Represented by ZUMA Press, Inc.

"Loszittende onderdelen" ontdekt bij inspecties Boeing 737 Max 9-vliegtuigen na noodlanding door losgekomen paneel

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Alaska Airlines hebben "loszittende onderdelen" gevonden in Boeing 737 Max 9-toestellen. Het gaat onder meer over bouten die de zijpanelen op hun plaats houden. Dat kwam aan het licht tijdens inspecties nadat vrijdag tijdens een vlucht een paneel was losgekomen bij een vliegtuig van Alaska Airlines. Niemand raakte daarbij gewond, maar het incident leidt wel tot ongerustheid over het bewuste vliegtuigtype.

Wat is er gebeurd?
Het incident met het Alaska Airlines-toestel deed zich vrijdagavond voor, kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanop de luchthaven van Portland, in het noordwesten van de Verenigde Staten. 

Het vliegtuig, met 171 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, bevond zich op bijna 5 kilometer hoogte toen plots een zijpaneel van de Boeing loskwam, waardoor een gapend gat ontstond in het vliegtuig.

Op de stoel naast het losgeraakte paneel, zat gelukkig niemand. De piloten van het vliegtuig konden het vliegtuig veilig aan de grond zetten. Wel was een jongetje een schoen verloren en zijn verschillende mensen hun smartphones kwijtgeraakt.

Na het incident vrijdag besliste Alaska Airlines meteen om al haar Boeing 737 Max 9-vliegtuigen tijdelijk aan de grond te houden. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA breidde dat uit naar in totaal 171 toestellen bij verschillende maatschappijen.

Alaska Airlines zegt nu dat bij de eerste inspecties "slecht bevestigde apparatuur" bij sommige vliegtuigen werd aangetroffen. Meer details geeft de maatschappij niet. United Airlines had gisteren al gemeld dat in verschillende van haar toestellen losse bouten zijn aangetroffen.

Alaska en United hebben niet meegedeeld bij hoeveel vliegtuigen er problemen werden ontdekt. Volgens de gespecialiseerde website The Air Current zijn bij minstens vijf vliegtuigen van United Airlines losse bouten aangetroffen. De luchtvaartmaatschappij beschikt in totaal over 79 vliegtuigen van dat type.

Het losgekomen paneel werd teruggevonden in de tuin van een leraar
National Transportation Safety Board,

United Airlines laat weten dat technische teams eraan werken om alle toestellen weer veilig in dienst te krijgen. Maar wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk en zal afhangen van het oordeel van de FAA. Door de problemen moeten United en Alaska heel wat vluchten schrappen.

De Boeing 737 Max is al lang een zorgenkind voor Boeing. Het aandeel van de vliegtuigbouwer ging gisteren ruim 8 procent naar beneden, op de eerste beursdag na het incident.

Het overgrote deel van de Boeing 737 Max 9-toestellen vliegt rond in Noord-Amerika. In Europese landen zijn er weinig dergelijke vliegtuigen geregistreerd. De meeste Boeings 737 Max hier zijn van het type Max 8 en hebben een iets kortere romp.

Meest gelezen