In Belgorod kwamen op 30 december naar verluidt 25 mensen om het leven bij een Oekraïense aanval.
Russia Emergency Situations Ministry telegram channel

Overheid stelt bevolking van Russische grensstad Belgorod voor om te evacueren wegens toenemende dreiging uit Oekraïne

De gouverneur van de Russische grensprovincie Belgorod heeft de inwoners van de gelijknamige, regionale hoofdstad voorgesteld om te evacueren. Belgorod ligt geregeld onder vuur vanuit Oekraïne. Een week geleden vielen er nog 25 doden.    

"Vanaf vandaag zijn we bereid om jullie naar Stary Oskol en Goebkin te brengen, waar jullie in erg comfortabele omstandigheden zullen zijn, in warme en veilige kamers." Met dat bericht op Telegram kondigde de gouverneur van de Russische regio Belgorod aan dat de autoriteiten inwoners van de gelijknamige stad die dat willen, zal evacueren.

Belgorod ligt op zo'n 40 kilometer van de Oekraïense grens. In de stad wonen meer dan 300.000 mensen. De steden Stary Oskol en Goebkin waarheen ze geëvacueerd zouden kunnen worden, liggen verder af van de grens, in het noorden van de provincie. "Jullie kunnen er zo lang blijven als nodig is", voegde gouverneur Vjatsjeslav Gladkov eraan toe.

De reden voor de vrijwillige evacuatie is de toenemende dreiging uit het noorden van Oekraïne. Belgorod en omgeving liggen geregeld onder vuur vanuit Oekraïne. Op 30 december kwamen nog 25 mensen om tijdens een - allicht - Oekraïense aanval. Het was het grootste aantal slachtoffers op Russische bodem sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne nu bijna twee jaar geleden.

De Oekraïense aanval op Belgorod wordt als een vergelding beschouwd voor de grootschalige Russische luchtaanval op meerdere Oekraïense steden een dag eerder. Ook de voorbije dagen waren er bombardementen op Belgorod. Het Oekraïense antwoord lokte op zijn beurt nog meer Russische aanvallen uit. Rusland zou daarbij nu ook Noord-Koreaanse raketten gebruiken.

Scholen later open

Het is niet de eerste keer dat Rusland inwoners uit de grensregio evacueert of plannen daartoe heeft. Het is wel de eerste keer dat het om zo'n grote stad gaat. Eerder werden al mensen geëvacueerd uit kleinere dorpen die dichter bij de grens liggen.

De lokale autoriteiten roepen de inwoners van Belgorod ook op om de ramen in hun huizen te verstevigen, om zich te beschermen tegen scherven veroorzaakt door bombardementen. Er is ook beslist dat de scholen pas op 19 januari weer zullen opengaan, in plaats van 9 januari.

Meest gelezen