Ontbijten met Peter Mertens (PVDA): "Wij gaan sociale oppositiestem zijn, niet vijfde wiel aan de wagen in Vivaldi-bis"

Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1 van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck. Vandaag is PVDA-kopstuk en lijsttrekker in Antwerpen Peter Mertens te gast, voor een gesprek dat vooral in het teken staat van de verkiezingscampagne.

De radicaal-linkse PVDA lanceerde gisteren haar nationale campagne, met ook een nieuwe slogan: "Altijd aan jouw kant". De partij doet het goed in de peilingen en hoopt meer dan 10 procent te halen bij de verkiezingen in juni, zegt Peter Mertens.

Maar als het gaat over een mogelijke regeringsdeelname is Mertens terughoudend. "Met 10 procent gaan wij op dit moment niet wegen in een Vlaamse regering. Wij hebben op dit moment niet de ambitie om deel te nemen aan een Vlaamse of federale regering", klinkt het. "Al betekent dat niet dat we niet willen regeren."

Wij gaan de stap niet overslaan om eerst bij de lokale verkiezingen in verschillende steden en gemeenten te proberen deel te nemen aan het beleid
Peter Mertens (PVDA)

De PVDA mikt daarvoor op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. "Wij gaan de stap niet overslaan om eerst bij de lokale verkiezingen in verschillende steden en gemeenten te proberen deel te nemen aan het beleid. Die stap heeft elke partij gezet en dat zullen wij ook doen."

"Voor de rest moet je een beetje realistisch zijn. Wij gaan een sociale oppositiestem zijn. Op federaal of Vlaams niveau gaan we met 10 procent niet het vijfde wiel aan de wagen zijn van een Vivaldi-bis of van een rechts-nationalistische regering", zegt Mertens. "Een linkse meerderheid is op dit moment niet mogelijk in Vlaanderen."  

Deelname aan de Waalse regering is realistischer volgens Mertens. "Maar dan zal de PS wel een ander beleid moeten voeren. Als er geen breuk komt met het huidige beleid, gaan we niet het reservewiel spelen."

Bekijk hier het volledige ontbijtgesprek met Peter Mertens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen