Kust lokt meer bezoekers dan vorig jaar tijdens kerstvakantie, ook aandeel van buitenlanders stijgt

De kust heeft wat meer bezoekers over de dijk gekregen dan vorig jaar tijdens de kerstvakantie. Met 1,7 miljoen overnachtingen en ongeveer 550.000 dagtoeristen noteerde provinciebedrijf Westtoer een stijging van vijf procent. Het aandeel van de buitenlandse toeristen is ook een stuk groter geworden.

De dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn volgens Westtoer traditioneel de beste qua overnachtingen. Net als vorig jaar zaten 70 procent van de hotels vol op de laatste dag van het jaar. In de hele kerstvakantie noteerden de hotels 1,7 miljoen overnachtingen en dat is een stijging van zo'n vijf procent ten opzichte van vorig jaar.

De buitenlandse toeristen hebben ook de weg gevonden naar de kust, want hun aandeel is zelfs met twaalf procent gestegen. Wat de online hotelboekingen betreft, valt een lichte toename op van reservaties door Duitse, Franse en Nederlandse gasten.

Ook op het vlak van dagtoeristen zag Westtoer een stijging van vijf procent in vergelijking met vorig jaar. In aantal komt dat neer op 550.000 toeristen. Met telkens ongeveer 60.000 dagtoeristen waren dinsdag 26 december en zaterdag 30 december daar de uitschieters.

Evenementen zijn extra troef

"Het originele en kwalitatieve aanbod met eindejaar wordt nog altijd door een breed publiek erg geapprecieerd", zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. "Samen met de authentieke kusttroeven zorgen evenementen voor een extra dimensie. De kust positioneert zich meer dan ooit als een bestemming voor de vier seizoenen. Ook de belangstelling van buitenlandse vakantiegangers is een opsteker."

Volgens Westtoer vielen de evenementen in de verschillende kustgemeenten dus in de smaak. Zo trok de expositie over James Ensor in Mu.ZEE in Oostende al meteen een pak bezoekers. Ook de traditionele nieuwjaarsduik zal dit weekend meer deelnemers ontvangen dan de editie van 2023.

Meest gelezen