Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

President Biden start campagne met "vlammende" aanval op uitdager Donald Trump: "Hij is enkel uit op wraak en alleenheerschappij"

"De campagne van Trump draait enkel om hemzelf, niet om Amerika", zegt VS-president Biden aan de vooravond van de herdenking van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Die bestorming kwam er nadat toenmalig aftredend president Donald Trump zijn aanhangers had opgeroepen naar Washington te komen om de verkiezingsuitslag aan te vechten. Trump is opnieuw kandidaat-president, maar volgens Biden is zijn uitdager slechts op drie zaken uit: "Macht, wraak, en alleenheerschappij".

"Op 6 januari 2021 waren we Amerika bijna kwijt", oordeelt de Amerikaanse president Joe Biden. Vandaag is het exact drie jaar geleden dat aanhangers van Donald Trump het Capitool bestormden, omdat de aftredende president de verkiezingen had verloren tegen zijn uitdager, huidig president Joe Biden. Voor die laatste was de uitslag nochtans duidelijk.

BEKIJK - "Ik had gewonnen en Trump was een 'loser'", zweept Biden het publiek even op:

Videospeler inladen...

Biden beschrijft ook uitgebreid wat er die bewuste 6 januari allemaal gebeurde: "Een boze massa trok richting Washington omwille van de leugens die Donald Trump verkondigde. Hij vroeg hen om te vechten als leeuwen en beloofde dat hij aan hun zijde zou staan, maar hij liet hen het vuile werk opknappen en keek toe vanuit het Witte Huis. De hele wereld keek toe, en hij deed niks."

"140 agenten raakten bij de bestorming gewond", gaat Biden verder. "Jill en ik woonden zelfs begrafenissen bij van agenten die stierven omwille van de leugens van Trump. Beeld je in wat er had kunnen vermeden worden, als hij 'stop' had gezegd. Maar hij deed niks." 

"Macht, wraak en alleenheerschappij"

De toespraak van Biden kadert uiteraard in zijn verkiezingscampagne, want eind 2024 hoopt de Democratische president op een herverkiezing. Zijn Republikeinse uitdager, wellicht Donald Trump. "Maar vergis je niet, de campagne van Trump draait enkel om hemzelf", aldus Biden.

"Het campagneteam van Donald Trump is geobsedeerd door het verleden, niet door de toekomst. Hij is zelfs bereid de Amerikaanse democratie op te offeren." Trump is volgens Biden op drie zaken uit: "Macht en wraak en alleenheerschappij."

Biden vergeleek de retoriek van Trump ook met die van nazi-Duitsland. "Hij heeft het over het bloed van Amerikanen dat wordt vergiftigd, waarbij hij precies dezelfde taal gebruikt als in nazi-Duitsland."

BEKIJK - Joe Biden trapt zijn verkiezingscampagne op gang met een frontale aanval op uitdager Donald Trump:

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Lastig moment voor Biden"

"Biden klonk heel strijdvaardig. Het was een vlammende speech. Hij heeft de naam Trump in 40 minuten 40 keer laten vallen. De kiesstrijd is duidelijk begonnen", stelt VS-correspondent Björn Soenens vast. "Trump kreeg te horen dat hij een 'loser' is die niet tegen zijn verlies kan en een gevaar is voor de democratie."

Trump zegt dan weer precies het omgekeerde over Biden. "Joe Biden vernietigt de democratie. Hij zet het gerecht in tegen Trump omdat hij bang zou zijn", aldus Soenens. 

Biden zal ongetwijfeld hopen dat zijn speech en de campagne die erop volgt het tij kan doen keren, want op dit moment is hij zelf niet heel populair. "Het is een lastig moment voor Joe Biden", aldus Soenens. "Ondanks zijn vele verwezenlijkingen heeft hij de laagste populariteitsgraad sinds Harry Truman in 1948."

"Hij zal hard moeten werken, maar in tien maanden tijd kan nog van alles gebeuren. Wat als de inflatie toeneemt, of net afneemt? Wat als de rentetarieven dalen? Wat als het aantal jobs blijft toenemen? Wat als Donald Trump wordt veroordeeld? Genoeg 'wat als'-en om te zeggen dat we niet weten wat er zal gebeuren op 5 november 2024."

BEKIJK - "Voorspellingen doen op basis van wat vandaag gebeurt, is lastig":

Videospeler inladen...

Intussen heeft Trump gereageerd op de woorden van Biden. Trump is op campagne in Iowa waar de voorverkiezingen op 15 januari plaatsvinden. Hij noemt de toespraak een "campagnestunt" en "ziekelijke angstzaaierij", en vindt Biden "incompetent en corrupt". 

Meest gelezen