De makers en de cast van "Oppenheimer" nemen de prijs voor beste film in ontvangst.
©2024 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved.

"Oppenheimer" wint Golden Globes-duel met "Barbie"

De film "Oppenheimer" is de grote winnaar van de Golden Globes, dat zijn de Amerikaanse prijzen voor film en televisie. "Oppenheimer" was acht keer genomineerd en sleept vijf Golden Globes in de wacht, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste regisseur. "Barbie" kon slechts twee van zijn negen nominaties verzilveren. Ook de populaire reeksen "Succession", "The Bear" en "Beef" vielen in de prijzen.

"Oppenheimer" vertelt het verhaal van J. Robert Oppenheimer, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog meewerkte aan de ontwikkeling van de atoombom in de Verenigde Staten. De drie uur durende film was niet alleen een indrukwekkend spektakel, maar ook een van de grootste kassuccessen van het voorbije jaar.

Met acht nominaties was "Oppenheimer" een van de grote favorieten op de Golden Globes. De film slaagde erin om vijf van die nominaties te verzilveren, en dat in de grote categorieën: beste film, beste regisseur (Christopher Nolan), beste acteur (Cillian Murphy), beste acteur in een bijrol (Robert Downey Jr) en beste muziekscore.

Cillian Murphy bracht in zijn dankwoord hulde aan regisseur Christopher Nolan. "Ik wist de eerste keer dat ik op de set van Nolan liep dat het anders was. Aan de nauwkeurigheid, focus, toewijding en het totale gebrek aan zitmogelijkheden voor acteurs kon ik zien dat ik te maken had met een visionaire regisseur", grapte hij.

Zijn collega-acteur Robert Downey Jr verwees grappend naar het onwaarschijnlijke kassucces: "Een meeslepend verhaal over het ethische dilemma van kernwapens brengt 1 miljard dollar op?" De acteur bedankte ook de organisatie van de Golden Globes "omdat ze hun spelregels veranderd hebben".

De Golden Globes lagen de voorbije jaren onder vuur als gevolg van verschillende schandalen en een gebrek aan diversiteit onder de juryleden. Intussen is dat probleem aangepakt en woonden alle Hollywoodsterren na eerdere boycots weer met plezier de prijsuitreiking bij. 

Cillian Murphy en Robert Downey Jr poseren met hun Golden Globes voor "Oppenheimer".

Slechts twee prijzen voor "Barbie"

Die andere grote filmklepper van het voorbije jaar, "Barbie", was negen keer genomineerd. De film haalde het in de categorie beste originele song ("What was I made for?" van Billie Eilish) en won ook de prijs voor cinematic and box office achievement. Dat is een nieuwe categorie waarmee de Golden Globes erkenning wil geven aan commercieel succesvolle films.

Regisseur Greta Gerwig en actrice Margot Robbie nemen een Golden Globe voor "Barbie" in ontvangst.
©2024 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved.

"We willen deze award opdragen aan iedere persoon op de planeet die zich verkleedde en naar de mooiste plek op aarde ging: de bioscopen", reageerde hoofdrolspeelster Margot Robbie, die zelf haar Golden Globe-nominatie niet kon verzilveren. "Bedankt Golden Globes om een prijs in het leven te roepen die filmfans in het zonnetje zet. Dit is een film over Barbie, maar het is ook een film over mensen. We hebben hem voor jullie gemaakt en we hebben hem met liefde gemaakt. Dankjewel om er op jullie beurt van te houden."

"Barbie" en "Oppenheimer" waren dé twee films van 2023. De clash tussen "Barbenheimer" werd op de Golden Globes alvast overduidelijk gewonnen door "Oppenheimer".

BEKIJK - In de bedankingsspeeches geven de winnaars als altijd een persoonlijke noot mee:

Videospeler inladen...

"Succession"

Op de Golden Globes worden ook prijzen uitgereikt voor televisieseries. En daar is "Succession" de grote winnaar, de uiterst populaire HBO-reeks over de brutale machtsstrijd binnen een familie die een media-imperium leidt. De reeks, die de mosterd heeft gehaald bij de media-dynastie van Rupert Murdoch, beleefde het voorbije jaar zijn vierde en laatste seizoen.

En dat toont zich in prijzen. Op de Golden Globes was de reeks negen keer genomineerd. Kieran Culkin won de prijs voor beste acteur in een tv-serie voor zijn rol als Roman Roy. Sarah Snook, die in de reeks zijn zus Shiv Roy speelt, won de Golden Globe voor beste actrice in een tv-serie. Matthew Macfadyen (Tom Wambsgans) werd beloond als beste mannelijke acteur in een bijrol.   

"Twintig jaar geleden was ik al eens genomineerd voor een Golden Globe", herinnerde Culkin zich (voor zijn vertolking in de film "Igby goes down", red.). "Toen dat moment voorbij was, dacht ik: ik zal hier nooit meer zijn. En ik had aanvaard dat ik nooit op dit podium zou staan. Maar dankzij "Succession" is dit een mooi moment."

Acteurs Matthew Macfadyen, Sarah Snook en Kieran Culkin poseren met hun Golden Globes.
AFP or licensors

Zijn collega Sarah Snook, die ook een Golden Globe mee naar huis mocht nemen, vertelde "hoe de reeks haar leven veranderd heeft". En Matthew Macfadyen, die in de reeks de echtgenoot van Shiv Roy speelt, stipte aan "hoe hij genoten had van elke seconde waarin hij de menselijke vetvlek Tom Wambsgans mocht spelen". 

Ook "The Bear" bekroond

"The Bear" won dan weer de prijs voor beste tv-serie (musical/comedy) en er waren ook acteerprijzen voor hoofdrolspelers Jeremy Allen White en Ayo Edebiri (foto hieronder). "The Bear" speelt zich af in de keuken van een familierestaurant in Chicago.

Ayo Edebiri en Jeremy Allen White poseren met hun Golden Globes.

Ook de reeks "Beef" (over de gevolgen van een auto-ongeval, te zien op Netflix) won drie beeldjes, die voor beste minireeks en voor de acteurs Ali Wong en Steven Yeun

Lily Gladstone en Emma Stone beste actrices

De Golden Globes reiken zowel prijzen uit in de categorie drama als in de categorie musical/comedy. Lily Gladstone won de prijs voor beste actrice in een drama voor haar vertolking in "Killers of the flower moon" van Martin Scorsese. De film vertelt het verhaal van de native Americans, de Osage, die olie gevonden hebben. Blanke zakenmannen azen op het geld en het land en beginnen de gemeenschap uit te moorden. Gladstone begon haar dankwoord in de Algonkiantaal Blackfoot. Ze komt zelf uit die inheemse gemeenschap in Montana. 

Lily Gladstone tijdens haar dankspeech.
©2024 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved.

"Ik sprak een beetje Blackfeet, de prachtige gemeenschap waarin ik ben opgegroeid en die me aanmoedigde om dit te blijven doen. Ik ben hier met mijn moeder, die, ook al is ze geen Blackfeet, onvermoeibaar heeft gewerkt om Blackfeet in onze klas te krijgen. Deze bekroning is historisch. Ik ben zo dankbaar dat ik zelfs maar een klein beetje van mijn taal kan spreken, omdat inheemse acteurs hun tekst oorspronkelijk in het Engels spraken en geluidsmixers ze daarna achterstevoren afspeelden om het zoals "native talen" te laten klinken. Meer moedertalen op het scherm." 

Emma Stone won de prijs voor beste actrice in een musical of comedy voor haar vertolking in "Poor things" van Yorgos Lanthimos (bekend van "The favourite" en "The lobster"). De film won ook de prijs voor beste film in de categorie musical of comedy. "Poor things" is een surrealistische sciencefantasyfilm, een soort vrouwelijk Frankenstein-verhaal  waarin een jonge vrouw weer tot leven gewekt wordt met het brein van een kind. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Schotse schrijver Alasdair Gray. "Poor things" komt bij ons op 17 januari in de zalen. 

Emma Stone neemt haar Golden Globe in ontvangst.
©2024 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved.

De Golden Globes werden voor de 81e keer uitgereikt en zijn een belangrijke graadmeter voor de uitreiking van de Oscars op 10 maart.   

De winnaars op een rij

  • Oppenheimer - beste film (drama)
  • Poor things - beste film (musical or comedy)
  • Christopher Nolan (Oppenheimer) - beste regisseur (drama)
  • Anatomy of a fall (Justine Triet, Arthur Harari) - beste scenario (drama) 
  • Cillian Murphy (Oppenheimer) - beste acteur in een hoofdrol (drama)
  • Lily Gladstone (Killers of the flower moon) - beste actrice in een hoofdrol (drama)
  • Emma Stone (Poor things) - beste actrice in een hoofdrol (musical or comedy)
  • Paul Giametti (The holdovers) - beste acteur in een hoofdrol (musical or comedy)
  • Robert Downey Jr (Oppenheimer) - beste acteur in een bijrol (drama) 
  • Da’Vine Joy Randolph (The holdovers) - beste actrice in een bijrol (drama)
  • Succession - beste tv-serie (drama)
  • The Bear - beste tv-serie (musical or comedy)
  • Kieran Culkin (Succession) - beste acteur in een tv-serie (drama) 
  • Sarah Snook (Succession) - beste actrice in een tv-serie (drama)
  • Ayo Edibiri (The Bear) - beste actrice in een tv-serie (musical or comedy)
  • Jeremy Allan White (The Bear) - beste acteur in een tv-serie (musical or comedy)
  • Matthew Macfadyen (Succession) - beste acteur in een bijrol in een tv-serie (drama) 
  • Elizabeth Debicki (The crown) - beste actrice in een bijrol in een tv-serie (drama) 
  • Beef - beste minireeks
  • Steven Yeun (Beef) - beste acteur in een minireeks
  • Ali Wong (Beef) - beste actrice in een minireeks
  • Ludwig Göransson (Oppenheimer) - beste soundtrack
  • Anatomy of a fall - beste niet-Engelstalige film
  • What was I made for? (Billie Eilish - Barbie) - beste originele song
  • The boy and the heron - beste animatiefilm
  • Ricky Gervais Armaggedon - beste performance in stand-upcomedy
  • Barbie - cinematic and box office achievement

Meest gelezen