Palestijnse families vluchten van Nusairat en Maghzi in het midden van de Gazastrook richting Rafah in het zuiden. (04/01/23)
Volledig scherm
Palestijnse families vluchten van Nusairat en Maghzi in het midden van de Gazastrook richting Rafah in het zuiden. (04/01/23) © Photo News

TERUGLEZEN ISRAËL. VN: Gaza is “onbewoonbaar geworden”

Lees hier al het nieuws van vrijdag 5 januari over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. De Israëlische minister van Defensie heeft donderdagavond een voorstel gepresenteerd voor de naoorlogse Gazastrook. In de plannen is ruimte voor Palestijns zelfbestuur, maar niet voor Hamas. Ook Israëlische kolonisten zijn niet welkom. Wel moet het Israëlische leger toegang blijven houden om eventuele dreigingen aan te pakken. Het plan wordt voorgelegd aan premier Netanyahu’s oorlogskabinet, dat verdeeld is over de militaire operatie.

  1. KIJK. “Ik ruik rotte lichamen”: WHO-dokter toont vernield Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza na zes maanden oorlog

    KIJK. “Ik ruik rotte lichamen”: WHO-dok­ter toont vernield Al-Shi­fa-ziekenhuis in Gaza na zes maanden oorlog

    Zes maanden na de start van de oorlog tussen Isräel en Hamas toont de Wereldgezondheidsorganisatie wat er nog overblijft van wat ooit het grootste ziekenhuis van Gaza was. Het geraamte van het Al-Shifa-ziekenhuis staat nog deels recht, maar binnen is alles vernield. “Dit is wat vroeger de spoedafdeling was. En zoals je kunt zien, is het totaal verwoest”, zegt dokter Ayadil Saparbekov. Hij toont hoe de ziekenhuisbedden zijn afgebrand, hoe muren nauwelijks blijven rechtstaan en de graven die zich op de binnenplaats bevinden. “De lichamen rotten weg onder de zon. Dit is onvoorstelbaar. De oorlog moet stoppen”, zegt de dokter.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitieve beslissingen over omvang of timing”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitie­ve beslissin­gen over omvang of timing”

    Bij de Iraanse aanval met meer dan 200 drones en raketten op Israël zijn ten minste 32 mensen gewond geraakt en is lichte schade aan een legerbasis aangericht. Israël zal “Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast is”. Dat zei de Israëlische minister Benny Gantz in een verklaring na de bijeenkomst van het oorlogskabinet. En de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Israël “formeel” af. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 14 april terug.