Raadkamer buigt zich na bijna 4 jaar over dodelijke politieachtervolging Adil: “We hopen op een antwoord dat bij iedereen kan leiden tot gemoedsrust”

Adil Charrot kwam in april 2020 om het leven.© rr

Anderlecht -

De Brusselse raadkamer buigt zich morgen over de dodelijke politieachtervolging die in april 2020 het leven kostte aan Adil Charrot (19). De jongeman overleed nadat hij op de vlucht was geslagen voor een politiecontrole en botste op een politiewagen. Vier politiemensen riskeren te worden doorverwezen naar de politierechtbank.

Chris Verhaeghe

Een patrouille van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) wilde op 10 april 2020, in volle coronacrisis, overgaan tot de controle van twee bromfietsers. Een van de bestuurders, de 19-jarige Adil Charrot, sloeg op de vlucht via de Dokters De Meersmanstraat en kon dankzij enkele paaltjes ontsnappen.

Ter hoogte van de Nijverheidskaai botste hij echter op een ander politievoertuig en liet hij het leven. De raadkamer in Brussel moet nu oordelen of de vier betrokken politiemensen een fout hebben gemaakt en zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden. Ook de politiezone Zuid riskeert te worden doorverwezen.

LEES OOK. Dood Adil Charrot blijft Brusselse politiezone Zuid achtervolgen: “Je kunt de boel niet zo laten verrotten”

De dood van de tiener deed heel wat stof opwaaien in en rond Anderlecht. Daags na de feiten kwam het tot rellen tussen enkele tientallen jongeren en de politie. Verschillende combi’s werden daarbij bekogeld en de ruiten van het politiecommissariaat sneuvelden in het gewoel. Een van de relschopper slaagde er zelfs in een dienstwapen te stelen uit een politievoertuig. De man werd in 2021 uiteindelijk veroordeeld tot 30 maanden cel.

LEES OOK. Politie zit verveeld met politiewapen dat werd gestolen tijdens rellen in Anderlecht: “Wie zoiets kan buitmaken, is held bij criminelen”

Zeventien andere jongeren werden vorig jaar veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. Twee van hen kregen een effectieve celstraf opgelegd van 37 maanden, zeven andere kregen lichtere straffen. Nog eens negen relschoppers kregen een werkstraf opgelegd.

LEES OOK. Zeventien beklaagden veroordeeld voor rellen in Anderlecht, twee vrijgesproken

Het onderzoek naar de dood van Adil Charrot is intussen al een tijdje afgerond en het is nu aan de raadkamer om te beslissen of drie politiemensen die betrokken waren bij de dodelijke achtervolging zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Het Brusselse parket zal naar alle waarschijnlijkheid een buitenvervolgingstelling vorderen. Uit het expertiseverslag blijkt onder meer dat de tiener achter een bestelwagen reed en botste met het aanrijdende politievoertuig tijdens een inhaalmanoeuvre. Het betrokken politievoertuig zou bovendien niet sneller dan 25 km/u hebben gereden.

LEES OOK. Vrees voor nieuwe rellen nu agenten ‘niet schuldig’ zijn aan dood van Adil (19), familie vraagt extra onderzoek: “Dit is niet afgelopen”

De familie Charrot legde vorig jaar echter een nieuw expertiseverslag neer, dat een aantal vaststellingen uit het officiële onderzoek zou tegenspreken. “Het klopt dat de zaak dinsdag zal worden gepleit”, zegt meester Alexis Deswaef, die de familie vertegenwoordigt. Er werd inderdaad een tegenexpertise uitgevoerd en er zullen dus nieuwe elementen worden aangehaald, maar gezien de gevoeligheid van het dossier geef ik voor aanvang van de zitting geen commentaar.”

“Snel duidelijkheid”

Bij de politiezone Zuid hopen ze alvast dat er snel duidelijkheid komt in het dossier. “We hopen dat de zaak dinsdag zal behandeld worden, zodat de betrokken partijen vier jaar eindelijk een antwoord kunnen krijgen dat kan leiden tot gemoedsrust voor iedereen”, aldus woordvoerster Sarah Frederickx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen