Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ANP / ANP XTRA

Inflatie stijgt voor het eerst in maanden in de eurozone

Volgens een voorlopige schatting van Eurostat, de Europese statistiekdienst, is de inflatie in de eurozone in december gestegen tot 2,9% op jaarbasis. Deze stijging is in lijn met de voorspellingen van analisten. In november bedroeg de inflatie nog 2,4%, het laagste niveau sinds november 2021.

4 reacties

  • Yolande Toremans

    4 maanden geleden
    Volgens de zopas bekendgemaakte cijfers van testaankoop zijn de voedselprijzen met dubbele cijfers gestegen wat dus in schril cvontrast staat met 2,9% op jaarbasis. Voedsel moet iedere dag gekocht worden in tegenstelling van kledij, TV ,electronica en andere zaken.Het aandeel voedsel in de officiele berekening van inflatiecijfer wordt bewust veel te laag ingeschat door de FOD economie op vraag van de graaiers in de wetstraat. En wat met de gezondheidsindex die nog een groter vertekendbeeld geeft
  • Paul Lejeune

    4 maanden geleden
    In een ander artikel las ik dat de voedingsprijzen voor levens belangrijke grondstoffen met meer dan 12% gedaald zijn . Misschien komt deze inflatie van aandeelhouders,die steeds hogere winsten eisen ? Of van de landen ,die door deze inflatie hun torenhoge schulden zien verwateren ?
  • gust van langenhove

    4 maanden geleden
    Het is aan de regering om de invoer van voedsel en levens middelen goedkoper te maken in buitenland , anders zijn de gepensioneerde verplicht te verhuizen als je voor 500 euro kan leven .
  • Gino Denil

    4 maanden geleden
    Ze zijn wel heel creatief als het om de berekening van de inflatie gaat. Voeding en energie er uit laten terwijl dat - zeker voor de lagere inkomens - een groot deel van hun uitgaven is. In Nederland hanteren ze nu een nieuwe methode waarmee de inflatie meteen gehalveerd werd. Vandaag in de winkel wel weer een aantal producten die vergeleken met vorige maand 20 tot 35 procent duurder werden.