Dries Van Langenhove (archieffoto)
Jonas Roosens

Openbaar ministerie eist 2 jaar cel en boete voor Dries Van Langenhove: "Leider en aanstoker van racistisch en negationistisch systeem"

Het openbaar ministerie eist een celstraf van twee jaar en een geldboete voor Dries Van Langenhove. Ze zien in hem de leider en aanstoker van een racistisch en negationistisch systeem. Voor de zes andere beklaagden eist de aanklager zes maanden cel, en 8.000 euro boete. Het openbaar ministerie wil "een duidelijk signaal van de rechtbank dat wat ze gedaan hebben, niet aanvaard wordt".

Het parket had aangedrongen om de zaak meteen te pleiten, omdat de partijen "genoeg tijd hadden gekregen voor hun conclusies". Zeven leden van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden moeten zich verantwoorden omdat ze online racistische en antisemitische berichten gedeeld zouden hebben.

Oprichter Dries Van Langenhove staat terecht voor inbreuken op de racisme- en de wapenwetgeving en negationisme. De zes anderen staan terecht voor inbreuken op de racismewetgeving.

Waarover gaat het? 

Het onderzoek naar Schild & Vrienden begon eind 2018, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe de leden duizenden mogelijk racistische, seksistische en negationistische berichten uitwisselden. Daarbij zaten ook enkele honderden memes of internet-cartoons.

Volgens henzelf ging het om onschuldige grappen, maar het gerecht startte een onderzoek naar 65.000 van die berichten. Uiteindelijk werden dus zeven leden van de groep doorverwezen naar de rechtbank.

Slechts drie beklaagden zijn aanwezig. Dries Van Langenhove zelf is er niet. Zijn advocaat trok de aandacht bij het binnenkomen. Hij draagt een keppeltje op het hoofd. Opmerkelijk, aangezien hij optreedt voor Dries Van Langenhove, die terechtstaat voor spotprenten die onder meer over de holocaust gaan.

Videospeler inladen...

Op X heeft Van Langenhove uitgelegd waarom hij niet komt. "Ik kan geen eerlijk proces krijgen". Hij laat ook weten dat hij samen met zijn advocaat besloten heeft om het pleidooi te behouden voor het hof van beroep, "waar we hopelijk wel een eerlijke kans zullen krijgen." Advocaat Hans Rieder geeft aan dat ze inderdaad sowieso in beroep zullen gaan, tenzij Van Langenhove wordt vrijgesproken. Hij noemt het een "principiële stellingname" omdat de rechtbank volgens hem onwettig is samengesteld. 

"Hij is niet moedig genoeg om de confrontatie met de burgerlijke partijen en parket aan te gaan", klinkt het bij Abderrahim Lahlali, die Jihad Van Puymbroeck verdedigt. 

Burgerlijke partijen: "Het gaat niet over een paar mopjes"

Eerst zijn de advocaten van verschillende burgerlijke partijen aan de beurt gekomen. Onder meer ex-magistraat Henri Heimans stelde zich in deze zaak burgerlijke partij. Hij was "diep geschokt en ontredderd door de spottende foto's van mensen in concentratiekampen", pleit zijn advocaat. "Zijn ouders zaten in het concentratiekamp. Zijn vader woog nog 35 kilogram, zijn moeder was voor de rest van haar leven getraumatiseerd. Mijn cliënt is niet uit op wraak, maar wil jonge mensen bewust maken van wat er gebeurd is. Waarom willen jullie daar de spot mee drijven?"

Ook de advocaat van de Liga voor de Mensenrechten benadrukte dat "het niet gaat over een paar mopjes". Volgens de Liga wilden de zeven beklaagden bewust vreemdelingen ontmenselijken, moedigden ze geweld aan en wilden ze de democratische instellingen verzwakken.  

Openbaar Ministerie: "Een beerput van hatespeech, racistisch en negationistisch materiaal"

Het parket eist in totaal een celstraf van twee jaar en een boete van 24.000 euro voor Dries Van Langenhove, omdat ze in hem de "leider en aanstoker van een racistisch en negationistisch systeem zien" en omdat hij pepperspray te koop aangeboden heeft. Ze willen ook dat hij 10 jaar uit zijn rechten ontzet wordt. De zes andere beklaagden riskeren elk zes maanden cel en een boete van 8.000 euro. "Ze moeten niet effectief naar de gevangenis, maar we willen een duidelijk signaal van de rechtbank dat wat ze gedaan hebben niet aanvaard wordt."

Het openbaar ministerie spreekt over "een beerput van hatespeech, racistisch en negationistisch materiaal". De aanklager heeft het over een "patroon": "Mensen werden ontmenselijkt, werden vergeleken met dieren, met afval. Migranten werden vergeleken met uitwerpselen, met gespuis." In de groepen zaten honderden leden, en toch staan er hier vandaag maar 7 terecht. "Wij hebben geprobeerd het kaf van het koren te scheiden en achter het systeem te gaan. Van de beklaagden hier, of ze veel, weinig of niets gepost hebben, is duidelijk dat ze deel uitmaken van een vereniging die systematisch heeft aangezet tot discriminatie, rassenscheiding, haat en geweld."

De uitspraak volgt op 12 maart. 

Een procedureslag

De rechtszaak had eigenlijk al op 12 september moeten beginnen, maar de zitting was na twee minuten al afgelopen. De advocaat van Van Langenhove, Hans Rieder, riep een zogenoemd verdelingsincident op. Volgens hem was het niet duidelijk waarom precies die kamer van de rechtbank van Oost-Vlaanderen, en die specifieke rechter, de zaak zou behandelen. Maar de voorzitter van de rechtbank oordeelde enkele dagen later dat de zaak gewoon voortgezet kon worden. 

Een kleine maand later diende Rieder vervolgens een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters in de zaak, om "procedurele redenen". Het hof van beroep moest vervolgens oordelen of de drie rechters konden aanblijven of niet. Op 26 oktober besliste het hof dat er geen probleem was, omdat de wrakingsverzoeken te laat waren ingediend.

Daarop trokken Van Langenhove en zijn advocaat naar Cassatie, het hoogste gerechtshof in ons land. Het Hof spreekt zich nooit uit over de feiten op zich, maar bekijkt of alle procedures wettelijk verlopen zijn. Maar ook daar ving Van Langenhove bot. Het Hof van Cassatie oordeelde opnieuw dat het verzoek laattijdig werd ingediend.

Meest gelezen