Dichter Hind Eljadid zat zes uur in de cel voor haar pro-Palestijnse actie op podium: “Ik heb er geen spijt van”

De Antwerpse dichter Hind Eljadid heeft geen spijt van haar pro-Palestijnse actie op het podium van ‘Zie Ons Doen’ zaterdagavond in Mechelen, ook al werd ze aangehouden door de lokale politie en zat ze zes uur in de cel. “Is het choquerend om dialoog te vragen?”, reageert ze een dag later.

Dante Bellon

Ze was er om een haiku van voormalig Europees president Herman Van Rompuy voor te lezen, maar de Antwerpse dichteres Hind Eljadid besloot om iets anders te doen. Wanneer ze de microfoon kreeg op het podium van ‘Zie Ons Doen’ (een groots opgezette show waarmee het Europese voorzitterschap van België op gang werd getrokken, red.) begon ze live een pro-Palestijnse boodschap te brengen. “Ik heb er geen spijt van. Ik was er als artieste en heb besloten om met mijn platform iets anders te doen dan poëzie te brengen”, zegt ze over haar actie in Mechelen.

“Het was de bedoeling om iets teweeg te brengen. Vooral om de politiek wakker te schudden en daar moet je soms iets choquerend voor doen of je stem voor laten horen”, vertelt Eljadid. “Zij zijn de mensen die de gesprekken op hoog niveau moeten voeren. Het was alleszins niet mijn bedoeling om mensen hun feest te verbrodden of hoe je het ook wil noemen.”

Politieke verantwoordelijkheid

Eljadid zegt ook begrip te hebben voor mensen die er niet mee konden leven, zoals Vlaams-minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij betreurt bij VRT NWS dat het feest “dat probeert om mensen samen te brengen en te verbinden door deze eenzijdige politieke actie verstoord werd. Je moet ook respect hebben voor de duizenden mensen die voor het spektakel gekomen zijn.”

“Dat heb ik ook en ik heb ook respect voor andere personen hun mening en voor de feestvierders die aanwezig waren. Ik ben kunstenaar en heb mijn podium gebruikt om te zeggen dat er iets moet gebeuren. Is het choquerend om dialoog te eisen en aandacht te vragen voor het conflict in Gaza en Israël? Het is niet iets wat sinds 7 oktober aan de gang is, maar al ettelijke jaren. Als mensen lang genoeg iets vragen en luid genoeg hun stem laten horen, dan hoop ik dat het iets uithaalt en er op zijn minst geluisterd wordt.”

“Ik wil dat mijn Europa, mijn België, mijn Vlaanderen iets doet. Er zijn nog altijd konvooien met humanitaire hulp die niet tot in Gaza geraken.”© Dirk Kerstens

“Ik wil dat mijn Europa, mijn België, mijn Vlaanderen iets doet. Er zijn nog altijd konvooien met humanitaire hulp die niet tot in Gaza geraken. Vanuit Europa is er nog geen enkele sanctie genomen tegen Israël terwijl het de mensenrechten schendt. Er is letterlijk een etnische cleansing aan de gang. Europa is sterk genoeg om (economische) sancties op te leggen en druk uit te oefenen. Kijk maar naar wat het met Rusland heeft gedaan. Het is tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid in zijn geheel neemt.”

Wel is Eljadid blij dat er al veel mensen zijn bij wie het onderwerp leeft en ze beseft ook dat je actie kan voeren op andere manieren. “Je moet niet alleen maar roepen. Je kan ook een poster aan je raam hangen of meedoen aan een benefiet.”

Aanhouding

Door haar tussenkomst op het podium werd Eljadid aangehouden door de lokale politie en zat ze zes uur in de cel wegens het verstoren van de openbare orde. Daar kreeg ze ook een boete voor.

Toch zal Eljadid blijven opkomen voor de Palestijnse zaak en is ze niet ontmoedigd door wat er zich zaterdagavond afspeelde. “Ik zal mijn kritische stem blijven gebruiken. Of het nu gaat over mensen in armoede, LGBTQ, mensen in precaire situaties … met kunst kan je mensen laten nadenken. Ik zou het liever niet doen en schrijven over liefde, maar helaas is het niet de samenleving waarin we momenteel leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen