“Studenten hebben al stress genoeg”: rector Universiteit Antwerpen roept socialistische spoorbond op om staking op ander moment te houden

UAntwerpen-rector Herman Van Goethem.© Fred Debrock

De rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, roept samen met het Antwerpse Studentenoverleg en de Studentenraad van de UAntwerpen de socialistische spoorvakbond ACOD op om niet te staken tijdens de examenperiode. Volgens hem zorgt die periode al genoeg voor stress bij de studenten.

debn
Bron: Radio 2, eigen berichtgeving

De socialistische spoorvakbond ACOD diende donderdag een stakingsaanzegging in voor drie dagen. Deze zou doorgaan vanaf maandag 29 januari 22 uur tot donderdag 1 februari 22 uur. Pal in de examenperiode aan de hogescholen en universiteiten. De universiteit vraagt nu om die staking te verplaatsen, want “ook zonder staking is de examenperiode al heel stresserend”, zegt rector Van Goethem aan Radio 2.

LEES OOK. Socialistische vakbond bij spoorwegen wil opnieuw drie dagen staken

“Studenten willen het liefst zo vlot en snel mogelijk naar hun examen gaan. Kan deze staking dan niet op een ander moment”, vraagt de rector zich af. “We weten uit het verleden dat zoiets problematisch kan zijn voor studenten.”

Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten, neemt het net als de rector op voor de studenten. “Het is erg lastig dat men de staking laat doorgaan tijdens de examens. Studenten mogen niet de dupe worden van iets waar ze niets mee te maken hebben”, zegt hij stellig aan onze krant. “Deze staking is verder al de zoveelste in luttele maanden tijd. Men raakt niet het beleid, wel de reizigers. Een mens is al blij als hij met de reguliere vertragingen van 30 minuten rekening mag houden”

VVS-voorzitter Julien De Wit.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Het zou de derde staking zijn op korte tijd bij het spoor. In november en december waren er al 48 urenstakingen. Net als bij de tweede staking staat het ACOD Spoor nu ook alleen. ACV Transcom als de liberale vakbond VSOA Spoor lieten verstaan niet achter de 72 urenstaking te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen