Foto links: Johan Opsomer, www.waarnemingen.be, foto rechts: Dries Meskens

Volkstoeloop in Durbuy voor eerste glimp van blauwe rotslijster in 147 jaar

In Durbuy is een blauwe rotslijster opgedoken. Het is pas de tweede keer dat het dier in Belgiƫ is gezien, de eerste keer was liefst 147 jaar geleden. Meer dan 100 spotters zijn ter plekke gekomen om de vogel te bewonderen. Volgens Natuurpunt is de kans groot dat dit ook de komende dagen kan.

Heel wat mensen zijn sinds gisteren afgezakt naar Durbuy, in de provincie Luxemburg. Niet om "het kleinste stadje ter wereld" te verkennen of de kerstmarkt te bezoeken, maar om een glimp op te vangen van de blauwe rotslijster.

BEKIJK - Goed ingeduffeld en met stevige telescopen hopen vogelspotters de Blauwe Rotslijster te zien:

Videospeler inladen...

Een waar feest voor de gemiddelde vogelspotter, want de vogelsoort laat zich niet zomaar zien. Het is de tweede keer ooit dat de blauwe rotslijster gespot werd in ons land. De vorige keerĀ dateert van september 1877 in Olloy, in de provincie Namen.

Verdwaalde vogel

Volgens Natuurpunt broedt de soort normaal in zuidelijk Europa en Noord-Afrika tot in de Kaukasus en Turkije. "Blauwe rotslijsters zijn voornamelijk standvogels en vertonen maar weinig trek- en zwerfgedrag. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal waarnemingen in Noordwest-Europa erg beperkt is."

"De vogel zit momenteel op rotspartijen die sterk lijken op het natuurlijke leefgebied in zuidelijk Europa", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Hoe de vogel hier is beland, zullen we natuurlijk nooit weten, maar vermoedelijk zal het om een verdwaalde vogel gaan."

Foto: Johan Opsomer, www.waarnemingen.be

Meer dan 100 vogelspotters

Ook Verbelen was er vanochtend als de kippen bij om de blauwe rotslijster te spotten. "Nog voor de zonsopgang was ik al in Durbuy, net als een twintigtal anderen. 's Middags waren er al zo'n 150 mensen. Meer dan 100 mensen die naar een rots zitten te kijken, met de geur van pannenkoeken en glĆ¼hwein in de lucht. Het was een grappig beeld."

Het is een beetje alsof U2 optreedt in je dorp, terwijl dat hiervoor altijd ChristoffĀ was

Moeten geĆÆnteresseerden zich haasten om de vogel nog te kunnen zien? "Hoelang de vogel van Durbuy al aanwezig is en hoelang die nog zal blijven, weten we natuurlijk niet", zegt Verbelen. "Mijn buikgevoel zegt dat vogelliefhebbers nog dagen of zelfs weken de kans zullen krijgen om de blauwe rotslijster te spotten, maar voor hetzelfde geld is de vogel morgen weg."

"De vogel is voor diehard vogelspotters alleszins een knaller om het nieuwe jaar mee te starten. Het is heel bijzonder. Een beetje alsof U2 in je dorp komt optreden, terwijl dat hiervoor altijd Christoff of Salim Seghers was."

Meest gelezen