Een eerste Europees land komt (eindelijk) in actie tegen het monopolie van Rusland op de nucleaire brandstof van de toekomst

Vorige week zondag zondag kondigde het Verenigd Koninkrijk de lancering aan van een programma voor de productie van hoogwaardig laagverrijkt uranium (HALEU). Dit is een primeur in Europa. Het is misschien tijd om hiermee te beginnen: dit is namelijk de brandstof voor de volgende generatie kernreactoren… en op dit moment produceert alleen Rusland deze commercieel.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen twee jaar is er veel gesproken over de afhankelijkheid van Europese landen van Rusland op energiegebied. Dit ging echter vaak over fossiele brandstoffen: voornamelijk olie en gas. De afhankelijkheid van uranium wordt veel minder genoemd. Toch zien steeds meer landen nucleaire energie als een cruciaal onderdeel van hun overgang.

In het nieuws: Binnenkort wordt HALEU geproduceerd op Britse bodem.

  • Het Verenigd Koninkrijk start een programma om de nucleaire brandstof HALEU (High-Assay Low-Enriched Uranium) te produceren. Het wordt beschouwd als een essentiële brandstof om de kernreactoren van de toekomst van energie te voorzien.

Waarom is de nucleaire brandstof HALEU zo belangrijk?

De details: De eerste productiesite staat gepland voor 2030.

  • "Het Verenigd Koninkrijk investeert in geavanceerde nucleaire
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer