De Einstein Probe-satelliet werd "met succes" gelanceerd, aldus Chinese staatsmedia.
AFP or licensors

Luchtalarm boven Taiwan wegens lancering Chinese satelliet: gespannen sfeer vlak voor presidentsverkiezingen

China heeft "met succes" een satelliet gelanceerd. Op zich niet zo opmerkelijk, maar de raket die de satelliet lanceerde, vloog ook over Taiwan. En dat is allicht geen toeval, vier dagen voor de presidentsverkiezingen daar. "De Taiwanezen zijn bang dat China hen wil doen twijfelen en zeker niet wil laten kiezen voor een kandidaat die een meer onafhankelijke koers wil varen."

De inwoners van Taiwan werden vanmorgen (15 uur lokale tijd) opgeschrikt door een Chinese raket die boven het zuiden van het eiland vloog. Het bleek om een raket te gaan waarmee een satelliet gelanceerd kan worden. Dat werd even later bevestigd door Chinese staatsmedia, die aankondigden dat China "met succes" een satelliet gelanceerd heeft. 

Dat de raket over Taiwanees grondgebied vloog, is allicht geen toeval. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die het opnieuw wil inlijven en komende zaterdag zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Taiwan. De lancering van de satelliet boven een deel van Taiwan past allicht in de druk die China opvoert op de inwoners van Taiwan om zaterdag de juiste keuze te maken, met name om te kiezen voor de kandidaat die de beste relaties met China wil onderhouden.

De Taiwanese overheid kondigde prompt het luchtalarm af voor het hele eiland. Het zou de eerste keer zijn dat dat is gebeurd. De inwoners van Taiwan kregen zelfs een "presidentiële melding" op hun telefoon. 

De presidentiële melding die de Taiwanezen - en ook onze verslaggever Tom Van de Weghe - op hun telefoon kregen.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu noemt de lancering van een satelliet over Taiwanees grondgebied een activiteit binnen de "grijze zone" van oorlogsvoering. "Als een raket openlijk door ons luchtruim vliegt, zullen sommige buizen of stukken puin in deze regio neervallen."

Net daarom heeft de overheid de noodmelding verstuurd, zei hij, om de inwoners daarvoor te waarschuwen. Volgens het ministerie van Defensie vloog de satelliet wel op hoge hoogte toen ze het Taiwanese luchtruim kruiste.

Misleiding

"Zo'n presidentiële melding doet veel mensen schrikken natuurlijk", zegt VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe, die momenteel in Taiwan is. "Ik sprak zojuist met Taiwanezen op straat die bang waren dat dit nog maar het begin was, dat China de Taiwanezen wil doen twijfelen en zeker niet wil laten kiezen voor een kandidaat die een meer onafhankelijke koers wil varen."

De belangrijkste oppositiepartij in Taiwan, Kwomintang, beschuldigt de regerende Democratisch Progressieve Partij ervan dat ze de bevolking angst aanjaagt met de presidentiële melding, vooral omdat in de Engelse versie het woord "raket" werd gebruikt (zie afbeelding), terwijl het om een satelliet bleek te gaan.

"Ik denk dat het ministerie van Defensie de bevolking probeert te misleiden door zo'n alarm te versturen", zei Eric Chu, de voorzitter van Kwomintang. Het ministerie van Defensie verontschuldigde zich later voor het gebruik van het woord raket in de noodmelding.

BEKIJK - Ook VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe kreeg de noodmelding op zijn telefoon:

Videospeler inladen...

Weerballonnen en desinformatie

De satelliet is niet het enige voorbeeld van de druk die China aan het opvoeren is. Het Taiwanese ministerie van Defensie liet weten dat het gisteren vier Chinese weerballonnen heeft opgemerkt boven de Straat van Taiwan. Twee ervan zouden ook boven het eiland gevlogen zijn. Daarnaast wordt er online ook heel wat desinformatie verspreid, weet Van de Weghe.

Of al die druk zal werken, moet nog blijken. Van de Weghe: "Ik heb toch het gevoel dat dit het omgekeerde effect heeft: hoe meer druk wordt uitgeoefend op de Taiwanezen, hoe meer ze zich lijken af te zetten tegen China."

Presidentsverkiezingen met regionale én internationale belangen

De uitkomst van de presidentsverkiezingen in Taiwan zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit in de regio. Onder de huidige regerende Democratisch Progressieve Partij zijn de relaties met China fel verslechterd. De kandidaat van de DPP kan dan ook op weinig sympathie vanuit Peking rekenen. Wint hij, dan zou de spanning tussen China en Taiwan verder kunnen oplopen en dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie, aangezien de Straat van Taiwan een belangrijke handelsroute is.

De Kwomintang vaart een meer pro-Chinese koers. De kandidaat van de Kwomintang voert campagne alsof de presidentsverkiezingen een "keuze tussen oorlog en vrede" zijn. Kiezen voor de DPP-kandidaat, zal Taiwan op de weg naar gevaar en onzekerheid brengen, is de boodschap. 

De Kwomintang is de partij die in 1949 vanuit China naar Taiwan vluchtte, na de nederlaag tegen het communistische leger van Mao Zedong. Op zich streeft de Kwomintang net als de Communistische Partij in China naar hereniging, maar ze ze wil een ander China en niet het communistische land dat het vandaag is. Een droom die vandaag heel ver weg is.

Door die emotionele band met China die er nog altijd is bij de erfgenamen van de generatie van 1949, maar ook omdat China de grootste afzetmarkt is voor Taiwanese producten, streeft de Kwomintang nu vooral naar "warmere relaties" met het vasteland.    

BELUISTER - In onze VRT NWS-podcast "China, voorbij de muur" blikken Veerle De Vos en Tom Van de Weghe vooruit op de verkiezingen in Taiwan:

Meest gelezen