Franse regering van premier Elisabeth Borne neemt ontslag: "President Emmanuel Macron wil nieuwe impuls"

De Franse premier Elisabeth Borne heeft haar ontslag en dat van haar regering aangekondigd. Borne, die in functie trad in mei 2022, was de eerste vrouwelijke premier van Frankrijk in 30 jaar. Met een herschikking van de regering wil de Franse president Emmanuel Macron een tweede adem geven aan zijn tweede ambtstermijn. 

President Emmanuel Macron heeft het ontslag van Borne en haar regering aanvaard en dankt haar uitdrukkelijk voor haar "voorbeeldige werk" van de voorbije jaren. "U heeft ons project uitgevoerd met de moed, toewijding en vastberadenheid van staatsvrouwen", zegt hij in een mededeling.

Elisabeth Borne werd in mei 2022, enkele weken na de herverkiezing van Macron als president, aangewezen als nieuwe premier. Voordien was ze minister van Werk geweest. 

Borne was de eerste vrouwelijke premier in 30 jaar en pas de tweede vrouw ooit in die functie, na Édith Cresson, die de functie bekleedde van 1991 tot 1992.

BEKIJK - Regering van Elisabeth Borne wordt benoemd ("Terzake", 16/05/2022):

Videospeler inladen...

Waarnemers speculeerden al even over een herschikking van de regering, nadat Macron vorige maand een nieuw politiek initiatief had aangekondigd. Het voorbije jaar eindigde in politieke crisissen, na de hervorming van het pensioensysteem en, aan het einde van het jaar, de goedkeuring van een omstreden immigratiewet. 

In haar ontslagbrief verwijst Borne naar die hervormingen.  "Het is meer dan nodig om die na te streven", schrijft ze.

Macron wil een nieuwe impuls

Met de Olympische Spelen in Parijs deze zomer, en Europese verkiezingen in het vooruitzicht lijkt Macron zijn tweede ambtstermijn nieuw leven in te willen blazen met een nieuwe bewindsploeg. 

"Het zat er al aan te komen en het is geen verrassing", zegt correspondent Frank Renout in Frankrijk. "Na een moeizaam politiek jaar en veel protesten op straat en veel verzet van de oppositie in het parlement wil president Macron vernieuwen." 

Borne zal de lopende zaken afhandelen tot er een nieuwe regering is aangewezen. De huidige minister van Onderwijs Gabriel Attal wordt genoemd als mogelijke nieuwe premier. "De grote vraag is ook: wat voor draai kan een nieuwe premier aan het beleid geven om zo de populariteit van Macron een nieuwe impuls te geven?", zegt Frank Renout. Morgen zal de nominatie voor de nieuwe premier worden bekendgemaakt.

BEKIJK - "De verwachting is dat president Macron snel een opvolger voor Borne zal voorstellen", legt Steven Decraene uit in "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen