departement blijft wel - net als in Nord, Ardennes en Meuse - code oranje gelden.

    Het noorden van Frankrijk, dat in november ook al met wateroverlast had te kampen, werd de afgelopen dagen getroffen door zware overstromingen. Vooral het noordelijke departement Pas-de-Calais kreeg het hard te verduren. De Franse minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu beloofde donderdag tijdens een bezoek aan Pas-de-Calais "uitzonderlijke antwoorden" op de "uitzonderlijke situatie". Zo had hij het over de mogelijkheid dat gemeenten die in november al getroffen werden door wateroverlast geen nieuw dossier zouden moeten indienen om erkend te worden als slachtoffer van een natuurramp. In november werden 282 gemeenten getroffen, nu zijn dat er 189. Ook sprak hij over een verhoogde steun.

    Donderdag aan het einde van de namiddag zaten in Pas-de-Calais nog zowat 500 gezinnen zonder stroom en 2.100 mensen moesten het stellen zonder drinkbaar water. Vrijdag zou het in de regio eerder droog blijven.

    Arques, in het noorden van Frankrijk. 4 januari 2024.Beeld AFP
  6. Ook waterpeil van rivieren in Wallonië stabiliseert

    Ook op de Waalse waterwegen zal de komende uren het waterpeil stabiliseren of zelfs dalen. Dat meldt de Waalse overheidsdienst (SPW).

    Op de bovenloop van de Maas, de Chiers, de Vierre, de Sûre en de midden- en benedenloop van de Semois is er nu sprake van een stabilisering van de situatie. Op de bovenloop van zowel de Lesse als de Semois neemt het waterpeil weer af.

    De SPW verwacht dat de situatie zich vrijdag nog verder zal stabiliseren. "Het grootste deel van de neerslag ligt nu achter ons", zo klinkt het. "De toestand zou tegen begin volgende week weer normaal kunnen zijn."

  7. Drukke N76 tussen Oudsbergen en Genk volledig afgesloten door wateroverlast

    De drukke verbindingsweg N76 tussen Meeuwen (Oudsbergen) en Genk is donderdag sinds 16 uur volledig afgesloten door wateroverlast. Tussen het kruispunt Didden en het kruispunt met de Dampstraat is de gewestweg dichtgegaan. Alle verkeer tussen Meeuwen en Zwartberg moet de omleiding via Opglabbeek en Zwartberg volgen.

    Uit veiligheidsoverwegingen beslisten het Agentschap Wegen en Verkeer, de brandweerzone Oost-Limburg en de lokale politie Carma (Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bree, Bocholt, Kinrooi) om de N76 af te sluiten. In de omgeving is de grond volledig verzadigd door de regenval van de afgelopen dagen. De brandweer krijgt het water niet weggepompt. Ook de nabijgelegen wachtbekkens zitten helemaal vol.

    De omleiding start vanuit Meeuwen op het kruispunt tussen de Weg naar Opglabbeek en de Dampstraat en loopt tot op het kruispunt met de Weg naar Zwartberg. Het is momenteel niet duidelijk hoelang de weg afgesloten blijft.

  8. Waterpeil Leie daalt, stad Gent 'blijft waakzaam'

    "Het waterpeil van de Leie is sinds deze nacht stelselmatig aan het dalen, intussen al zo'n 10 centimeter", luidt het in een persbericht van de stad Gent. "De piek is achter de rug en komende nacht gaan we volgens de voorspellingen opnieuw onder het historisch maximum, maar de Stad en de hulpdiensten blijven waakzaam. Het zal immers nog even duren voor het waterniveau opnieuw genormaliseerd is. De Goedingenstraat zit voorlopig nog zonder stroom, maar daar komen tijdelijk enkele noodgeneratoren."


  9. Provinciaal rampenplan blijft van kracht in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen

    In de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen blijft de provinciale fase van het rampenplan minstens nog tot vrijdag van kracht. "In het westen van de provincie is de situatie stabiel, en zelfs licht verbeterd, in het oosten houden we vooral de rivier de Winge in het oog", klinkt het in Vlaams-Brabant.

    "In het westelijke deel, rond de Dender, hebben de regenbuien van afgelopen nacht niet gezorgd voor bijkomende problemen", zegt Laura Luyten van de provincie. "De situatie is er momenteel stabiel en het water is er zelfs licht gedaald. De VMM, De Vlaamse Waterweg en de provinciale dienst waterlopen werken nauw samen om het water op een gecontroleerde manier zo snel mogelijk te laten afvloeien."

    In het oostelijke deel van de provincie is vooral het peil van de rivier de Winge gestegen, al heeft dat voorlopig nog niet voor overstromingen gezorgd.

    "Maar de Winge is een traag reagerende rivier, en het peil daar is afhankelijk van wat er nog uit andere waterlopen komt", gaat Luyten verder. "Ook hier zal men zo snel mogelijk het water trachten af te voeren."

    Ook in Oost-Vlaanderen blijft het rampenplan van kracht. De hulpdiensten verwachten wel een verdere stabilisatie en verbetering van de wateroverlast, ook als rekening gehouden wordt met de voorspelde neerslag. Dat zegt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter na het provinciaal overleg.

  10. Frankrijk kondigt 'uitzonderlijke' maatregelen aan na overstromingen in noorden van het land

    De Franse regering heeft uitzonderlijke maatregelen aangekondigd voor het noorden van het land na de zware overstromingen van de afgelopen dagen. In november werd de regio ook al getroffen door wateroverlast.

    Het water is zich ondertussen aan het terugtrekken, maar in heel wat gemeenten staan straten en huizen nog onder water. In het departement Ardennes, in het noordoosten van het land, heeft de brandweer vanochtend nog een autobestuurster gered die vast was komen te zitten in een ondergelopen straat. In het departement Loire-Atlantique overleed woensdag een zeventiger nadat hij met zijn wagen in het water was terechtgekomen.

    Vooral het noordelijke departement Pas-de-Calais is zwaar getroffen door wateroverlast. Vijfhonderd gezinnen zitten er donderdag nog zonder elektriciteit en 2.000 mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water. En ook de naburige departementen kregen het zwaar te verduren.

    Beeld AP

    Het waterpeil van de rivier Aa, waarvoor sinds dinsdag alarmcode rood geldt, heeft woensdagavond zijn hoogste punt bereikt, aldus observatiedienst Vigicrues. Het waterpeil is beginnen zakken in de nacht van woensdag op donderdag, maar nieuwe regenbuien die voorspeld zijn voor donderdag kunnen het terugtrekken van het water vertragen, klinkt het nog.

    De Franse minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu heeft donderdag tijdens een bezoek aan Pas-de-Calais "uitzonderlijke antwoorden" beloofd op de "uitzonderlijke situatie". Zo noemde hij de mogelijkheid dat gemeenten die in november al getroffen werden door wateroverlast geen nieuw dossier zouden moeten indienen om erkend te worden als slachtoffer van een natuurramp, "aangezien dezelfde episode zich nu voortzet". In november werden 282 gemeenten getroffen, nu zijn dat er 169.

    Naast het noodfonds van 50 miljoen euro dat werd aangekondigd na de overstromingen van november, "zullen we uiteraard onze steun moeten verhogen", aldus ook de minister.

  11. Einde gemeentelijke fase rampenplan in Lennik

    Na overleg met de dienst noodplanning van de provincie wordt de gemeentelijke fase in het kader van de wateroverlast stopgezet. "Het waterpeil is overal voldoende gezakt waardoor er geen kritieke punten meer zijn. Bovendien zijn ook de weersvoorspellingen positief. Graag bedanken we de brandweer, technische dienst en landbouwers voor hun inzet."

  12. Gemeentelijke fase rampenplan blijft van kracht in Geraardsbergen

    De wateroverlast evolueert positief in Geraardsbergen maar de gemeentelijke fase van het rampenplan blijft van kracht. Dat meldt het Geraardsbergse stadsbestuur.

    In de Geraardsbergse deelgemeente Zandbergen werden woensdagmorgen de bewoners van zeven huizen geëvacueerd door het stijgende water, maar ze konden donderdagmiddag weer naar huis. "Na de overvloedige neerslag van de voorbije dagen zien de neerslagvoorspellingen er momenteel voorzichtig positief uit. In Geraardsbergen is het waterpeil licht gezakt en zijn de kritieke plaatsen onder controle. Hoewel de situatie dus positief evolueert blijft de gemeentelijke rampenfase afgekondigd", zegt het stadsbestuur.

    Geraardsbergen: Na de Grotestraatbrug werd ook de Wijngaardbrug opgetrokken.Beeld Frank Eeckhout

    De Grotestraatbrug en de Wijngaardbrug blijven voorlopig omhoog zolang het water boven het alarmniveau blijft. "De Vlaamse Waterweg beslist wanneer de bruggen terug omlaag kunnen. Het jaagpad langs de Dender blijft voorlopig afgesloten. Uit veiligheidsoverwegingen zijn ook een aantal straten afgesloten. Tot deze middag werden zandzakken gevuld door de technische dienst en vrijwilligers zodat we over een strategische voorraad beschikken."

  13. Parcours Hexia Cyclocross Gullegem aangepast door wateroverlast

    De organisatoren van de Hexia Cyclocross Gullegem, die zaterdag op het programma staat, hebben hun parcours nu al aangepast. Door de veelvuldige regenval stond een deel van de omloop onder water.

    "We hebben onze duikerspakken aangetrokken en hebben de lager gelegen stukken van onze cross uit het voorziene parcours geschrapt", meldt Kevin Defieuw van het organiserende comité. "We hertekenden een lus waardoor onze omloop iets korter is maar we zijn nu zeker dat het parcours niet meer onder water zal komen te liggen."

    Het parcours van de cross staat deels onder water.Beeld Focus WTV
  14. Water zakt in Liedekerke, nieuwe wolkbreuk in Londerzeel

    In Liedekerke, waar vooral de stationsbuurt onder water staat, is een gunstige evolutie merkbaar, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V Plus): "Het water is licht aan het zakken. De stationsbuurt is nog afgesloten voor het doorgaand verkeer, maar het station is wel te voet bereikbaar. We gaan een sluis van ons spaarbekken openzetten zodat een deel van het water daar kan wegstromen in de Dender. In de Stationsstraat zelf komt er nu water uit de riolering, maar de brandweer is daar ter plaatse."

    De stationsomgeving van Liedekerke vanuit de lucht gezien.Beeld Chris Van Osselt - Drone Zone

    Minder goed nieuws is er uit Londerzeel, waar de voorbije dagen verschillende straten onderliepen en dinsdag al de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking werd gesteld. Een nieuwe wolkbreuk leidde er woensdagavond toe dat ook de Stuikberg, Koeisteert en de Bloemstraat onder water kwamen te staan.

  15. Toestand in Lennik verbetert

    In het Vlaams-Brabantse Lennik lijkt de toestand licht te verbeteren. Afgelopen nacht werd op regelmatige basis controle uitgevoerd op de kritieke plekken langsheen de Molenbeek en de Diepenbroekbeek. Daaruit bleek dat de waterstanden iets waren gedaald, zo meldt het gemeentebestuur. Woensdag waren de Gustaaf Van der Steenstraat en Grote Vijverselenweg opnieuw opengesteld voor het verkeer. Donderdagvoormiddag gebeurde hetzelfde met de Molenstraat en de Varenbergstraat.

    "Om 10.00 uur vond er provinciaal overleg plaats", zegt burgemeester Irina De Knop (Open VLD). "Daar zullen ook de meest recente en gedetailleerde weersvoorspellingen bekeken worden. We wachten de uitkomst van dat overleg af om eventueel de gemeentelijke fase van het rampenplan op te heffen."

  16. Waterpeil Leie en Dender zakt, peil van Durme nog steeds hoog

    Na overvloedig veel neerslag op dinsdag en woensdag, zijn op sommige plekken de alarmdrempels nog overschreden, vooral op de Leie, Dender en Durme. Zo blijkt uit de recentste gegevens op Waterinfo.be. Vandaag en morgen wordt nog extra neerslag verwacht, maar dit zou niet tot nieuwe significante stijgingen leiden. Toch is de hoogste waakzaamheid nog steeds geboden.

    Op de Leie en Dender is er sprake van een lichte daling, respectievelijk stabilisatie van de situatie. Op de Durme blijft het peil nog zeer hoog en aansluitend op de Moervaart kan het peil wel nog licht stijgen. Ook op de Dijle in Werchter kan het peil nog licht stijgen richting de alarmdrempel.

    Op de Dender zijn de alarmdrempels in Geraardsbergen, Idegem, Pollare, Denderleeuw en Teralfene nog overschreden. Op de Leie worden momenteel dan weer alarmdrempels overschreden in Deinze en Machelen.

    De Leie in het centrum van Deinze deze ochtend.Beeld Anthony Statius

    In Lokeren is op de Durme afwaarts het pompstation momenteel de alarmdrempel overschreden en het peil blijft er zeer hoog. Een lichte stijging op de Moervaart is nog mogelijk, waarbij het peil in Lokeren opwaarts op de Moervaart kan flirten met de alarmdrempel.

    Langs de IJzer is de waakdrempel nog overschreden in Haringe, Roesbrugge, Lo-Fintele en Woumen. 

    Tot slot is de afvoer van de Maas in Sint-Pieter nog steeds boven de prewaakdrempel.

    De waterlopen die afhankelijk zijn van het Kanaal Gent-Terneuzen worden nauwlettend in de gaten gehouden, gelet op de hoge peilen daar door afvoer van de bevaarbare waterlopen rond Gent.

    In Wallonië is de alarmdrempel van de hoge Maas nog steeds overschreden, net zoals de bovenloop van de Semois en de lagergelegen Semois, zo meldt de Waalse gewestadministratie. De peilen zouden er donderdag zeker tot het einde van de dag blijven stijgen. Het waterpeil op de andere Waalse waterwegen is aan het stabiliseren of neemt zelfs af.

  17. Vier personen geëvacueerd van twee campings in Vresse-sur-Semois

    Vier personen zijn deze ochtend geëvacueerd van twee campings in Vrese-sur-Semois, aan de grens met Frankrijk. Dat bevestigt de brandweer. De Semois trad er uit haar oevers, waardoor het risico voor de campingbewoners te groot werd.

    "De politie heeft verschillende wegen afgezet", zegt woordvoerder Patrice Liétart. "De brandweer controleert op de twee campings om er zeker van te zijn dat niemand in gevaar is."

    De burgemeester van Vresse-sur-Semois voegt nog toe dat de situatie momenteel onder controle is. "We blijven waakzaam, maar er zijn geen grote problemen."

  18. Infolijn geopend voor inwoners Sint-Katelijne-Waver en Putte na windhoos

    De burgemeesters van Sint-Katelijne-Waver en Putte zitten deze ochtend samen om de ravage na de windhoos van woensdag in kaart te brengen en de verdere aanpak te bespreken. Er is alvast een infolijn geopend voor getroffen inwoners die met vragen zitten over bijvoorbeeld verzekeringskwesties.


    Windhoos trekt over Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte.Beeld RV

    Een windhoos trok woensdagnamiddag door het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) en het naburige Putte. Verschillende (stukken van) daken werden afgerukt, tuinhuizen en serres werden vernield en een begraafplaats raakte beschadigd. De brokstukken belandden op straat, in tuinen en in velden. Twee woningen zijn onbewoonbaar verklaard, de bewoners vonden opvang bij familie.

    De hulpdiensten slaagden er gisterenavond laat nog in om alle straten weer vrij te maken, al ligt er volgens de gemeentebesturen wel nog een stuk dak op een fietspad. Daar werden hekken rond geplaatst om de situatie te beveiligen. Donderdag wordt er verder geruimd.

    Intussen hebben de twee gemeentes een gezamenlijke infolijn geopend. Tussen 9 en 17 uur kunnen getroffenen op het nummer 015 79 36 60 terecht voor vragen, bijvoorbeeld over wat ze moeten doen om de verzekering aan te spreken. Of er een aanvraag komt voor een erkenning als natuurramp is nog niet duidelijk.

    De nabije stad Mechelen en de FOD Binnenlandse Zaken hebben intussen aangeboden om bijstand te leveren bij het puin ruimen indien nodig. Voorlopig werd dat niet nodig geacht.

  19. Scheepvaartverkeer Gent-Terneuzen deels stilgelegd om versneld water weg te voeren

    Aan het sluizencomplex in Terneuzen wordt het scheepvaartverkeer deels stilgelegd om versneld water weg te kunnen voeren. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) na overleg met haar Nederlandse collega’s. “We willen zo veel en snel mogelijk water laten afvloeien richting Nederland en de Westerschelde.”

    Woensdagavond ging de volledige stremming van het complex in vanaf 23 uur tot 4 uur deze ochtend voor de Westsluis en 5 uur voor de Oostsluis en met inzet van de Nieuwe Sluis Terneuzen voor spuien. Vandaag zal er een volledige stremming aan het complex zijn vanaf 11 uur tot 16 uur voor de Westsluis en 17 uur voor de Oostsluis en inzet van de Nieuwe Sluis van Terneuzen voor spuien.

    De ingreep maakt het mogelijk om bij laagwater versneld grote hoeveelheden regenwater af te voeren richting Nederland en de Westerschelde. Als het nodig zou zijn, dan volgt er na evaluatie later vandaag ook de komende dagen een stremming.

  20. Nieuw veiligheidsoverleg in Affligem

    Straks, om 9.30 uur, is er in Affligem opnieuw veiligheidsoverleg. “Het water heeft zich gisteren wat teruggetrokken, maar we kregen s avonds nog een fikse regenbui”, vertelt Walter De Donder (cd&v), burgemeester van de Vlaams-Brabantse gemeente, in De ochtend op Radio 1.

    In deelgemeente Teralfene zijn een aantal straten niet bereikbaar met normaal vervoer. “We moeten er met een bootje door”, zegt De Donder. “Twee woningen zijn geëvacueerd, in een vijftal woningen verblijven de inwoners momenteel op de eerste verdieping.”

    Er wordt vandaag gekeken om mensen desnoods uit hun woningen te halen. “Zodat ze kunnen douchen in de sporthal. We hebben ook opvangplaatsen klaar, we zijn helemaal klaar om de mensen op te vangen als ze dat nodig vinden.”

    Walter De Donder (cd&v).Beeld Provincie Vlaams-Brabant
  21. Later vandaag droog, maar regen neemt maar korte pauze

    Vandaag start met buien, daarna wordt het op de meeste plaatsen droog. In de namiddag neemt de bewolking weer toe vanaf de Franse grens en gaat het weer regenen, verwacht het KMI. Het kwik haalt 5 graden op het Ardense reliëf en 10 graden over het westen.

    Het lijkt erop dat de meeste neerslag vanaf de avond bestemd zal zijn voor het westen en het noorden van het land (10 tot 20 liter per vierkante meter). In de zuidoostelijke helft van het land zou alleen wat lichte regen vallen. De minima liggen tussen 3 graden in de Ardennen en 7 graden aan zee.

    Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog, op een enkele bui na. Het wordt eerst bewolkt maar later verschijnen er enkele opklaringen. De kans daarop is het grootste in het zuiden van het land. Het wordt frisser met nog maxima tussen 4 graden in de Hoge Ardennen en 7 graden elders.

    Zaterdag wordt het nog wat kouder en zondag zou het kwik zelfs niet meer boven het vriespunt uitkomen. Er volgen dan wel droge en zonnige dagen.

  22. Station Liedekerke weer bediend

    Het station van Liedekerke wordt opnieuw bediend. Treinen kunnen er opnieuw halt houden. Dat meldt de NMBS. Door de wateroverlast werd het station van Liedekerke sinds 19 uur woensdagavond niet langer bediend.

    Wateroverlast in de stationsomgeving van Liedekerke gisteren.Beeld Tom Vierendeels
  23. Dode in Frankrijk door overstromingen

    In het Franse departement Loire-Atlantique is woensdag een 73-jarige man omgekomen in het noodweer. Hij werd dood aangetroffen in zijn deels ondergelopen auto.

    De man was wellicht een straat ingereden die was afgesloten wegens de overstromingen, zegt het parket van Nantes.

    Er is waterellende op verschillende plaatsen in Frankrijk. In Pas-de-Calais hebben meer dan 300 mensen hun huizen moeten verlaten. Het water in de rivier Aa staat opnieuw op het hoogste niveau ooit, net zoals in november.

  24. Waterpeilen stabiliseren zich in Wallonië, behalve op de Semois

    Het waterpeil op de Waalse waterwegen is zich woensdagavond aan het stabiliseren. Op de bovenlopen in de Waalse stroomgebieden is er sprake van een daling na de hoge waterstanden, meldt de Waalse gewestadministratie rond 19 uur. Alleen op de bovenloop van de Semois dreigt het waterpeil nog te stijgen.

    Ten opzichte van de situatie van de voorbije middag is de situatie opnieuw normaal op de Dijle (Waals-Brabant) en zijrivieren. Voor de Eau Noire nabij Couvin (Namen) is er enkel nog sprake van de prealarmfase.

    Het waterpeil op de Semois op woensdag.Beeld BELGA

    Voor een twaalftal waterlopen blijft de alarmfase van kracht. Het gaat bijvoorbeeld om alle zones van de Semois, de Vierre, Chiers, Sûre, Our, de hoge Maas en zijrivieren, hoge Lesse, Viroin, Eau d’Heure, het Kanaal Charleroi-Brussel, de Zenne en de Dender. Voor andere waterlopen geldt de prealarmfase.

    “De kleine waterlopen en de bovenlopen zijn zich aan het stabiliseren of de stijging is er aan het aflopen. Ze zullen nog toenemen en vervolgens afnemen, maar de algemene trend is een daling van het waterpeil.”

    Op de grootste waterlopen evolueert de situatie trager. Het debiet van de lagergelegen Semois, de lagere Ourthe en Maas neemt nog toe, een situatie die tot minstens donderdagnamiddag blijft duren.

  25. Bewoners van twee huizen in Gent geëvacueerd

    In de Gentse deelgemeente Afsnee zijn woensdagavond twee huizen ontruimd omdat ze bedreigd werden door het water van de Leie. Dat meldt het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq woensdagavond.

    In de deelgemeenten Drongen, Afsnee en Sint-Denijs-Westrem staat het water van de Leie nog altijd hoog, waardoor de Drongense sporthal Keiskant klaargemaakt werd voor een eventuele evacuatie. In de Goedingestraat in Afsnee werden woensdagavond twee huizen ontruimd door de hoge waterstanden. Het ging in totaal om vijf bewoners, maar ze vonden zelf opvang en gingen niet naar het opvangcentrum in sporthal Keiskant.

    “De toestand blijft bijzonder precair”, zegt burgemeester De Clercq. “Op de Leie wordt de komende uren nog een stijging verwacht van het waterpeil van 10 à 15 centimeter, met een voorspelde piek morgen rond het middaguur. Vanaf morgen 16 uur zou het waterpeil beginnen te dalen. Sporthal Keiskant in Drongen blijft open tot middernacht als opvangcentrum, maar die uren kunnen worden uitgebreid.”

    De piekstanden ter hoogte van Sint-Martens-Latem, Deinze en Gent worden pas donderdagmiddag verwacht. De alarmpeilen zijn daar al overschreden en zijn volgens het provinciebestuur historisch hoog.

  26. Situatie evolueert ‘voorzichtig gunstig’ in Oost-Vlaanderen

    In Oost-Vlaanderen stabiliseren de waterpeilen op de bevaarbare en de onbevaarbare waterlopen, behalve op de Leie, en zijn de neerslagvoorspellingen tot donderdagavond positief. "Over het algemeen evolueert de situatie op dit moment voorzichtig gunstig", meldt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter na het provinciaal overleg.

    De neerslagvoorspellingen zijn "voorzichtig positief", stelt de provincie. "De voorbije zes uur viel er zeer beperkte neerslag in Oost-Vlaanderen en in het bijzonder in het zuiden van de provincie. Ook de nog voorspelde neerslag tot donderdag is beperkt. Donderdag volgt overdag een droge dag, 's avonds passeert een nieuwe regenzone."

    De situatie in Deinze op woensdag.Beeld Tim Dirven

    Globaal stabiliseren de peilen zowel op de bevaarbare als op de onbevaarbare waterlopen, stelt de gouverneur. "De peilen op de Leie vormen hierop een belangrijke uitzondering. Ter hoogte van Sint-Martens-Latem, Deinze en Drongen worden de piekstanden pas donderdagmiddag verwacht. De alarmpeilen zijn daar op dit moment al overschreden en zijn historisch hoog. Op vraag van de gouverneur werd daarom door de regioverkeersleiding in Terneuzen beslist om het scheepvaartverkeer in Terneuzen te stremmen vanaf woensdag 23 uur tot donderdag 4 uur voor de Westsluis, en donderdag 5 uur voor de Oostsluis. Hierdoor wordt de maximale afvoermogelijkheid voor de Leie en Bovenschelde gerealiseerd."

    Het provinciaal coördinatiecomité, dat donderdag om 13.30 uur opnieuw samenkomt, hoopt daarmee bijkomende kritieke overstromingen te vermijden.

  27. Waterpeilen in Vlaamse Ardennen dalen verder maar brandweer blijft waakzaam

    De wateroverlast in de Vlaamse Ardennen is grotendeels onder controle maar de brandweer blijft er waakzaam. "De waterpeilen in de Vlaamse Ardennen zijn dalende. De preventief opgeworpen dammen, samen met de inspanningen van de waterbeheerders, hebben hun werk gedaan", zegt de brandweerzone Vlaamse Ardennen.

    De brandweer heeft in de Vlaamse Ardennen meer dan 220 interventies uitgevoerd. "Onze werkzaamheden met betrekking tot de wateroverlast in de Vlaamse Ardennen zitten er zo goed als op. We blijven uiteraard waakzaam en ter beschikking voor eventueel bijkomende interventies. Er wordt nog neerslag verwacht, maar de prognoses zijn niet in die mate dat deze tot een belangrijke bedreiging zouden leiden", meldt de brandweerzone woensdagavond. 

    "De samenwerking verliep op alle niveaus zeer vlot, waardoor de brandweerzone Vlaamse Ardennen zich kon richten op enkele kerntaken: beschermen van mensen en hun goederen."

  28. Treinstation Liedekerke niet meer bediend door wateroverlast

    Het station van Liedekerke in Vlaams-Brabant wordt vanaf 19 uur voor de rest van de avond niet langer bediend door wateroverlast. Dat meldt de NMBS woensdagavond. De spoorwegmaatschappij organiseert een vervangende busdienst vanuit het station van Denderleeuw naar Liedekerke.

    Enkele wegen rond het station van Liedekerke staan blank. Beeld Tom Vierendeels
  29. Windhoos in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte veroorzaakt schade

    Een windhoos heeft een ravage aangericht in het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte. Verschillende (stukken van) daken van woningen en tuinhuizen vlogen er weg.

    Lees hier het artikel.

    Beeld rv
  30. Dijk aan Stuwweg in Maastricht deels weggespoeld, woonboten ontruimd

    Er is ondertussen meer bekend over de situatie in Maastricht. Aan de Stuwweg in de Nederlandse stad is een deel van een dijk weggespoeld. Dat meldt de brandweer. Het water stroomt er versneld de Maas in, waardoor enkele woonboten in de problemen zijn gekomen. De brandweer is begonnen met de ontruiming van een of meerdere woonboten.

    Volgens de Nederlandse autoriteiten is een overlaat (een verhoogde wand bedoeld om water tegen te houden en hoogwater te regulerenbeschadigd geraakt. Een deel van de overlaat is door de kracht van het water losgeraakt en weggespoeld. 

    Beeld ANP

    De 120 meter brede overlaat is door de harde stroming over een breedte van 50 meter kapotgeslagen. "Daardoor dreigt het gevaar dat de boten in het water aan de Stuwweg scheef gaan hangen", zegt de woordvoerster van de Nederlandse dienst bevoegd voor water. "Om ongelukken te voorkomen is de brandweer met de evacuatie bezig van de bewoners."

    Op de overlaat liggen volgens de Nederlandse brandweer zo'n vijftien woonboten. In Maastricht loopt dat snel stromende water na het breken van de overlaat een groen gebied in, om van daaruit via een geul terug te Maas in te stromen.

    Verkeersbord aan de Stuwweg in Maastricht waar een deel van een dijk weggespoeld. Beeld ANP
    Beeld ANP
    Beeld ANP
  31. Situatie in verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten blijft nijpend

    In verschillende Vlaams-Brabantse gemeenten blijft de toestand door de wateroverlast nijpend. Dat melden de gemeentebesturen. Sinds dinsdagavond is in de provincie de provinciale fase van het rampenplan van kracht. De brandweer heeft er 479 oproepen gekregen voor wateroverlast, en voor stormschade door de hevige wind. Vooral in en rond Londerzeel, Affligem, Lennik en Liedekerke is het bang afwachten.

    In Londerzeel werden dinsdag al verschillende straten afgesloten door de wateroverlast en werd de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking gesteld. Intussen zijn de Bergstraat en de Brusselsestraat opnieuw open, maar Groene Long in Londerzeel centrum is afgesloten, net als de Zavel, Koevoetmolen en Lippelostraat. Aan de Maldersesteenweg loopt het water al binnen in enkele huizen. De brandweer volgt de situatie nauw op en helpt de bewoners.

    Wateroverlast in de Maldersesteenweg in Londerzeel.Beeld Carmen Schelkens

    Ook in Affligem, en dan vooral in deelgemeente Teralfene, blijft de situatie kritiek en staan verschillende huizen onder water. Boosdoener daar is de Bellebeek, die ook in Ternat en Liedekerke voor problemen zorgt. Het water van de beek is wel langzaam aan het dalen, maar het blijft bang afwachten of er nog veel regen valt.

    Afrit E40

    "Via het verkeerscentrum wordt opgeroepen de afrit E40 richting Liedekerke te vermijden", meldt het gemeentebestuur. "Omrijden via Aalst of Ternat. De N208 richting Liedekerke en de Stationsstraat blijven afgesloten. Ook de Driesstraat, Kleinendries en de Portugeesstraat zijn niet toegankelijk. Het jaagpad langs de Dender is afgesloten en de brug aan de Lombeekstraat richting Ternat is afgesloten."

    In Liedekerke staat de omgeving van het station onder water, en houdt de gemeente zich klaar om bewoners te evacueren, mocht dat nodig blijken. 

    In Lennik zijn de Zwartenbroekstraat en de Gustaaf Van der Steenstraat de meest kritieke punten. Daar is de hele nacht gepompt en zijn zandzakjes uitgedeeld aan de woningen aan de Diepenbroekbeek. Ook de Molenbeek wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

    Wateroverlast in de stationsomgeving van Liedekerke.Beeld Tom Vierendeels
  32. Situatie blijft kritiek op Leie, Dender en verschillende onbevaarbare waterlopen

    De situatie in Oost-Vlaanderen blijft kritiek op de Leie, de Dender en op verschillende onbevaarbare waterlopen. Dat zegt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter na het provinciaal overleg. De openbare straatverlichting blijft woensdag aan in het midden en het zuiden van Oost-Vlaanderen zodat burgers en hulpverleners veilig de weg op kunnen.

    De waterloopbeheerders nemen alle mogelijke maatregelen, zegt de gouverneur. "Omwille van de hoge laagwaterstanden veroorzaakt door de getijdenwerking en de verhoogde afvoer richting zee, wordt de afwatering van de onbevaarbare waterlopen via de bevaarbare bemoeilijkt. Dit zet de peilen onder druk op de onbevaarbare waterlopen, in het bijzonder daar waar ze uitmonden in de bevaarbare waterlopen met risico op bijkomende kritieke overstromingen."

    Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen.Beeld Wannes Nimmegeers

    De situatie blijft kritiek op de Leie, stroomafwaarts richting Deinze en Gent, op de Dender in Geraardsbergen, Ninove en Aalst, en op verschillende onbevaarbare waterlopen zoals in Wichelen, Erpe-Mere en Melle. De brandweerdiensten blijven aanwezig op het terrein, meldt de provincie. 

    "Er worden waar nodig extra pompen ingezet en zandzakken aangevoerd met ondersteuning van de Civiele Bescherming. De openbare straatverlichting blijft tot en met deze nacht aan (in het midden en zuiden van Oost-Vlaanderen), zodat iedereen (inwoners, veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders) veilig de weg op kan." Om 18 uur komt het provinciaal coördinatiecomité opnieuw samen.

    Regio Gent

    In Gent staat in de deelgemeenten Drongen, Afsnee en Sint-Denijs-Westrem het water van de Leie nog altijd bijzonder hoog, waardoor de Drongense sporthal Keiskant klaargemaakt wordt voor een eventuele evacuatie. "Er wordt tegen donderdagmiddag nog een lichte stijging verwacht van het waterpeil in de regio Drongen-Afsnee, daarna zou de waterstand volgens de huidige voorspellingen dalen. We vragen iedereen om op te letten bij verplaatsingen, niet in ondergelopen straten te rijden en de wegomleidingen te volgen", zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

    De Dender dreigt het jaagpad in Liedekerke te overspoelen.Beeld Tom Vierendeels
  33. Dronebeelden tonen omvang wateroverlast in Liedekerke

    In Liedekerke (Oost-Vlaanderen) is de wateroverlast groot. Verschillende wegen in de buurt van het station staan onder water. 

    Video wordt geladen...

  34. Dijk in Maastricht deels weggespoeld, woonboten ontruimd

    Aan de Stuwweg in Maastricht, in het noorden van de Nederlandse stad, is een deel van een dijk weggespoeld. Dat meldt de brandweer. Het water stroomt versneld de Maas in, waardoor enkele woonboten in de problemen zijn gekomen. De brandweer is begonnen met de ontruiming van een of meerdere woonboten.

  35. Dronebeelden van de wateroverlast in Geraardsbergen

    De onderstaande beelden zijn woensdag gemaakt in Zandbergen, Geraardbergen (Oost-Vlaanderen). 

    Beeld BELGA
    Beeld AFP
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
  36. Meer dan 200 interventies in Vlaamse Ardennen maar geen evacuaties

    De brandweer heeft in de Vlaamse Ardennen al meer dan 200 interventies uitgevoerd voor wateroverlast, maar er hebben nog geen evacuaties van woningen plaatsgevonden. Dat meldt de brandweerzone Vlaamse Ardennen.

    De brandweer zorgt momenteel voor het opbouwen van een grote pompcapaciteit in Oudenaarde om een wachtbekken over te pompen naar de Schelde. "Kleinere pompwerkzaamheden zijn bezig in Oudenaarde en Zottegem", meldt de brandweerzone. "Er hebben tot nog toe geen evacuaties plaatsgevonden. Slechts enkele kelders zijn ondergelopen en de bedreiging voor woningen is eerder beperkt. We blijven evenwel aandachtig, in het bijzonder ter hoogte van de Zaubeek in Kruisem."

    De Zwalmbeek is buiten haar oevers getreden in Nederzwalm en in Sint-Denijs-Boekel, maar de beek stroomt over in weilanden. In de Groenstraat in Brakel zijn wel huizen bedreigd en wordt er een dam opgeworpen om zeven woningen te vrijwaren.

    "Daarnaast bieden de gemeenten Zottegem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Kruisem en Maarkedal hulp aan de zwaarder getroffen gebieden rond de Dender. Binnen deze solidaire samenwerking zijn er reeds 2.000 zandzakken geleverd aan Geraardsbergen en zullen er nog eens 1.500 zandzakken ter beschikking worden gesteld voor onze collega's in Ninove", zegt de brandweerzone.

  37. Deel van R4 in Merelbeke afgesloten door wateroverlast

    In het Oost-Vlaamse Merelbeke is er maar één rijstrook beschikbaar op de Buitenring R4 door zware wateroverlast. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum.

    Eén rijstrook staat blank op de Buitenring R4 in de richting van Merelbeke, naast de Ringvaart en ter hoogte van de Fraterstraat. De politie vraagt om de omgeving te vermijden en zorgt voor een omleiding.

    De R4 in Merelbeke wordt tijdelijk afgesloten door wateroverlast.Beeld DVEG
  38. Pechstrook E19 in Brasschaat staat onder water

    Op de E19 richting Breda staat de pechstrook ter hoogte van Brasschaat blank. De brandweer heeft intussen de rioolputjes vrijgemaakt, zodat het overtollige water kan wegstromen.

    Pechstrook E19 onder waterBeeld Marc De Roeck
    Pechstrook E19 onder waterBeeld Marc De Roeck
  39. Waterstand Rijn stijgt weer in Nederland, Maas donderdag op hoogste punt

    In Nederland gaat de waterstand in de Rijn vanaf woensdag weer stijgen. Het water in de Maas is al aan het stijgen en bereikt naar verwachting donderdag de piek bij Maastricht, in Nederlands Limburg. De Maas bereikt dan een waterstand die gemiddeld eens in de drie jaar voorkomt, aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat. Waterschap Limburg verwacht wel wateroverlast, maar voorziet geen ernstige problemen.

  40. Brandweer in Vlaams-Brabant kreeg al meer dan 400 oproepen

    In Vlaams-Brabant hebben de brandweerdiensten sinds dinsdag al 479 oproepen gekregen voor wateroverlast, en voor stormschade door de hevige wind. Dat meldt provinciegouverneur Jan Spooren. Het gaat om 352 oproepen in die hulpverleningszones en 127 in Hulpverleningszone Oost. "De voornaamste problemen situeren zich momenteel nog in Affligem en Londerzeel, waar de waterpeilen nog kritiek zijn en men zich voorbereidt op mogelijke evacuaties", klinkt het.

    Wateroverlast in de Maldersesteenweg in LonderzeelBeeld Carmen Schelkens

    In Vlaams-Brabant werd dinsdagavond de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. Woensdagochtend overlegde de gouverneur met de dienst noodplanning, de waterbeheerders, en de burgemeesters en noodplanningscoördinatoren van Liedekerke, Ternat, Affligem, Lennik, Galmaarden, Herne en Londerzeel. Nadien kwam ook het provinciaal coördinatiecomité samen.

    "De waterbeheerders gaven aan dat de voornaamste problemen zich momenteel nog situeren in gemeenten Affligem en Londerzeel, waar de waterpeilen nog kritiek zijn en men zich voorbereid op mogelijke evacuaties", klinkt het in een persbericht. "In andere gemeenten in het westen van de provincie staan de waterpeilen van de waterlopen nog steeds hoog maar is de situatie op dit moment onder controle. In het oosten van de provincie worden voornamelijk in de regio van Haacht en Boortmeerbeek enkele traagreagerende waterlopen in de gaten gehouden."

  41. Brandweerzone Vlaamse Ardennen stuurt versterking naar Denderstreek

    In de regio Vlaamse Ardennen is toestand op dit moment onder controle, zelfs in die mate dat er manschappen en materiaal kunnen vrijgemaakt worden om te hulp te snellen in Ninove en Geraardsbergen. De brandweerzone Vlaamse Ardennen rijdt momenteel met zandzakken naar de Denderstreek.

  42. Gouverneur Oost-Vlaanderen: Situatie blijft alarmerend, 'niveau waar elke centimeter verschil maakt'

    In Oost-Vlaanderen blijft de situatie alarmerend maar er worden geen extreme peilstijgingen verwacht of grootschalige evacuaties gepland. Dat meldt het kabinet van gouverneur Carina Van Cauter. "Er is sprake van licht oplopende peilen tot stabilisatie, maar wel op een niveau waar elke centimeter een verschil maakt."

    De provinciale fase van het rampenplan blijft van kracht en op verschillende plaatsen zijn woningen bedreigd. "De meeste neerslag wordt verwacht in het zuiden van provincie", zegt de Oost-Vlaamse gouverneur. 

    "In Noord-Frankrijk is er afgelopen 24 uur erg veel neerslag gevallen (20-50mm). Dit resulteert in verhoogde waterafvoer richting ons land (Leie). Ook vanuit Henegouwen is er verhoogde afvoer richting Dender. Op dit moment flirten met of overschrijden talrijke waterlopen de alarmdrempel. In het bijzonder de Leie (stroomafwaarts richting Deinze en Gent) en de Dender (Geraardsbergen-Ninove-Aalst) staan op kritieke hoogte voor wat de bevaarbare waterlopen betreft. Ook op meerdere onbevaarbare waterlopen blijft de situatie kritiek."

  43. Waterpeil Leie historisch hoog in Kortrijk, gevaar niet geweken

    Het waterpeil van de Leie snelt richting 11 meter in Kortrijk. Volgens prognoses wordt tegen donderdag 4 januari mogelijk de 11,25 meter alarmdrempel gehaald. Er zijn nog geen huizen bedreigd, ook in het stadscentrum niet. De woeste Leie levert indrukwekkende beelden op.

    Beeld Henk Deleu
    Beeld Henk Deleu
    Beeld Henk Deleu
  44. Nog code geel voor regen in provincies Luik, Namen en Luxemburg

    Woensdag geldt nog code geel voor regen in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Dat meldt het KMI. In Luxemburg gold tot woensdagochtend nog code oranje.

    Het KMI verwacht tot donderdagvoormiddag buien, die vooral ten zuiden van Samber en Maas talrijk en soms intens zijn met neerslaghoeveelheden die tot donderdagvoormiddag schommelen tussen 15 en 40 liter water per vierkante meter.

    "In de andere streken verwachten we soms ook stevige buien, maar de drempel voor een gele waarschuwing wordt er mogelijk niet bereikt. De geschatte hoeveelheden tot donderdagvoormiddag schommelen tussen 5 en 20 liter per vierkante meter of zeer lokaal iets meer", klinkt het nog.

    Donderdag wordt het overdag tijdelijk droger. Een volgende actieve regenzone bereikt ons land donderdagavond en -nacht, met volgens de eerste schatting tussen 5 en 20 liter water per vierkante meter.

  45. Stationsomgeving in Liedekerke onder water, op- en afritten E40 quasi onbereikbaar

    Sinds deze ochtend neemt de watersnood in Liedekerke toe. De stationsomgeving loopt onder water en er worden massaal zandzakjes aangevoerd. Te voet is het station wel nog bereikbaar. Wie op de E40 moet geraken rijdt best om via Aalst of Ternat, want de toegangswegen vanuit Liedekerke en Sint-Katherina-Lombeek zijn afgesloten. De West-Vlaamse overschot aan zandzakjes wordt overigens vanuit Liedekerke over Vlaams-Brabant verdeeld.

    Beeld Tom Vierendeels
  46. Leie treedt buiten haar oevers: verschillende straten in Deinze afgesloten

    Door de hevige regenval zijn de waterstanden op de Leie in de regio Deinze zeer hoog. De situatie wordt op de voet gevolgd en ondertussen werden er al enkele straten afgesloten. “De toestand blijft kritiek”, zegt burgemeester Jan Vermeulen.

    De Leie treedt buiten haar oevers.Beeld rv
  47. Groen: 'Dit is aangekondigde ramp'

    "Dit is een aangekondigde ramp. De Denderstreek en de regio rond Gent zijn hypergevoelig voor wateroverlast. Het is niet alleen door de aanhoudende regen, maar vooral door het gebrek aan beleid van de Vlaamse regering dat de regio nu kniehoog in de waterellende zit", haalt Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege scherp uit. 

    Mieke Schauvliege (Groen) in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

    "Voor Antwerpen werd jaren terug een plan uitgewerkt. Maar andere rivierbekkens laat de Vlaamse regering volledig aan hun lot over. Bescherming tegen wateroverlast zou niet afhankelijk mogen zijn van de provincie waar je woont." Schauvliege diende na de wateroverlast in de Westhoek opnieuw voorstellen in voor alle rivierbekkens en wil die nu zo snel mogelijk gestemd en uitgevoerd zien.

  48. Toestand in Affligem 'kritiek', gemeente bereidt zich voor op evacuaties

    In Affligem is de situatie kritiek, meldt burgemeester Walter De Donder. Enkele straten in de omgeving van de Dender en de Bellebeek staan blank. "De gemeente maakt zich klaar voor mogelijke evacuaties. Er is al een zaal ingericht om mensen op te vangen als dat nodig zou zijn. Ik hoop natuurlijk dat het niet zover komt."


    Volgens De Donder zijn de stations van Liedekerke en Essene-Lombeek momenteel al niet meer bereikbaar. "Het station Denderleeuw is nog bereikbaar, maar naar mijn aanvoelen zal dat ook niet zo lang meer duren."

  49. Gouverneur Oost-Vlaanderen: 'Verwachten piek rond de middag'

    In het centrum en het zuiden van Oost-Vlaanderen zijn er problemen met het stijgende water, zegt Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, aan VRT NWS. "We problemen die zo goed mogelijk te beheersen door enerzijds water versneld af te voeren en op andere plaatsen op te houden. We hebben rekenmodellen om te weten waar we maatregelen moeten nemen."

    Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-VlaanderenBeeld Wannes Nimmegeers

    "We hebben gekeken waar er overlast verwacht kan worden. Die mensen zijn allemaal verwittigd. Paniek is niet aan de orde. We verwachten een piek rond de middag. Nadien zullen we voorzichtig kunnen ademen. Tot dan is het alle zeilen bijzetten om het water zoveel mogelijk weg te houden van woningen en kritieke infrastructuur."

    Er zijn ook structurele maatregelen nodig, benadrukt Van Cauter. Zo moeten de sluizen op de Dender vernieuwd worden."Op beleidsniveau zijn die beslissingen genomen. Maar dan zijn vergunningen weer vernietigd. Dat betekent dat je die sluizencomplex niet kunt vernieuwen of dat je de Durme niet gebaggerd krijgt, wat betekent dat je minder capaciteit hebt om af te voeren."

  50. Eerste evacuaties in Geraardsbergen

    In Zandbergen, een deelgemeente van Geraardsbergen, zijn zeven huizen geëvacueerd omdat het waterpeil maar blijft stijgen. Dat meldt burgemeester Ann Panis aan VRT NWS. "Momenteel worden zij opgevangen in een schooltje. Maar we verwachten niet dat het daarbij zal blijven. Ook in andere deelgemeenten stijgt het water. Wij houden echt ons hart vast."

    De Dender stroomt over in Zandbergen.Beeld Frank Eeckhout