Foto: Jonas Roosens

Celstraffen tot 6 jaar voor aanslag en overvallen in Antwerpse drillrapmilieu

Zes jonge mannen uit het drillrapmilieu hebben van de correctionele rechtbank van Antwerpen celstraffen van vier tot zes jaar gekregen voor een aanslag met een brandbom en een reeks gewapende overvallen.

Tijresse P. (20) en Jarneil W. (20) werden vorig jaar al veroordeeld tot acht jaar cel voor een dubbele moordpoging in het drillrapmilieu. Ze hadden vanop een scooter op twee mannen geschoten op het Koxplein in Borgerhout. Ze hadden toen Bryan G.L. (24) en Liberty B. (20) als hun opdrachtgevers aangeduid, maar zij werden door de rechtbank vrijgesproken.

De vier twintigers stonden nu opnieuw terecht voor feiten die zich in het drillrapmilieu hadden afgespeeld, samen met nog twee andere beklaagden. Tijresse P., Jarneil W., Katio K. en Bryan G.L. worden onder meer vervolgd voor een aanslag met een brandbom op 3 februari 2022 in de Van Dornestraat in Deurne. Er vielen geen gewonden en de schade bleef beperkt.

De bewoner vermoedde dat het om een vergeldingsactie in het drillrapmilieu ging, omdat hij met de politie zou hebben gepraat. Hij verdacht Tijresse P. en Jarneil W., want zij hadden eerder op de avond al bedreigingen geuit. Verder onderzoek leidde ook nog naar Katio K. en Bryan G.L. Volgens de procureur werden de vier beklaagden ook gefilmd door stadscamera's toen ze kort na de aanslag de Van Dornestraat verlieten op een fiets en twee elektrische steps.

Drillrap? Drillrap is een subgenre van de muziekstijl gangsterrap, dat rond 2010 in Chicago ontstond en via enkele omwegen naar ons land overwaaide. De muziek en videoclips zijn zeer gewelddadig (niet voor niets is "drill" slang voor doden of ernstig verwonden). In hun lyrics beledigen drillrappers rivaliserende bendes. Maar het blijft niet bij dreigen, want ook in het echte leven schuwen ze het geweld niet. 

Tijresse P. gaf toe dat hij die nacht in de buurt was, maar betwistte zijn betrokkenheid bij de aanslag. Katio K. beriep zich tegenover de politie op zijn zwijgrecht en liet verstek gaan op het proces. Jarneil W. zei dat hij van Bryan G.L. de brandbom voor de deur moest leggen, maar dat hij dat geweigerd had. Bryan G.L. ontkende alles.

Tijresse P., Jarneil W., Liberty B. en Kenny D.M. (20) werden daarnaast in wisselende samenstelling ook nog vervolgd voor vier gewapende overvallen en een inbraak tussen februari en april 2022. De rechtbank vond alle feiten bewezen en beval ook de onmiddellijke aanhouding van Jarneil W., Katio K., Bryan G.L. en Liberty B.

Meest gelezen