Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

"Rusland gebruikt raketten uit Noord-Korea om Oekraïne aan te vallen", zegt de VS

Volgens de Amerikanen gebruikt Rusland verschillende Noord-Koreaanse raketten bij aanvallen op Oekraïne. Sommigen zouden gebruikt zijn bij grote raketaanvallen op 30 december en 2 januari. Het Witte Huis spreekt over een "verontrustende escalatie" van de steun van Noord-Korea aan Rusland. Zowel Rusland als Noord-Korea ontkent de beweringen met klem.

"Onze informatie geeft aan dat Noord-Korea onlangs lanceersystemen voor ballistische raketten en verscheidene ballistische raketten heeft geleverd aan Rusland", zegt John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten.

Volgens Kirby zijn die raketten ook al in gebruik genomen bij Russische aanvallen op Oekraïne, namelijk op 30 december en 2 januari. Op 2 januari alleen al werden bijna 100 raketten afgevuurd, waarvan Oekraïne de meeste wel wist te onderscheppen.

Rusland zal nog meer Noord-Koreaanse raketten willen inzetten om onschuldige Oekraïense burgers te doden

John Kirby

"We zijn nog bezig met de analyse van de impact van die raketten", aldus Kirby. "We gaan ervan uit dat Rusland en Noord-Korea zullen leren uit deze lanceringen en dat Rusland nog meer Noord-Koreaanse raketten zal willen inzetten om de civiele infrastructuur van de Oekraïners aan te vallen en onschuldige Oekraïense burgers te doden."

Het zou volgens Kirby dus gaan om ballistische raketten. Die hebben een reikwijdte van maar liefst 900 kilometer. Zulke raketten zijn trouwens ook moeilijker uit te schakelen dan kruisraketten en dat geeft Rusland dan weer een voordeel.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat het niet kan bevestigen dat Noord-Koreaanse raketten gebruikt zijn bij Russische aanvallen. "In dit stadium hebben wij geen informatie over het gebruik van dergelijke raketten. De Verenigde Staten hebben een verklaring in die aard gedaan, dus experts zullen het wrak van de raket bestuderen om ons te kunnen zeggen of dit wel of niet het geval was", zegt een woordvoerder op de Oekraïense televisie.

Auto's brandden in Kiev na zware raketaanvallen door Rusland op 2 januari.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

De gouverneur van de oostelijke Oekraïense regio Charkiv zegt dan wel weer dat Rusland de regio heeft getroffen met raketten van niet-Russische makelij. "We voeren alle nodige onderzoeken uit. Ik zal nu zeggen dat de markeringen van deze raketten zijn gewist, maar wat we kunnen zien is dat het land dat ze heeft geproduceerd niet de Russische Federatie is", aldus de gouverneur.

Kirby wil met deze waarnemingen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stappen. Het is zo dat de overlevering van Noord-Koreaanse raketten een schending is van de VN-sancties tegen het Aziatische land.

Zowel Rusland als Noord-Korea ontkennen met klem de beweringen. In september vorig jaar bezocht de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog Rusland, maar het Kremlin zei daarna dat er "geen akkoord is" over "wapenleveringen". In juli was de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe nog in Noord-Korea. Hij kreeg toen een rondleiding in een toonzaal vol wapenmateriaal.

Meest gelezen