Ineos hervat bouw ethaankraker in Antwerpse haven, minister-president Jambon weerlegt kritiek op vergunning

De werken aan de ethaankraker van Ineos in het Antwerpse havengebied zijn opnieuw begonnen. "De spade voor de bouw van de meest duurzame ethaankraker van Europa kan eindelijk verder in de grond", reageert havenschepen Annick De Ridder (N-VA). Ook partijgenoot Jan Jambon reageert tevreden. Hij weerlegt de kritiek op de voorwaardelijke omgevingsvergunning en noemt het een opsteker voor de hele chemische cluster in de haven.

Vrijdagavond maakte het Departement Omgeving het finale advies over de kraker, een document van 181 pagina's, over aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zondagavond hakte zij de knoop door. Ineos krijgt een vergunning voor de bouw van de kraker, op voorwaarde dat de chemiereus binnen de tien jaar na de start de installatie klimaatneutraal moet maken.

"Fantastisch nieuws", zegt havenschepen en partijgenote Annick De Ridder over de beslissing. "Dit is een duidelijke "ja" aan Vlaamse jobs en welvaart." Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is blij dat Ineos de werken opnieuw kan opstarten. Volgens Jambon zal de beslissing ook een positief effect hebben op de hele chemische sector in de haven. 

“De chemische cluster in de haven van Antwerpen is een van de grootste ter wereld en zorgt voor een enorme tewerkstelling. Al die bedrijven zullen nu een investering moeten doen om klimaatneutraal te worden", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Dat de aannemers vorige week al klaarstonden om opnieuw aan de slag te gaan, is volgens Ineos niet bijzonder. "Er werd van uitgegaan dat de beslissing over de kraker nog eind vorig jaar genomen zou worden", klinkt het bij het chemiebedrijf. "Het is daarom niet vreemd dat de aannemers zich klaar hielden." 

Kritiek

Ineos had al eens een vergunning gekregen voor de bouw en exploitatie van een ethaankraker, maar die vergunning werd toen vernietigd omdat het niet duidelijk was hoe groot de impact zou zijn op de omgeving. Volgens Jambon heeft het bedrijf deze keer beter kunnen aantonen dat de "impact van de stikstofdepositie minimaal zal zijn".

Maar niet iedereen is even blij met deze vergunning. "De Vlaamse regering levert een vergunning af op bestelling en danst naar de pijpen van een ongeduldige miljardair. Schandalig", reageerde Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege. Volgens haar zal de vergunning ook juridisch niet standhouden en had de Vlaamse regering beter gewacht op het stikstofdecreet.

De minister-president weerlegt die kritiek. "Deze aanvraag is beoordeeld door een hele reeks instanties en de minister heeft op basis van die adviezen een voorwaardelijke vergunning afgevaardigd. In een rechtstaat kunnen instanties naar de rechtbank stappen en dan is het aan de rechter om te oordelen of het juridisch kader werd gerespecteerd, maar ik ga ervan uit dat al die instanties die positieve adviezen hebben gegeven niet over één nacht ijs zijn gegaan.”

Meest gelezen