Onzekerheid over nieuwjaarsduiken door voorspelde weer: Bredene afgelast, Oostende en De Haan wachten af

De Nieuwjaarsduik in Oostende is telkens goed voor duizenden deelnemers.© Jeffrey Roos

Oostende/Bredene/De Haan -

In Bredene wordt de Nieuwjaarsduik van zaterdag 6 januari al met zekerheid afgelast. De weersomstandigheden van het moment gooien roet in het eten. “Veiligheid primeert”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). In Oostende en De Haan wordt de knoop pas morgen doorgehakt.

Jeffrey Roos

Ook morgen wordt nog een krachtige wind voorspeld en dat terwijl op vele plaatsen aan onze kust duizenden ijsberen traditioneel het water induiken. Dat zal in Bredene echter niet het geval zijn. “Er is een negatief advies en dus kunnen wij niet anders dan het evenement annuleren”, zegt burgemeester Steve vandenberghe. “Wij vinden dat veiligheid nog steeds boven alles gaat en dus kunnen wij geen risico nemen.” De gemeente verplaatst het evenement naar zaterdag 20 januari.

Oostende en De Haan nog onzeker

In Oostende, waar traditioneel duizenden ijsberen aan de start verschijnen, werd nog geen beslissing genomen. “Wij zitten zaterdagmorgen om 10 uur samen met de verschillende partijen – de stad, de scheepvaartpolitie, de reddingsdienst en de organisatoren – om de situatie te bekijken”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De kans is echter reëel dat het evenement gewoon doorgaat.”

Ook De Haan wacht de situatie zaterdag af. “We hebben voorlopig nog steeds toestemming om het evenement te organiseren”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). “We gaan dus afwachten wat het morgen geeft. De betrokken partijen zitten morgen in Oostende samen en daarna gaan we beslissen. Het is zo dat de deelnemers amper tot kniehoogte het water ingaan. Veel veiliger kan het niet zijn. We gaan ons uiteraard schikken naar de instructies van de overheden, maar voorlopig zien wij niet in waarom we zouden afgelasten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen