Het noorden van Gaza is herleid tot puin.
Xinhua News Agency.

Ontmanteling Hamas in noorden van Gaza voltooid volgens Israël, VS wil dat Gazanen naar huis kunnen terugkeren

Het Israëlische leger verklaart dat "Hamas in het noorden van de Gazastrook ontmanteld is", net op het moment dat de oorlog drie maanden aan de gang is. De bombardementen gaan onverminderd voort. Intussen zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Palestijnse burgers naar hun huizen moeten kunnen terugkeren. 

In het noorden van de Gazastrook is "de ontmanteling van de militaire structuur van Hamas voltooid". Dat kondigt Daniel Hagari, de woordvoerder van het leger, aan. "We gaan dit (de ontmanteling van het centrum en het zuiden, red.) anders doen. Het kost tijd, er zijn geen sluiproutes in de strijd tegen het terrorisme." Die "ontmanteling" zou volgens hem nog het hele jaar kunnen duren.

Terroristen opereren nu zonder commandanten

Israëlische leger

Hagari beweert ook dat Hamas zo'n 14.000 terroristen in het noorden zitten had. "Alleen al in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook werd 8 km aan ondergrondse tunnels gevonden", aldus Hagari.

"Er zijn nog steeds terroristen in Jabalia, maar nu opereren ze zonder kader en zonder commandanten." De legerwoordvoerder verwacht vanuit het gebied nog sporadische raketaanvallen op Israël.

De rookpluimen boven Gaza vanuit het zuiden van Israël bekeken.
The Associated Press.

Bombardementen op Jenin en Khan Younis

Bij een Israëlische inval in Jenin op de Westelijke Jordaanoever zijn vannacht mensen om het leven gekomen. "Een bombardement van de Israëlische bezetter op een groep burgers heeft zes doden geëist", luidt de verklaring van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Jenin is volgens Israël een bolwerk van gewapende Palestijnse groeperingen op de Jordaanoever.  

Ook vannacht is in Bethlehem de patriarch van Jeruzalem voorgegaan in de misviering voor het orthodoxe kerstfeest. Dat wordt vandaag gevierd. Maar door de oorlog tussen Israël en de Palestijnse extremistische beweging Hamas zijn de meeste festiviteiten geannuleerd.

BEKIJK - In Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever ging de middernachtmis voor het orthodoxe kerstfeest gewoon door:

Videospeler inladen...

Vanmorgen voerde het Israëlische leger nog bombardementen uit op Khan Younis, de belangrijkste stad in het zuiden van het Palestijnse gebied. Het Palestijnse persagentschap Wafa meldt tal van doden en gewonden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is op rondreis om gesprekken te voeren over de situatie in het Midden-Oosten en vooral om een verdere escalatie te voorkomen. In Qatar zei hij andermaal dat Israël meer moet doen om burgerslachtoffers te vermijden.

Bovendien moeten Palestijnse burgers naar hun huis in Gaza kunnen terugkeren en mogen ze niet uit de Gazastrook worden verdreven, aldus Blinken. Daarmee kant Washington zich duidelijk tegen het voorstel van de radicale Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir om de Palestijnen uit Gaza te verdrijven. 

AFP or licensors

Drie maanden bittere oorlog
De oorlog startte nadat Hamas onverwachts een grootschalige aanval had uitgevoerd op Israël en dat in de vroege ochtend van zaterdag 7 oktober. Daarbij kwamen ruim 1.100 mensen om het leven en werden 240 gijzelaars ontvoerd.

Sindsdien voert Israël bombardementen uit op de Gazastrook, later volgde ook een grondoffensief. Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid al meer dan 22.700 Palestijnen omgekomen.

De internationale gemeenschap en politiek reageren verdeeld op de oorlog, met protesten wereldwijd. De spanningen lopen ook verder op in het Midden-Oosten, onder meer met Hezbollah in Libanon, terreur in Iran en Houthi-rebellen op de Rode Zee.

Eind november liet Hamas nog gijzelaars vrij in ruil voor een militaire pauze en Palestijnse gevangenen.
Bron: The Times of Israël

Meest gelezen