Verdeelde reacties op pro-Palestina-optreden Laura Tesoro: “Beseft ze wel wie ze met haar optreden gesteund heeft?”

Laura Tesoro maakte van het podium gebruik om haar steun voor Palestina duidelijk te onderschrijven. Ze scandeerde slogans en zwaaide met een vlag, tot ontsteltenis van minister-president Jan Jambon.© Leen Van de Sande

De viering van het Belgische EU-voorzitterschap in Mechelen werd stilgelegd door pro-Palestijnse acties, door zowel het publiek als artiesten zoals Laura Tesoro. Met wisselende reacties. “Had Tesoro openlijk haar steun betuigd aan Oekraïne, dan was dat gewoon gepasseerd.”

Tommy Huyghebaert Dennis Van Goethem en Dante Bellon

Het begon allemaal toen artieste Hind Eljadid een pro-Palestijnse tekst bracht in de plaats van de haiku van voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, zoals in het draaiboek stond beschreven. Ze zei dat Europa, dat laat gebeuren wat er gebeurt in Gaza, geen feest waard is. Actievoerders in het publiek namen haar pro-Palestijnse boodschappen over. De live-uitzending werd minutenlang afgebroken.

LEES OOK. Dichter Hind Eljadid zat zes uur in de cel voor haar pro-Palestijnse actie op podium: “Ik heb er geen spijt van”

(lees verder onder de foto)

De politie van zone Rivierenland hield tien demonstranten aan die van geen ophouden wisten. Onder hen Hind Eljadid.© Leen Van de Sande

Daarna maakte ook artieste Laura Tesoro van het podium gebruik om haar steun voor Palestina duidelijk te onderschrijven en de actievoerders aan te moedigen. “I agree, free Palestine. Jullie zijn supermoedig om dit hier te doen, echt waar.” Tesoro vroeg en kreeg halfweg haar nummer nog een pro-Palestijnse vlag waarmee ze zwaaide. Tesoro toonder eerder ook al Op X haar openlijke steun aan het Palestijnse volk met een vastgemaakte tweet.

Pro-Palestijnse actievoerders verstoren openingsfeest Belgisch EU-voorzitterschap in Mechelen ruim kwartier lang .© Het Nieuwsblad

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) toonde nadien geen begrip voor de acties. “Zo’n feest verstoor je niet. Er zijn gelegenheden genoeg om te manifesteren. Je moet ook respect hebben voor de duizenden mensen die voor het spektakel gekomen zijn”, zei hij aan VRT.

De politie van zone Rivierenland hield tien demonstranten aan die van geen ophouden wisten. Onder hen Hind Eljadid. Ze zat zes uur in de cel en moet een boete betalen voor het verstoren van de openbare orde. “Ik heb begrip voor ieders mening, dus ook die van Jambon en de mensen die vinden dat het niet hoorde. Ik hoop alleen dat het de dialoog aanwakkert en daar is soms een shockeffect voor nodig”, zei de Antwerpse woordkunstenaar. “Ik heb er geen spijt van.”

(lees verder onder de foto)

Laura Tesoro toonde eerder al op X dat ze het Palestijnse volk steunt.

Polariserend conflict

Laura Tesoro noch haar entourage waren zondagavond bereikbaar. Haar actie lokte op sociale media heel uiteenlopende reacties: van ‘moedig dat ze haar nek uitsteekt’ tot ‘beseft ze wel wie ze met haar optreden heeft gesteund’? Het toont nog maar eens wat voor een polariserend conflict de kwestie is. “Er is veel meer eenheidsdenken over bijvoorbeeld het conflict tussen Oekraïne en Rusland”, zegt moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen). “Had Tesoro openlijk haar steun betuigd aan Oekraïne, dan was dat gewoon gepasseerd.” Volgens de filosoof ligt dat helemaal anders wat het conflict in het Midden-Oosten betreft.

LEES OOK. Na drie maanden oorlog claimt Israël “militaire ontmanteling van Hamas in noorden van Gaza”

“Dat conflict is veel complexer. De samenleving is erover verdeeld. Waarschijnlijk omdat het niet voor iedereen duidelijk wie hier de goeien en wie de slechten zijn. Naast een groep die Israël steunt en een groep die pro-Palestina is, heb je nog een derde groep die meer neutraliteit verwachten, zeker op zo’n evenement. Ik denk vooral dat het niet mogelijk is om met één vlag en één slogan dit conflict te beslechten. Je kan je én afzetten tegen de terreur van Hamas én erkennen dat die terreur niet uit het niets komt. De acties, de lange geschiedenis, ze vragen erom met twee en zelfs meer woorden te spreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen