Vlaams Belang houdt nieuwjaarsreceptie, mét grapjes over “de Chinezen”: “Het is dan ook twee keer niets”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken© BELGA

Tom Van Grieken en Filip Dewinter vierden zondag Nieuwjaar bij de Antwerpse afdeling van Vlaams Belang, en daar mocht al volop gelachen worden met de Chinese perikelen waarin de partij de voorbije weken verzeilde. “Sorry dat ik te laat ben, ik had eerst 10 februari in mijn agenda gezet”, zei Van Grieken bij het begin van zijn speech, “maar dat is Chinees Nieuwjaar natuurlijk.”

jvh
Bron: BELGA

Het zit Vlaams Belang niet echt mee de jongste weken. Frank Creyelman werd uit de partij gezet nadat bleek dat hij steekpenningen had ontvangen van de Chinese inlichtingendienst. Broer Steven Creyelman moest een stap opzijzetten als voorzitter van de Kamercommissie Legeraankopen. En net voor de kerstvakantie zei Antwerps kopstuk Filip Dewinter dat hij misschien naïef is geweest in zijn Chinese contacten.

Toch konden er bij zowel Dewinter als bij Van Grieken zondag grapjes af, voor eigen publiek. “Het is dan ook twee keer niets”, reageerde Van Grieken achteraf. “Ik ben er zeker van dat de deontologische commissie van het parlement geen blaam zal geven aan Dewinter. Er is namelijk niets. Staatsveiligheid heeft in 2018 al geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.” Nieuwe perikelen verwacht Van Grieken niet. Volgens de voorzitter zijn er geen andere partijleden naar hem toe gestapt omwille van verdachte contacten.

Vol vertrouwen naar verkiezingen

De beide Antwerpse kopstukken blikten zondag al volop vooruit naar de komende verkiezingen. Dewinter kijkt daarbij vooral naar de lokale verkiezingen. “Als we Vlaams en federaal goed scoren, zal er in veel gemeenten enkele maanden later grote druk op N-VA komen”, zei hij. “Lokale mandatarissen willen aan de macht blijven en het zal voor de partijtop heel moeilijk worden om 300 gemeenten onder controle te houden.”

Op Vlaams niveau vreest Dewinter echter dat Bart De Wever zijn lokale Antwerpse coalitie zal willen spiegelen in de regering. Volgens Van Grieken staat of valt alles in Vlaanderen met een meerderheid van Vlaams Belang en N-VA. “Ik zal heel teleurgesteld zijn als Vlaams Belang niet goed scoort”, zei hij. “Maar of het cordon al of niet breekt, daar heb ik geen invloed op.”

Een verlengd verblijf in de oppositie boezemt hem geen angst in. “Als ze het zonder ons willen doen, zullen ze met vier in de Vlaamse regering moeten, dan krijg je Vivaldi op Vlaams niveau. En wellicht stapt N-VA ook in een federale coalitie met PS. Dat wordt makkelijk oppositie voeren met het oog op 2029.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen