Rechts: Kinesist Yves Poesmans (27) die reservist is geworden. Dit zijn mensen die parttime, naast hun vaste job of studie, het leger bijstaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: Kinesist Yves Poesmans (27) die reservist is geworden. Dit zijn mensen die parttime, naast hun vaste job of studie, het leger bijstaan. © Tim Dirven / RV

Recordaantal reservisten in ons land. “Door de oorlogen heb ik wel het gevoel: ik ben voorbereid”

In 2023 stelden 361 Belgen zich kandidaat om reservist te worden. Nooit eerder waren dat er zoveel. Dat blijkt uit cijfers van Defensie. In totaal zijn er nu 3.490 actief bij ons leger. “Meer mensen zijn reservist geworden als reactie op geopolitieke dreigingen, maar er zijn nóg factoren”, vertelt Defensie. Kinesist Yves Poesmans (27) vertelt waarom ook hij ervoor koos.

21 reacties

  • Paul Detandt

    4 maanden geleden
    Hahaha, de nieuwe jupiler-league !
  • Jean West

    4 maanden geleden
    Er is de basis opleiding van zes weken dan ben je klaar om naar het front te gaan de rest van de opleiding is specialisatie. 40 jaar militair geweest en nu reservist.
  • Frank Zappas

    4 maanden geleden
    Als ex-militair met decennia lange actieve dienst kan ik zeggen dat je je nooit echt kan voorbereiden op de gruwel en leed van een oorlog. Ik wens het niemand toe en sarcastisch bedoeld, men krijgt zelfs geen virusje klein, laat staan de dood. Zoals een oude militaire wijsheid zegt: "In loopgraven vindt men geen ongelovigen". Dan weet men dat de dood u recht in de raap kijkt.
  • Gunther Mampaey

    4 maanden geleden
    @Hans De Tant, veel hangt af van het regiment waar je terechtkomt, bij Para commando is dat minimaal 3 jaar, als je in een logistiek regiment terechtkomt, is dat maar een jaar. Bij de medische component weet ik niet meer zo uit mijn hoofd. Daar speelt opleiding een rol. Bij de luchtmacht, bvb als piloot, moet je via de academie om officier te worden.
  • Gunther Mampaey

    4 maanden geleden
    Ik ben al blij dat ze ons niet moeten oproepen in geval van conflict, 3 jaar beroepsmilitair en tot midden jaren 90 als reservist. Tot ze een brief stuurden dat ik definitief mocht uitzwaaien. Alleen erg ontgoocheld hoe ons leger kapot bespaard is. Ik ben er niet echt trots op. Maar die jongeren hebben gelijk, zo leren ze in groep te werken.