Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rel over nummerplaten lijkt voorbij: Servische voertuigen moeten symbolen niet langer verbergen om grens met Kosovo over te steken

Enkele dagen nadat Servië beslist heeft om auto's met Kosovaarse nummerplaten toe te laten op zijn wegen, heeft Kosovo aangekondigd dat Servische voertuigen niet langer de nationale symbolen SRB op hun nummerplaat moeten verbergen. De kwestie was enkele jaren voer voor ruzie tussen beide landen. Servië erkent weliswaar nog steeds niet de onafhankelijkheid van de buurstaat.

Tot nu toe moesten bestuurders van auto's die geregistreerd zijn in Servië een sticker plakken over de letters SRB op hun nummerplaat. Omgekeerd mochten Kosovaarse wagens Servië niet binnen. Eind december besliste Servië om wagens met Kosovaarse nummerplaten wel toe te laten. Nu wil ook Kosovo dus weer auto's met een Servische nummerplaat toelaten.

De kwestie rond de nummerplaten was enkele jaren voer voor een steekspel tussen beide landen. In de jonge staat Kosovo wonen nog heel wat mensen van Servische origine. Die reden er nog rond met een Servische nummerplaat. De Kosovaarse overheid wilde die nummerplaten meteen verbieden en laten vervangen door een Kosovaarse plaat. Wie toch met een Servische nummerplaat reed, kon 150 euro boete krijgen.

Na lang onderhandelen beloofde Servië dat het land niet langer nummerplaten zal uitgeven aan Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen. Op zijn beurt beloofde Kosovo automobilisten met Servische nummerplaten niet te beboeten, noch hun wagens in beslag te nemen. Een akkoord in 2022 werd teniet gedaan toen Servië drie Kosovaarse agenten had gearresteerd die illegaal de grens zouden overgestoken zijn.

Of de spanningen tussen beide landen nu volledig gaan liggen, is nog afwachten. Kosovo heeft in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen van Servië. Servië beschouwt Kosovo, waar het de facto geen gezag over heeft, echter nog altijd als een autonome provincie van Servië.

Waarover gaat dit conflict?
Het conflict is het gevolg van een dieper liggend probleem: een discussie over etniciteit en identiteit. In 2008, tien jaar na de oorlog tussen het Servische leger en de Albanese onafhankelijkheidsstrijders van Kosovo, riep Kosovo eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit van Servië. Meer dan 100 landen, onder wie ook België, erkennen die onafhankelijkheid. 

In het noorden van Kosovo wonen zo'n 50.000 Servische Kosovaren die vasthouden aan hun Servische identiteit. Zij erkennen de regering in de Kosovaarse hoofdstad Pristina niet. De Serviërs beschouwen het gebied als een afvallige provincie, die ze ook vaak de "bakermat van de Servische beschaving" noemen. De fragiele vrede in Kosovo wordt bewaard door de KFOR (Kosovo Force Pristina-Kosovo), een door de NAVO geleide vredesmissie van een kleine 4.000 manschappen.

Meest gelezen