Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vliegtuig van Alaska Airlines maakt noodlanding nadat gat ontstaat in romp, luchtvaartmaatschappij houdt alle vliegtuigen van zelfde type tijdelijk aan de grond

Zuurstofmaskers voor passagiers hangen aan het dak naast een gat in de zijwand van een Alaska Airlines-vliegtuig.Beeld Kyle Rinker via REUTERS

Passagiers op een vlucht in de Verenigde Staten hebben vrijdag de schrik van hun leven beleefd. Een passagiersvliegtuig van Alaska Airlines moest vrijdag een noodlanding maken in de Amerikaanse staat Oregon nadat er tijdens de vlucht een groot gat in de cabine was ontstaan. Een raam was namelijk uit de Boeing 737 Max 9 gevlogen.

en

Video wordt geladen...

Vlucht 1282 vertrok rond 17 uur (2 uur Belgische tijd) vanuit Portland naar Ontario, in Californië. Het ging om een Boeing 737 Max 9, met in totaal 171 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Ongeveer 35 minuten na het opstijgen moest het toestel omkeren. Terwijl het vliegtuig hoogte begon te maken, ontstond er volgens berichten op sociale media een gat in een deel van de romp en een raam.

Een passagier vertelt dat ze tijdens de vlucht plots wakker schrok van een enorm lawaai. “Ik opende mijn ogen en zag eerst een zuurstofmasker voor me”, zegt de 22-jarige vrouw aan The New York Times. “Ik keek naar links en zag toen dat de wand aan de zijkant van het toestel weg was.” Een andere vrouw (20) vertelt dat de bemanning via de intercom allerlei mededelingen deed, maar die waren onverstaanbaar door het geluid van de wind die door het vliegtuig raasde.

Beelden van passagiers tonen hoe de nachtelijke hemel zichtbaar was door het gat in de romp van het vliegtuig. Er is ook onder meer isolatiemateriaal op de beelden te zien. Het gat zou zijn ontstaan in het achterste gedeelte van het toestel, achter de vleugels en motoren, schrijft de BBC.

De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA meldde op X dat het bewuste vliegtuig veilig kon landen “nadat de bemanning een drukprobleem had gesignaleerd”. Alaska Airlines hield het op “een incident” en liet weten dat het vliegtuig rechtsomkeer maakte en veilig kon landen in Portland. Na de noodlanding in Portland International Airport zou medisch personeel aan boord zijn gegaan. Iedereen is er met de schrik van afgekomen.

De luchtvaartmaatschappij en de FAA zeggen dat nog volop wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd. Vliegtuigbouwer Boeing laat weten dat een team van experts klaarstaat om te assisteren bij het onderzoek.

Alaska Airlines houdt tijdelijk alle 65 van zijn 737 Max 9-toestellen aan de grond. “De veiligheid van onze passagiers en ons personeel zijn steeds onze eerste prioriteit. Hoewel dit type incident zeldzaam is, is onze bemanning opgeleid en voorbereid om de situatie op een veilige manier te beheren”, aldus nog de maatschappij in een persbericht. “We onderzoeken wat er is gebeurd en zullen meer informatie delen wanneer die beschikbaar is.”