Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Franse president Macron herschikt regering, premier Elisabeth Borne neemt ontslag

De Franse voormalige premier Elisabeth Borne.Beeld AFP

De Franse premier Élisabeth Borne heeft na anderhalf jaar in dienst haar ontslag aangeboden. Haar vertrek is het eerste en belangrijkste onderdeel van een herschikking van de Franse regering, dat al tijden met elkaar overhoop ligt.

De Franse president Emmanuel Macron maakte Bornes vertrek maandagavond bekend. In haar ontslagbrief schrijft Borne dat ze vertrekt op verzoek van Macron. Die ziet een nieuwe premier als een noodzakelijke stap om de verhoudingen in de regering te herstellen.

Die waren volgens Franse media al niet heel goed: Macron zou al weken bezig zijn met een herschikking van ‘zijn’ regering. In december kwamen de verhoudingen nog verder onder druk te liggen, toen de regering een nieuwe immigratiewet presenteerde aan het parlement.

De wet moet het onder meer makkelijker maken migranten uit te zetten als ze een bedreiging vormen voor de openbare orde – ook als ze legaal in Frankrijk verblijven. Aan de andere kant wordt met de invoering van de wet het vergeven van een tijdelijk werkvisum mogelijk voor migranten zonder geldige verblijfsvergunning die werken in een sector met een personeelstekort.

De wet kreeg felle kritiek van links en rechts en werd in eerste instantie door het parlement verworpen. Ook binnen het kabinet was er onenigheid over. Toen de wet na een aanpassing eind december wel werd aangenomen, trad de minister van Volksgezondheid Aurélien Rousseau af, die er tegenstander van was.

Volgens de krant Le Monde spraken Borne en Macron elkaar zondag ruim een uur over de toekomst van het kabinet. Borne zou vervolgens geen andere conclusie meer hebben gezien dan aftreden.

Lees ook

‘Macron wil met stevig immigratiebeleid Le Pen de wind uit de zeilen halen, de vraag is of dat lukt’

Franse parlement stemt in met strenge immigratiewet, linkse gezondheidsminister stapt op

Minderheid in parlement

Een nieuwe premier en andere personeelswijzigingen moeten de neuzen in de regering van Macron dezelfde kant op krijgen. Wie nog meer plaats moet maken, is momenteel niet duidelijk. Een opvolger van Borne is evenmin bekend.

Borne (62) werd in mei 2022 door Macron aangedragen als nieuwe premier van Frankrijk, kort nadat hij de presidentsverkiezingen had gewonnen van de radicaal-rechtse Marine Le Pen. De bestuurder en beleidsadviseur sloot zich in 2017 aan bij Macrons nieuwe partij, die toen nog La République En Marche! heette.

In Macrons vorige presidentstermijn had ze al gediend als minister van Verkeer, minister van Ecologie en minister van Arbeid en Werkgelegenheid. De technocraat had de taak om Macrons hervormingen door te voeren en door het parlement te krijgen.

Dat was geen dankbare taak, aangezien Macrons partij Renaissance geen meerderheid heeft in het parlement. Veel plannen sneuvelden. De pensioenhervormingen, die leidden tot grootschalige stakingen en demonstraties, haalden het ternauwernood wel.

Twitter bericht wordt geladen...