Nieuw antibioticum kan superbacterie bestrijden bij muizen: "Een doorbraak"

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een antibioticum te ontwikkelen dat een van de meest gevaarlijke ziekenhuisbacteriën kan uitschakelen. "Een doorbraak", zegt microbioloog Herman Goossens. "Maar het kan nog jaren duren voor het op de markt komt."

Ziekenhuisbacteriën of superbacteriën zijn bacteriën die resistent zijn geworden voor bijna alle soorten antibiotica. Het gaat om mutanten van bestaande bacteriën die door natuurlijke selectie na verloop van tijd, door overmatig of ondoordacht gebruik van bepaalde antibiotica, immuun zijn geworden. Het gevolg is dat bepaalde ziekten niet meer te behandelen zijn. 

Dit is een doorbraak waar we al tientallen jaren op wachten

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen)

Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben nu een antibioticum ontwikkeld dat de superbacterie Acinetobacter baumannii kan bestrijden, alvast bij muizen. "Dit is een doorbraak waar we al tientallen jaren op wachten", zegt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) in "De wereld vandaag" op Radio 1.  

Deze bacterie is een echte killer. "Het gaat om een van de meest resistente bacteriën ter wereld. Er is nu een stof ontwikkeld die deze bacterie kan doden. En dat is nodig, want 100.000 à 200.000 pasgeboren baby's, vooral in ontwikkelingslanden, overlijden elk jaar aan de gevolgen van deze bacterie."

BELGA/DIRKX

Moeilijk verdienmodel

De kans dat dit antibioticum effectief op de markt zal komen, is wel klein, verwacht Goossens. "Vaak blijven ze liggen in laboratoria. Voor de farmaceutische industrie is het enorm duur om die medicijnen te produceren.

Aangezien ook hier weer het risico bestaat dat zo'n antibioticum op termijn voor resistentie zorgt, mag het niet vaak gebruikt worden waardoor de productie dus laag moet blijven."

"Voor de industrie is dit geen verdienmodel, dus mogelijk willen ze het niet ontwikkelen, gaat Goossens voort. "We moeten daarom andere manieren bedenken om de farmabedrijven aan te zetten om hier toch in te investeren."

Nog niet meteen in de apotheek

We moeten dit nieuwe antibioticum dus niet meteen in de apotheek verwachten, zegt Goossens. "Het werkt bij muizen, maar nu begint het eigenlijk pas. Nu moeten er nog allerlei studies gebeuren. Bij nog meer dieren, maar ook bij mensen, bij kinderen, om te zien of er bijwerkingen zijn. Het zijn programma's die tienduizenden euro's kosten."

"Als een bedrijf dit al wil ontwikkelen, gaat het nog zeker 5 à 7 jaar duren vooraleer het op de markt kan komen in Europa. Maar alles hangt af van het financiële luik."

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen