Koning Filip werkte 142 dagen in 2023, maar het is een andere vorst die de kroon spant

Koning Felipe van Spanje en koning Filip van België zetten zich meest in.

Onze Filip is na de Spanjaard Felipe de hardst werkende koning. Vorig jaar had hij 142 werkdagen, wel 50 minder dan de Spaanse vorst. Ook de prinsen Albert van Monaco en Haakon van Noorwegen werkten harder dan Filip.

Jan Claeys

Opvallend in de jaarlijkse optelsom van Ufo No More: zowel onze koning als koningin Mathilde hebben minder gewerkt dan het jaar voordien. Filip bleef acht dagen meer thuis, zijn vrouw vier. Maar omdat ze meer opdrachten apart deden, kwam ‘de koninklijke familie’ meer buiten dan in 2022: 173 keer in plaats van 169 het jaar voordien.

Werkdagen van het vorstenpaar zijn enorm divers: van audiënties op het paleis over de kroning van Charles tot de nationale feestdag en bezoeken aan zorginstellingen. Ze krijgen ook meer hulp van hun dochter, kroonprinses Elisabeth. Vorig jaar had ze, los van haar schoolopleiding, tien officiële werkdagen als troonopvolgster. November en maart zijn met achttien en zeventien ‘werkdagen’ de drukste voor de koning. Terwijl zowel hij, de koningin als de kroonprinses de agenda in augustus helemaal vrij houden. Na de nationale feestdag is het tijd voor (familie)vakantie.

LEES OOK. Koning Filip pleit in kerstboodschap voor gemeenschap, hoop en samenwerking: “Laten we een voorbeeld zijn”

(lees verder onder de foto)

Een werkdag voor onze koning: hij ontvangt Olivier Vandecasteele nadat die werd vrijgelaten door Iran.© BELGA

In sommige buitenlanden zitten ze al verder met de troonopvolging. Kroonprins Haakon van Noorwegen werkt met 160 dagen nu al meer dan 40 dagen meer dan zijn papa Koning Harald. Haakon zit ook al dichter bij de troon dan onze Elisabeth. De koning is al diep in de tachtig en Haakon werd afgelopen zomer 53. Hij móét nu op kruissnelheid zijn als hij zich wil klaarstomen.

(lees verder onder de foto)

De laatste job van Felipe: Zaterdag schouwde hij de troepen tijdens een militaire parade.© Via REUTERS

Maar de hardste werker van alle royals blijkt Felipe, sinds 2014 de koning van Spanje. Hij had 194 dagen activiteiten in zijn koninklijke agenda, zijn vrouw Letizia werkt met 104 dagen ook wat harder dan onze koningin, die in 2023 niet over de 100 geraakte. Een tandje bijsteken na de schandelen rond papa Juan Carlos is wel nodig om de koninklijke familie opnieuw meer populair te maken. Ook opvallend: in Spanje nemen de koning en koningin nooit een volledige maand vakantie. Net zoals Willem-Alexander en Maxima. Maar met 130 werkende dagen is Willem-Alexander wel maar een middenmoter als het over werkijver gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen