Direct naar artikelinhoud
Website logo
columnMichèle Cuvelier

Michèle Cuvelier: ‘Ik besef dat zelfs ‘De tijdloze 100’, onze mammoet van een lijst, onderhevig is aan de wetten van TikTok’

Michèle Cuvelier: ‘Ik besef dat zelfs ‘De tijdloze 100’, onze mammoet van een lijst, onderhevig is aan de wetten van TikTok’

Tweewekelijks gidst Michèle Cuvelier u door haar hoogstpersoonlijk playlist.

Ik heb nog nooit naar ‘De tijdloze 100’ geluisterd in een Tesla. Neil Young horen zingen tussen de grote schermen en aerodynamische bliepjes voelt als een spannend anachronisme. De Tesla is van eindredacteur Cliff en hij voert me samen met stagiairs Menno en Alix naar huis na onze ‘Tijdloze’-tv-shows op VRT Canvas.

We kijken alle vier verrukt op wanneer we Talking Heads horen. Een rentree na bijna dertig jaar, vertelt Roos Van Acker, plots op 76 met ‘This Must Be the Place (Naive Melody)’. ‘Ik ken dat van TikTok!’ roept één van de gen Z’ers op de achterbank.

En pardoes slaat de almacht van TikTok me in het gezicht. Niet dat ik die nog niet kende: ik leerde er lukraak en fragmentarisch muziek te consumeren. Ik zie radiozenders zich plooien naar TikTokhits. Labels brengen met hijgerige hoop sped up versions uit, die even gladjes en aerodynamisch klinken als de Tesla waarin ik me bevind.

Ik besef dat zelfs ‘De tijdloze 100’, onze mammoet van een lijst die elk jaar verbaast door de tergende traagte waarmee hij verandert, onderhevig is aan de wetten van die Chinese app.

Kijk maar naar Kate Bush. ‘Running Up That Hill’ spurtte vorig jaar aan een recordtempo de 100 binnen. Maar Bush rolt even snel die heuvel weer af en is nu de sterkste daler. Ze had dit jaar geen TikTokhit.

The Beatles en The Rolling Stones waren overal, met respectievelijk een AI-single en een nieuwe plaat. Die wapenfeiten hebben geen impact op hun notering. Ze hadden dit jaar geen TikTokhit.

Fleetwood Mac dan. Jarenlang niet te bespeuren in ‘De tijdloze’, een tijdje alomtegenwoordig nadat ‘Dreams’ in 2020 een TikTokhit was geworden, en nu, na twee jaar op één, weer aan het wegzakken.

Pas op, ik verwelkom Talking Heads met plezier in onze lijst. Ik wil hier ook niet afrekenen met een app die entertaint, verbindt en bij momenten bulkt van humor en creativiteit. Maar ik frons wel de wenkbrauwen. Denken we volgend jaar nog aan Talking Heads bij het stemmen? Wanneer, wie weet, de Peppers of Anne Clark een TikTokhit beet hebben? Wanneer er een sped up version van pakweg Motörhead circuleert? Het zou zomaar kunnen dat onze mammoet van een eindejaarslijst voortaan gekaapt wordt door de jaarlijkse internethype van dienst. Is het erg dat ‘De tijdloze’ sneller gaat deinen? Of mag onze muzikale aandachtsspanne ook daar wat korter?

Dat Pearl Jam met ‘Black’ (géén TikTokhit!) op één staat, doet in de ongelooflijke tijdelijkheid der dingen én in deze Tesla dan weer erg deugd.

Lees ook

Talking Heads over veertig jaar ‘Stop Making Sense’: ‘Onaangepast en raar gedrag: daar hebben wij een hele carrière op gebouwd’

De 10 allerslechtste concerten van 2023: ‘Een gebrek aan goede nummers, een tekort aan talent, en een volslagen vertekend zelfbeeld’

Van Rosalía tot Red Hot Chili Peppers: dit waren de allerbeste concerten van 2023

Luister ook naar onze playlist:

Schrijf je in op onze wekelijkse muzieknieuwsbrief: