LIVE. Zaak Schild & Vrienden: Dries Van Langenhove is niet aanwezig en kondigt aan in beroep te gaan

proces schild & vrienden.© Het Nieuwsblad

Gent -

In de Gentse rechtbank zijn dinsdag de pleidooien in de zaak Schild & Vrienden aan de gang. Het parket eist in totaal twee jaar cel, al dan niet met uitstel, tegen Dries Van Langenhove. Die is zelf niet in persoon aanwezig op het proces omdat hij van mening is dat hij met huidig rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe “geen eerlijk proces kan krijgen”. Het openbaar ministerie vordert voor Dries Van Langenhove twee jaar cel.Op Telegram kondigt hij meteen aan in beroep te zullen gaan. Samen met zes medeverdachten wordt hij vervolgd voor inbreuken op de racismewetgeving en negationisme.

Simon Dekaezemaker en Pieter Huyberechts

(Volg de live onderaan dit artikel)

Het parket eist tegen Dries Van Langenhove als leider van Schild & Vrienden een jaar cel en een geldboete van 2.000 euro voor negationisme, aanzetten tot haat en rassensegregatie. In de praktijk zou die boete vermeerderd worden tot 16.000 euro. Voorts eist het openbaar ministerie ook een jaar cel voor het te koop aanbieden van pepperspray. Beide celstraffen kunnen voor het parket eventueel met uitstel. Voor de andere zes beklaagden eist het parket zes maanden cel.

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove zelf is dinsdag de grote afwezige op het proces. “Hoewel ik ten gronde vind dat meningen en grappen nooit voor de rechtbank zouden mogen komen, heb ik de afgelopen zes jaar reikhalzend uitgekeken naar het moment dat ik eindelijk een eerlijke kans zou krijgen om mij te verdedigen voor de rechtbank”, stelt hij op de berichtenapp Telegram. “Mijn teleurstelling was dus heel groot, iedere keer dat het onderzoek en de rechtsgang werden vertraagd. Mijn teleurstelling is echter nog veel groter nu blijkt dat die eerlijke kans mij in eerste aanleg wordt ontnomen. Met rechter Jan Van den Berghe, die overduidelijk van uiterst linkse signatuur is en met gesjoemel werd aangesteld, kan ik geen eerlijk proces krijgen. Daarom zal ik vandaag niet aanwezig zijn en heb ik in samenspraak met mijn advocaat besloten om ons pleidooi te behouden voor het Hof van Beroep, waar we hopelijk wel een eerlijke kans zullen krijgen.”

De hoofdbeklaagde laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Hans Rieder die – niet voor het eerst – met een keppel zich laat opmerken op een zitting rond het proces van Schild & Vrienden.

(lees verder onder afbeelding)

Drie andere beklaagden zijn wel aanwezig. Eerst nemen de verschillende de burgerlijke partijen het woorden, gevolgd door het openbaar ministerie. Daarna is het de beurt aan de (advocaten) van de verschillende beklaagden. Verwacht wordt dat urenlang zal gepleit worden over het dossier.

LEES OOK. Dries Van Langenhove vangt bot bij Hof van Cassatie over afgewezen wrakingsverzoeken in dossier Schild & Vrienden

Het onderzoek naar Schild & Vrienden startte in september 2018 na een Pano-reportage, die toonde dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld.

Voormalig federaal parlementslid Van Langenhove wordt door het Openbaar Ministerie in Gent vervolgd voor inbreuken op de racisme- en de wapenwetgeving en negationisme. Zes andere verdachten moeten zich verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving.

Dries Van Langenhove bij een eerdere zitting rond het dossier Schild & Vrienden in de Gentse rechtbank.© © Alexander Meeus

LEES OOK. Advocaat van Dries Van Langenhove doet wat hij (bijna) altijd doet en maakt daarmee al na twee minuten einde aan zitting

Begin september werd de zaak al uitgesteld. Van Langenhove en zijn advocaat Hans Rieder dienden daarop op 10 oktober voor de start van de zitting een wrakingsverzoek in, niet alleen tegen rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe, maar ook tegen de twee andere rechters in de zaak.

Volgens Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove, zou rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe bewust niet gezeteld hebben in de raadkamer, zodat hij de zaak ten gronde voor de correctionele rechtbank kan beoordelen. Hij wierp een zogenaamd verdelingsincident op.

Het hof van beroep beoordeelde de drie wrakingsverzoeken als “onontvankelijk wegens laattijdigheid”. Van Langenhove trok naar het Hof van Cassatie, maar dat gaf hem ongelijk. Het dossier ging terug naar de Gentse rechtbank, waar dinsdag de pleidooien volop bezig zijn.

LEES OOK. De zes strijders die met hun “eindbaas” terechtstaan: “Ik floot Van Langenhove soms terug. Ik ben zelf homo”

Volg hieronder ons liveverslag van de zitting:

Sofie Geusens

Rusland bekijkt Chinees voorstel voor verdrag om kernwapens niet als eerste te gebruiken

Rusland bestudeert een voorstel van China voor een verdrag over het niet als eerste gebruiken van kernwapens, aldus het persbureau Interfax, dat zich beroept op de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken van Rusland. 
Sofie Geusens

Burgerlijke partijen: "Boost voor het vertrouwen in rechtstaat" en "eindelijk erkenning"

De burgerlijke partijen in de zaak rond Schild & Vrienden reageren uiterst tevreden op het vonnis in de zaak. "Het is een boost voor het vertrouwen in de rechtstaat", zegt voorzitter Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten. Volgens Jihad Van Puymbroeck is het "eindelijk erkenning van mijn leed en de lijdensweg die ik zes jaar heb afgelegd".
De Liga voor Mensenrechten kreeg 1 euro definitieve schadevergoeding en een rechtsplegingsvergoeding van 225 euro toegekend. "Het is een duidelijke uitspraak dat racisme niet kan en dat wie zich daaraan schuldig maakt ook effectief gestraft wordt. Dat is een heel belangrijke boodschap en een heel belangrijk signaal. Het is een boost voor het vertrouwen in de rechtstaat. Dat de vordering wegens negationisme aanvaard is, stelt ons ook gerust", zegt voorzitter Kati Verstrepen. 
Jihad Van Puymbroeck kreeg van de rechtbank 1 euro provisionele schadevergoeding. "Ik ben zeer opgelucht en blij. Het is eindelijk erkenning van mijn leed en de lijdensweg die ik zes jaar heb afgelegd. De rechter sprak ook over het psychisch geweld dat mij aangedaan is en de georkestreerde online haat. Ik ben het enige slachtoffer dat persoonlijk geviseerd en aangevallen werd."
Sofie Geusens

Elon Musk reageert op uitspraak Van Langenhove

Dries Van Langenhove “werkte fysiek en psychisch geweld in de hand”


De rechtbank van Gent heeft een geanonimiseerde versie van het vonnis rond Schild & Vrienden vrijgegeven. Daarin staat ook de motivatie van de straf voor Dries Van Langenhove, die verduidelijkt waarom hij onder meer één jaar effectief kreeg.

“Zijn crimineel gedrag vormt een bedreiging voor een vreedzame samenleving waar plaats is voor alle mensen”, vindt de rechtbank. “Het schept een vijandige sfeer in de samenleving en draagt bij tot nog meer tegenstrijd, tweespalt, conflicten en geweld.”

“De beklaagde werkte op die manier (met zijn ‘haatspraak’, red.) fysiek en psychisch geweld in de hand. Zo deinsde hij er niet voor terug om op te roepen om de burgerlijke partij BP3 (Jihad Van Puymbroeck, red.) online te belagen.”

“De beklaagde dweepte met het nazistische gedachtegoed dat in zijn uitvoering onnoemelijk veel menselijk leed veroorzaakte, en nog steeds veroorzaakt. Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wou ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid.”

Van Langenhove start crowdfunding om boete te betalen (in afwachting van beroep)

Na zijn veroordeling tot één jaar celstraf en een boete van 16.000 euro voor inbreuken op de  racisme- en negationismewet, heeft oprichter Dries Van Langenhove - ondanks zijn aangekondigd beroep tegen de veroordeling - met Schild & Vrienden een crowdfunding opgestart om die dreigende boete te betalen. Dat heeft Van Langenhove gemeld op X.

Jef Van Hoofstat

Als hij niet in beroep ging, moest hij zich aanbieden aan de gevangenis: dit betekent vonnis voor Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove is veroordeeld voor negationisme, aanzetten tot haat en rassensegregatie. De betekenis van dit vonnis in vijf concrete vragen. (+)

Middenveld: "Historische overwinning met grote gevolgen voor Vlaams Belang"

Een tiental middenveldorganisaties, waaronder Kif Kif en çavaria, reageert dinsdag tevreden op het vonnis in de zaak rond Schild & Vrienden. "Dit is een historische overwinning met grote gevolgen voor Vlaams Belang en de aankomende verkiezingen", zegt Nina Henkens, coördinator van het antiracistische platform Kif Kif vzw.
"Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen."
Henkens wijst ook op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij Vlaams Belang. "Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is."
Het persbericht werd behalve Kif Kif en çavaria ook ondertekend door Wel Jong, Een Andere Joodse Stem, Hand in Hand tegen racisme, Hart boven Hard, Ella vzw, Rebelle vzw, de 8 mei coalitie, Foyer vzw, BOEH! en Het Groot Verzet.

Van Grieken: "Belgische justitie is door en door rot"


Vlaams Belang-voorzitter reageert op X verontwaardigd op de veroordeling van Dries Van Langenhove. 

"De Belgische justitie is door en door rot", klinkt het op sociale media, gevolgd door een brakende emoji. "Kinderen van 13 en 15 jaar verkrachten? 1 jaar voorwaardelijk. Wansmakelijke 'memes' delen? 1 jaar effectief"

Vlaams Belang pikte Van Langenhove op als onafhankelijke lijsttrekker in Vlaams-Brabant en hij raakte in 2019 verkozen in de Kamer, waar hij zich vooral over het thema asiel en migratie boog. In de aanloop naar de uitspraak in het proces tegen hem en Schild & Vrienden knipte Dries van Langenhove de banden met Vlaams Belang begin dit jaar preventief door. Hij stopte begin februari met onmiddellijke ingang als kamerlid voor Vlaams Belang, maar Van Langenhove benadrukte toen wel dat hij als activist de partij verder zou blijven steunen. 


Advocaat van Liga voor Mensenrechten: "Dit is een tamelijk unieke uitspraak"

Vonnis: "Van Langenhove gaf blijk van verregaande normenloosheid" en "schept vijandige sfeer in de samenleving"


Bij het bepalen van de strafmaat werd volgens het persbericht door de Gentse rechtbank rekening gehouden met een aantal bezwarende elementen die als volgt worden omschreven:

 "Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V (Schild & Vrienden, red). Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

Het feit dat de verdediging aanhaalde dat de vele berichten werden gedeeld in besloten online groepen, wordt door de rechtbank verworpen.  "De Facebookgroep telde ook minstens 750 leden en was toegankelijk voor een aantal personen die het recht hebben om er te vergaderen of ze te bezoeken. De besloten Discordgroep "met minstens 164 gebruikers" was volgens de rechtbank "toegankelijk voor een aantal personen die het recht hebben om er te vergaderen of ze te bezoeken, en dit in tegenwoordigheid van verscheidene personen".

Ook het algemene verweer van de beklaagden dat "wat mopjes delen" toch moet kunnen, is volgens de rechtbank niet toepasbaar. "De gebruikte 'humor' werd bij S&V immers doelbewust en systematisch ingezet om racisme toegankelijk en luchtig te maken. Door het het aanmoedigen van het veelvuldig posten van racistische en negationistische 'humor' werden de leden doelbewust en gaandeweg overtuigd van hun eigen superioriteit en de noodzaak om de doelstellingen van S&V, via discriminatie en geweld, te bewerkstellingen. Het is in die context dat het posten van de memes en berichten door elke beklaagde moet worden beoordeeld."

Jihad Van Puymbroeck: "Eindelijk is de lijdensweg voorbij"

Analyse | Veroordeling tot één jaar is geen lichte straf, beroep nog mogelijk


Deze veroordeling van Dries Van Langenhove is niet te onderschatten: wie een straf krijgt boven de zes maanden, moet die in principe ook ondergaan in de gevangenis. Dat is zo sinds september. Lange tijd werden straffen onder de drie jaar niet of in een andere vorm uitgevoerd, maar daar is vrij recent verandering in gekomen.

In dit proces is weliswaar nog beroep mogelijk en advocaat Hans Rieder kondigde ook meteen aan daar gebruik van te zullen maken. Of Van Langenhove effectief tijd in de gevangenis zal doorbrengen, zal afhangen van de strafmaat in beroep.

Wie een celstraf krijgt, kan ook aan een rechter die beslist over de strafuitvoering vragen om die volledig of gedeeltelijk buiten de gevangenis uit te voeren. Daarvoor moet je sowieso eerst eens langs de gevangenis passeren en er misschien tijdelijk blijven.

Symbolische lading

Een effectieve gevangenisstraf wegens racisme en negationisme zoals Van Langenhove die vandaag kreeg, komt niet zo vaak voor. Dat geeft een extra symbolische lading aan deze zaak, die zo al onder het vergrootglas lag. Boven op de één jaar effectieve celstraf en de 16.000 euro boete voor inbreuken op de racisme- en negationismewet krijgt Van Langenhove ook tien maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet.

De leider van Schild & Vrienden wordt ook voor de maximale termijn van tien jaar uit zijn politieke rechten ontzet. "Dat moet de beklaagde ertoe aanzetten om tot inkeer te komen en te beseffen dat zijn gedrag ontoelaatbaar en nooit meer voor herhaling vatbaar is", aldus de Gentse rechtbank.

Andere leden 'lieten zich meeslepen'

De andere leden van Schild & Vrienden hebben zich volgens de rechter 'laten meeslepen door het crimineel gedrag van Van Langenhove'. Zij kregen straffen met uitstel, aangevuld met geldboetes. Een tweede beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel, eveneens met een geldboete van 8.000 euro (waarvan de helft met uitstel).

De burgerlijke partijen ten slotte kregen schadevergoedingen van 500 euro (Henri Heimans, Unia, en UGent) tot één euro provisionele schadevergoeding (Jihad Van Puymbroeck en Liga voor Mensenrechten).

Dries Van Langenhove: "Vonnis nog niet gekregen"

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove wil nog niet reageren op zijn veroordeling. "Ik heb het vonnis nog niet gekregen en dus ook nog niet gelezen."

Schadevergoeding voor burgerlijke partijen

De burgerlijke partijen - Henri Heimans, Unia en de Universiteit Gent - krijgen een schadevergoeding van 500 euro. Jihad Van Puymbroeck krijgt een provisionele schadevergoeding van 1 euro, net als de Liga voor Mensenrechten.

Straffen met uitstel voor andere beklaagden

Een tweede beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro (waarvan de helft met uitstel).

Een zevende beklaagde kreeg opschorting van uitspraak onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen. "Dit betekent dat hem geen straf wordt opgelegd als hij zich aan zijn voorwaarden houdt en geen nieuwe misdrijven pleegt", aldus het vonnis.

Advocaat Van Langenhove bevestigt beroep

Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove, kondigde meteen na de zitting aan dat hij in beroep zal gaan tegen de uitspraak. "Het gaat hier om een rechter die illegale zittingen organiseert, dat is het enige dat ik over deze zaak kan zeggen. Wij gaan dan ook onmiddellijk in beroep."

Snel mee

  • Dries Van Langenhove is veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf en 16.000 euro boete voor inbreuken op de  racisme- en negationismewet.
  • Hij krijgt ook tien maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet.
  • Van Langenhove wordt ook voor de maximale termijn van tien jaar uit zijn politieke rechten ontzet.
  • De oprichter van Schild & Vrienden had op voorhand al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Zijn advocaat, Hans Rieder, kondigde dat dan ook onmiddellijk na de uitspraak aan. 
  • De andere leden van Schild & Vrienden kregen straffen van acht maanden celstraf met uitstel tot opschorting van uitspraak.
  • De burgerlijke partijen kregen schadevergoedingen van 500 euro (Henri Heimans, Unia, en UGent) tot één euro provisionele schadevergoeding (Jihad Van Puymbroeck en Liga voor Mensenrechten).

"Andere beklaagden hebben zich laten meeslepen"

De andere beklaagden hebben zich volgens de rechter "laten meeslepen door het crimineel gedrag van Van Langenhove. Het waren meelopers. Een opschorting en een werkstraf zouden een verkeerd signaal zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen