Een konvooi met tractoren in München.
AFP or licensors

Boze boeren blokkeren snelwegen en leggen verkeer lam in Duitsland

Verspreid over heel Duitsland blokkeren boze boeren met tractoren de op- en afritten van snelwegen en leggen ze het verkeer lam. Ze protesteren tegen het plan van de regering om landbouwsubsidies te schrappen. De boeren willen een volle week actievoeren.  

Van Noordrijn-Westfalen in het noordwesten tot Beieren in het zuidoosten: in alle Duitse deelstaten loopt het verkeer sterke hinder op door het protest van de boeren. Met hun tractoren versperren ze de op- en afritten van autosnelwegen en trekken ze stadscentra binnen. 

BEKIJK: "We hebben een fundamentele verandering nodig in de landbouwpolitiek", zegt een landbouwer:

Videospeler inladen...

In de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren zitten zelfs alle op- en afritten dicht. Het verkeer in Bremen en Hamburg, ook in het noorden, loopt vast door tractoren die in konvooi de steden zijn binnengereden. De grootste demonstratie vindt plaats in Keulen, waar zo'n 500 tractoren zijn verzameld.

In Berlijn zijn boeren met hun tractoren gisteravond al aangekomen bij de Brandenburger Tor in het hart van de hoofdstad. De politie verwacht er enorme files. 

Subsidies schrappen

De boeren protesteren tegen het plan van de regering van de sociaaldemocratische premier Olaf Scholz om verschillende belastingvoordelen voor landbouwbedrijven te schrappen. In december kwamen de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP overeen om een prijsvoordeel voor diesel voor landbouwbedrijven te schrappen, net als een wegenbelastingvrijstelling voor landbouwvoertuigen.

Protest bij de Brandenburger Tor in Berlijn.
AFP or licensors

Vorige week probeerde de regering de boeren tegemoet te komen door de aangekondigde maatregelen wat te versoepelen. De belastingvrijstelling voor landbouwvoertuigen zal behouden blijven, terwijl de korting op diesel geleidelijk zal worden afgebouwd, in plaats van in één keer afgeschaft. 

Maar die versoepelingen konden de landbouwsector niet vermurwen. "Ze nemen de toekomstbestendigheid van de landbouw af", zegt Joachim Rukwied van de grootste boerenorganisatie, die opriep tot de actie. De bond benadrukt dat de landbouwsector al kampt met hogere energieprijzen.

Hele week actie

De boerenorganisatie is van plan om haar actie een volle week vol te houden. Volgende maandag is een grote demonstratie gepland in Berlijn. Ook de transportsector heeft zich aangesloten bij het protest, uit ongenoegen over een verhoging van de tol voor vrachtwagens. 

Tractoren steken de Elbe over in Torgau in het oosten van Duitsland.
AFP or licensors

De regering heeft nu al laten weten dat ze niet van plan is om haar plannen verder te wijzigen of te versoepelen. "Een regering moet een beslissing nemen en de richting aangeven, en dat kan niet altijd naar ieders voldoening zijn", zegt een regeringswoordvoerder.

In de aanloop naar het protest van deze week hadden overheden al gewaarschuwd dat extreemrechtse groepen zich in het protest zouden kunnen mengen. Joachim Rukwied beloofde in een radio-interview erop toe te zullen zien dat het protest niet door dergelijke groepen zou worden geïnfiltreerd. 

De boerenbond had betogers afgelopen weekend al opgeroepen om geweld te vermijden en zich gematigd op te stellen. Ze vraagt landbouwers ook om acties aan de woningen van politici en persoonlijke aanvallen tegen hen te vermijden.

Afgelopen donderdag was er in de deelstaat Sleeswijk-Holstein een incident waarbij woedende boeren zich richtten tegen de Duitse vicekanselier Robert Habeck, die met zijn vrouw terugkeerde van een vakantie op Hooge, een eiland in de Duitse Waddenzee. Toen het echtpaar van de veerboot wilde stappen, werd hen dat belet door een groep actievoerders. De vicekanselier en zijn vrouw zagen zich genoodzaakt naar het eiland terug te keren en een latere ferry te nemen. 

Meest gelezen