Hoe ver staat het onderzoek naar het skelet van Judith, de eerste gravin van Vlaanderen?

"Het verhaal van Vlaanderen" op VRT 1 leerde ons Judith kennen, de eerste gravin van Vlaanderen. Tijdens de opnames legde professor middeleeuwse geschiedenis Steven Vanderputten de link met een skelet dat 20 jaar geleden opgegraven werd in Gent. Zou dat Judith kunnen zijn? De UGent startte meteen een onderzoek, volgende maand kennen we de resultaten.

Bij de start van 2024 laten de regioredacties van VRT NWS enkele mensen die vorig jaar in het nieuws kwamen opnieuw aan het woord. Niet altijd de grote, bekende namen, maar ook de mensen uit jouw buurt die even in het middelpunt van de belangstelling stonden. Hoe gaat het nu met hen en met welke verwachtingen beginnen ze aan het nieuwe jaar?

Een hoopje beenderen dat al twintig jaar in een kartonnen doos zit, vormt misschien het skelet van Judith van West-Francië, de eerste gravin van Vlaanderen uit de negende eeuw. "Kort voor de opnames van het programma hoorde ik dat die beenderen ter sprake zouden komen", zegt Vanderputten.

"Ik greep mijn kans en zei voor de camera dat we die resten zouden moeten onderzoeken met nieuwe analysemethodes. Het leek me een mooie kans om een Vlaams dossier eens helemaal uit te spitten."  

Uitgebreid DNA-onderzoek

De Universiteit Gent ging akkoord en zette meteen alles op alles om de zaak uit te klaren. "We hebben gezocht naar de juiste mensen voor de job. Een team van historici en antropologen heeft vandaag, een jaar later, al veel werk verzet", zegt Vanderputten. "Het onderzoek is eigenlijk zo goed als afgerond, we moeten alleen nog de laatste hand leggen."

Het historische luik van het onderzoek zit er alvast op. "Die studieresultaten liggen zelfs klaar om gepubliceerd te worden", zegt Vanderputten. "Maar de antropologen, de wetenschappers die het DNA van de beenderen onderzoeken, hebben nog iets meer tijd nodig. Zo’n onderzoek moet dan ook zorgvuldig gebeuren in gecontroleerde omstandigheden: het lab moet bijvoorbeeld volledig ontsmet worden om de oude beenderen niet te besmetten met recenter DNA. "

Toch zal het niet lang meer duren voor er duidelijkheid komt. "Begin februari maken de onderzoekers hun resultaten bekend. In oktober komt er ook een grote tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij in Gent, waar we het verhaal van Judith en het onderzoek zullen vertellen."

Instant BV

De impact van het historische tv-programma heeft Vanderputten verrast. "Ik had verwacht dat het zo’n driehonderdduizend kijkers zou trekken, maar het waren er letterlijk miljoenen. De eerste weken toen het uitgezonden werd, spraken mensen me plots aan of zwaaiden ze naar me op straat. Het waren mijn fifteen minutes of fame, zoals Andy Warhol het noemde."

Het deed de prof vooral plezier dat de Vlaming plots interesse toonde in geschiedenis. "Ineens luisterde men naar wat historici te vertellen hebben, en hoe we met de laatste technieken nieuwe dingen te weten komen over de geschiedenis. We merken dat zelfs aan de populariteit van onze faculteit: onze studentenaantallen zijn ontploft. Geen idee of dat met de reeks te maken heeft, maar we zijn er heel blij mee."

© Ward Schouppe - professor Steven Vanderputten en onderzoekster Jessica Palmer bekijken middeleeuwse boeken

Meest gelezen