De abdij van Westvleteren
Arterra / Philippe Clément

Monnik die vrouw ongewenst aanraakt, weggestuurd uit abdij van Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren heeft een monnik weggestuurd die een vrouw ongewenst heeft aangeraakt en ongepast aangesproken. Dat gebeurde toen de vrouw vorig jaar de abdij bezocht. De monnik is moeten verhuizen naar een andere abdijgemeenschap en moet zich daar therapeutisch laten begeleiden.

Een vrouw zocht geestelijke begeleiding in de abdij van Westvleteren. Tijdens een begeleidingsgesprek heeft een monnik haar ongewenst aangeraakt en ook dingen gezegd die de vrouw als grensoverschrijdend heeft ervaren. Ze heeft de abt ingelicht. Abt Manu Van Hecke heeft het aanspreekpunt voor misbruik in de kerk van het bisdom in Brugge gecontacteerd en ook zijn eigen overste binnen de Trappistenorde. 

Onmiddellijk maatregelen

De abt heeft de monnik in kwestie aangesproken. "Hij was zich bewust van de feiten", zegt Manu Van Hecke. "Hij moest zijn begeleidingsgesprekken met de vrouw onmiddellijk stopzetten. En hij moest verhuizen: we hebben een andere abdij voor hem gezocht én gevonden, waar hij zich therapeutisch moet laten begeleiden." De monnik kan op termijn eventueel terugkeren naar Westvleteren. "Maar dat zal afhangen van hoe zijn behandeling verloopt", zegt de abt.

Manu Van Hecke heeft de maatregelen toegelicht aan het slachtoffer. En hij heeft ook alle monniken verteld wat er was gebeurd en waarom de man in kwestie tijdelijk moest vertrekken. "Ik wil in naam van de hele abdijgemeenschap van Westvleteren benadrukken dat ik betreur wat er is gebeurd en de feiten en de gevoelens van het slachtoffer zeer ernstig neem."

Meest gelezen