Code geel voor gladheid van kracht: “Het gaat hard vriezen, maar het zal niet overal glad zijn”

De eerste vrieskou is in het land. Wie de baan op moet, kan maar beter extra voorzichtig zijn. In alle provincies is een code geel voor gladheid van kracht.

Wim Verhaert

Wanneer is code geel van kracht?

Het KMI waarschuwt voor gladheid op de weg in het hele land en heeft daarom tot maandagmiddag 13 uur code geel afgekondigd in alle provincies.

Maandag wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog. We krijgen dan voor het eerst in jaren weer enkele ijsdagen voorgeschoteld, waarbij de temperaturen niet boven het vriespunt stijgen. “Dat is alweer drie jaar geleden”, zegt weerman Frank Deboosere.

Voor de provincies Luik, Henegouwen, Namen en Luxemburg is maandag ook code geel van kracht voor koude. Zo klimmen de maximumtemperaturen waarschijnlijk niet boven -3 graden in de streken ten zuiden van Samber en Maas.

Vanaf dinsdag is het zonnig bij maxima rond het vriespunt, terwijl het ’s nachts tot -8 graden is in het centrum van het land.

(Lees verder onder de afbeelding)

© KMI

Is het dan overal gevaarlijk glad op de baan?

Na wat lichte neerslag en de wateroverlast van eerder deze week is het vooral op secundaire wegen uitkijken voor lokale ijsplekken, wat van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Bovendien kunnen sneeuwbuitjes in de Hoge Ardennen en maandag ook in Laag-België voor een dunne sneeuwlaag zorgen.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden. “Het vriest behoorlijk hard, maar dat wil niet zeggen dat het overal glad wordt, veel hangt af van de neerslag”, zegt woordvoerster Katrien Kiekens. “Als het droog blijft, is dat een goed teken. Maar wanneer er neerslag valt op een bevroren wegdek, kan het gevaarlijk glad worden.”

De strooidiensten volgen de toestand van de wegen en fietspaden nauwgezet op. “Waar nodig, rijden de strooiwagens uit.”

LEES OOK. Elektrische wagens boeten fors in aan bereik bij deze koude: dit kan je doen om je batterij te sparen

“In de nacht van zaterdag op zondag zijn onze strooiwagens al uitgereden in het oosten van Vlaanderen. In de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen is 630 ton strooizout gebruikt, daarmee komen we uit op iets meer dan 5.200 ton in dit winterseizoen.”

Hoe zit het in overstromingsgevoelige gebieden?

Wegen en Verkeer vraagt bestuurders om extra voorzichtig te zijn in overstromingsgevoelige zones. “Hier en daar is door de overvloedige regen van de afgelopen dagen waterstagnatie op de weg. Die plassen kunnen aanvriezen en zorgen voor plaatselijke gladheid. We zijn dan ook extra alert op plaatsen waar wateroverlast is geweest. Dikke plassen die bevriezen, zullen niet makkelijk ontdooien omdat het zout er niet altijd volledig zijn werk kan doen.”

In Geraardsbergen, in Vlaams-Brabant, zijn de gemeentediensten zondagmiddag preventief beginnen te strooien op de wegen waar deze week wateroverlast was door de hevige regen. “We strooien ook op en rond viaducten, hellingen, prioritaire wegen, verbindingswegen en schoolomgevingen”, zegt schepen van Openbare Werken Veerle Mertens.

Waarop moeten bestuurders letten op gladde wegen?

Kijk de bandenspanning na: je banden zijn van levensbelang bij winterse omstandigheden, zorg dat je bandenspanning altijd correct is. Te zachte banden leiden tot minder stabiliteit en minder grip op de baan.

Pas je rijstijl aan, ook met winterbanden: op een nat of glad wegdek is de remweg langer. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Met winterbanden heb je een betere grip, maar ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid veroorzaken. Ga dus zeker niet anders of sneller rijden met winterbanden.

LEES OOK. Ontlucht de radiatoren, was je auto en vergeet de vogels niet: dit moet je doen als het vriest

Wees waakzaam bij een verandering van het soort wegdek. En doe dat zeker bij bruggen, op- en afritten en viaducten. De wind heeft er meestal vrij spel, waardoor ze veel gladder kunnen zijn. Laat je dus niet verrassen.

Gebruik je rem verstandig en maak geen bruuske bewegingen: ga niet plots hard remmen, zeker niet bij het naderen van een bocht. Laat voor een bocht je gaspedaal los zodat je vaart mindert. Maak geen bruuske stuurbewegingen.

© Foto Kurt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen