JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 2015: terreuraanslag op Charlie Hebdo

VandaagLuc Pauwels7/1/2024Leestijd 2 minuten

vandaag

vandaag

In Parijs plegen moslimterroristen een aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo. Er vallen 12 doden en 11 gewonden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Parijs vallen 12 doden en 11 gewonden bij een islamistisch gemotiveerde terreuraanslag met kalasjnikovs op het satirische weekblad Charlie Hebdo dat de beaamde Deens Mohammed-karikatuur had durven publiceren.

De daders van de moordpartij zijn de broers Saïd Kouachi (34) en Chérif Kouachi (32). Na een klopjacht van twee dagen worden ze doodgeschoten door de politie. Onder de slachtoffers zijn hoofdredacteur Charb (Stéphane Charbonnier) en de cartoonisten Cabu (Jean Cabut), Philippe Honoré, Tignous (Bernard Verlhac) en Georges Wolinski. Ook een politieagent belast met de persoonlijke veiligheid van de hoofdredacteur wordt afgemaakt. De aanslag wordt opgeëist door Al Qaida.

De volgende dag wordt in het zuiden van Parijs een politieagente doodgeschoten door een andere zwaarbewapende moslimterrorist. Hij had een aanslag gepleegd op de Hyper Cacher-supermarkt in het oosten van Parijs, gespecialiseerd in koosjere producten. Hierbij doodt hij vier mensen en gijzelt een aantal anderen.

De dader eist namens Islamitische Staat telefonisch de verantwoordelijkheid en legt uit dat zijn daden verband houden met de aanval op Charlie Hebdo. Hij wordt neergeschoten door politie-eenheden die de supermarkt bestormen.

Op 9 januari worden de daders van de aanslag op Charlie Hebdo ten noordoosten van Parijs opgepakt en doodgeschoten tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen. In december 2020 veroordeelt een rechtbank in Parijs verschillende beklaagden tot lange gevangenisstraffen wegens hulp en medeplichtigheid.

De hoofdbeklaagde, Ali Riza Polat, wordt schuldig bevonden aan het medeplegen van misdaden met een terroristische achtergrond en wordt veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Hij gaat in beroep, maar daar wordt zijn straf nog verzwaard. Ali Riza Polat is niet onder de indruk en roept naar de rechters: ‘Quand je sortirai, je vais faire pire!’ (‘Als ik vrijkom, ga ik nog erger doen’).

Tot de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015 was de aanval op de redactie van Charlie Hebdo de aanslag met het hoogste aantal doden in Frankrijk. Nog erger was alleen de terreuractie op de sneltrein Straatsburg-Parijs in juni 1961, waarbij 28 mensen omkwamen en er 170 gewond raakten.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties