Een schokgolf door de kunstwereld: Russische oligarch daagt Sotheby’s voor de rechter

De Russische oligarch Dmitry Rybolovlev klaagt veilinghuis Sotheby’s aan voor het opdrijven van kunstprijzen, waaronder die van Leonardo da Vinci’s ‘Salvator Mundi’, het duurste kunstwerk ooit verkocht.

Waarom is dit belangrijk?

De zaak legt de complexe en vaak verborgen dynamieken bloot van de kunstmarkt, waarbij enorme bedragen en invloedrijke personen betrokken zijn en doet vragen rijzen over ethiek in de handel van zeldzame kunstwerken.

In het nieuws. Dmitry Rybolovlev, de 180ste rijkste persoon ter wereld, beschuldigt Sotheby's ervan samengespannen te hebben met de Zwitserse kunsthandelaar Yves Bouvier om hem te misleiden over de waarde van kunstwerken.

  • Rybolovlev ondernam juridische stappen tegen Bouvier in verschillende landen. Hij betichtte de kunstadviseur van bedrog in de waardering van 38 kunstobjecten, met een totaalwaarde van ongeveer 1 miljard euro.
  • Hoewel Bouvier de beschuldigingen van de hand wees, kwamen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer