Staatssecretaris voor Migratie Nicole de Moor stelt volgende week haar nieuwe migratiewetboek voor

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft de verouderde vreemdelingwet uit 1980 herschreven en zal volgende week het nieuwe migratiewetboek voorstellen. Dat heeft de staatssecretaris aangekondigd in "De zevende dag" op VRT 1. Het doel is om snellere en betere procedures te hebben voor wie in ons land een verblijfsvergunning wil aanvragen. 

Onder het Belgische EU-voorzitterschap moet het Europese migratieakkoord verder uitgewerkt worden. Een strakkere screening zal heel belangrijk worden, maar ook een strengere selectieprocedure aan de buitengrenzen en daaraan gekoppeld een terugkeerbeleid. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) benadrukt in een debat daarover in "De zevende dag" dat er nog nooit eerder een Europees akkoord geweest is. "Dit is een historisch akkoord. Er is veel goeie wil. We moeten die systemen uitrollen aan de buitengrenzen om mensen te screenen, we moeten grote opvangcentra bouwen aan de buitengrenzen. Er is nog heel veel werk."

De voorbije jaren heeft het kabinet van De Moor ook de verouderde vreemdelingenwet uit 1980 herschreven. De vreemdelingenwet bepaalt "de toegang, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van migranten in België". 

"We zitten in ons land al jaren met een heel verouderde wetgeving, die dateert van de jaren 80 en de periode van de gastarbeiders", legt De Moor uit. "Iedereen is het erover eens dat die wet zorgt voor ellenlange procedures, heel veel moeilijkheden om mensen terug te sturen en dat moet anders." Ook de beroepsprocedures moeten eenvoudiger worden en er moet een "duidelijker wettelijk kader zijn voor terugkeer". 

De Moor zal het nieuwe migratiewetboek komende week voorstellen. "Naast wat we in Europa doen willen we ook in ons land zorgen voor snellere en eenvoudige procedures. Het was een huzarenstuk om dat op 3 jaar tijd te schrijven. Aan de wet van 1980 heeft men 10 jaar geschreven." De bedoeling is onder meer om "oneigenlijk gebruik en nutteloze opeenvolgende of parallelle procedures te vermijden en tegen te gaan". 

BEKIJK - Staatssecretaris Nicole de Moor: "We willen ook in ons land zorgen voor snellere en eenvoudige procedures":

Videospeler inladen...

"Iedereen is het erover eens dat er een akkoord moet komen over een nieuw migratiewetboek, dus ik ga ervan uit dat iedereen ook de moed heeft om te kijken wat er in de teksten staat en daarover te spreken tot we een compromis vinden. Ik heb nog nooit een akkoord tot stand weten komen zonder met elkaar te praten. Als het in Europa lukt, waarom niet in België?" 

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ziet het somber in. Hij ging met De Moor in debat in "De zevende dag" en ook hij schreef tijdens zijn mandaat aan een nieuw migratiewetboek, maar kreeg het niet afgewerkt. Hij vreest dat de tekst van De Moor niet meer goedgekeurd zal geraken voor de verkiezingen. "Met Groen en Ecolo, ik geloof daar niet in. Ik wil eerst zien dat dat het parlement nog zal halen voor de paasvakantie en goedgekeurd wordt."

Meest gelezen