Charles Michel trekt Europese lijst MR en stopt als ‘Europese president’ bij eedaflegging

Charles Michel.© afp

Charles Michel trekt in juni de Europese lijst van de MR en is van plan zijn zetel ook op te nemen. De Europese leiders moeten daarom op zoek naar een nieuwe voorzitter van de Europese Raad vanaf half juli.

Bart Beirlant jvh

“Ik heb beslist me kandidaat te stellen voor de Europese verkiezingen in 2024”, zegt Charles Michel in een interview met De Standaard, Le Soir en La Libre. Als voorzitter van de Europese Raad kan hij zijn functie niet combineren met het ambt van Europees Parlementslid. “Als ik verkozen word, zal ik de eed afleggen. Ik zal mijn functie als voorzitter van de Europese Raad dan uitoefenen tot ik half juli de eed afleg als lid van het Europees Parlement. Eind juni of begin juli kan de Europese Raad daarop anticiperen en beslissen over een opvolger.” Michel zal campagne voeren “volgens de regels van de Europese gedragscode”.

Het verhoogt meteen de druk op de 27 leiders om voor half juli een opvolger voor Michel aan te duiden. Anders gaat die rol naar de leider van het land dat roterend voorzitter van de Raad van de EU is – en laat dat nu het Hongarije van Viktor Orban zijn. De kans dat ze het zover laten komen, is zo goed als nihil. Er is een informele Europese Raad op 17 juni en eind juni volgt een klassieke formele top: twee kansen voor de 27 leiders om te beslissen over de toewijzing en verdeling van de topjobs. Michel heeft ook sommige leiders al ingelicht over zijn plannen.

Michel (rechts) met premier De Croo (links) en commissievoorzitter Von der Leyen.© BELGA

Primeur

Michel zorgt hoe dan ook voor een primeur. Hij is nog maar de derde ‘Europese president’, na oud-premier Herman Van Rompuy en Donald Tusk – die zonet opnieuw Pools premier werd. Bij die twee stelde de vraag zich niet of en hoe ze op een verkiezingslijst zouden gaan staan. Van Rompuy ging na zijn vijf Europese jaren met pensioen, Tusk werd aan het einde van zijn mandaat voorzitter van de Europese Volkspartij.

Kritiek dat hij het schip verlaat op een moment dat er oorlogen woeden in Oekraïne en in de Gazastrook wuift Michel van de hand: “Er zijn nog zes maanden voor de eerste zitting van het nieuwe Europees Parlement. Niemand kan dus verrast zijn. Mijn opvolger zal eind juni of begin juli verkozen zijn. Het tweede semester van 2024 is sowieso een periode van politieke transitie, ook in de Commissie. Dat is de democratie.”

Over zijn ambities laat hij zich niet uit. “Het is nodig om de democratische legitimiteit van de Europese Unie te versterken”, zo verklaart hij zijn beslissing. “Als Europees leider wil ik me verantwoorden voor mijn werk de voorbije vier jaar, een actieve rol spelen in het Europees debat en het project voor Europa 2030 helpen uitdragen. Daarvoor zullen hervormingen nodig zijn. Ik wil deel uitmaken van die bouwers en het Europese project blijven dienen waar ik nuttig kan zijn. De toekomst van België en van Europa zijn met elkaar verbonden.”

Wat doet Reynders?

Wil hij topkandidaat worden namens de Europese liberalen? Ambieert hij een functie als Europees Commissaris namens België? Zou hij graag Roberta Metsola opvolgen als voorzitter van het Europees Parlement? Aandringen heeft geen zin. “Zo werkt het niet. Ik wil dienen waar ik nuttig kan zijn. Ik heb geen andere ambities.”

Didier Reynders.© BELGA

Ook over de gevolgen van zijn beslissing voor zijn partijgenoot Didier Reynders, die nu Europees Commissaris voor Justitie is, laat hij zich niet uit. Gaat Reynders ook op de Europese lijst staan, ook al biedt een derde plek weinig zekerheid op een zetel? ‘‘Dat moet je aan Didier Reynders vragen’’, aldus Michel. ‘‘Hij wil op een of andere manier Europees actief blijven.’’ Het is geen geheim dat Reynders graag een tweede termijn als Europees Commissaris zou uitoefenen.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bevestigde zondag dat Michel de Europese lijst zal trekken.“Welke normale partij met Charles Michel in haar gelederen zou hem niet op zijn lijst willen zien staan”, klonk het tijdens het nationaal openingscongres van de MR.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen