Vlaams expertisecentrum vraagt minimumleeftijd voor alcohol op te trekken naar 18 jaar

© Wim Daneels (WDK)

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) wenst voor het nieuwe jaar de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar en voor gokken naar 21 jaar. Dat valt dinsdag te lezen in het verkiezingsmemorandum 2024 van de koepel van meer dan 70 organisaties die rond middelengebruik en verslavingsproblemen werken.

mts
Bron: BELGA

Middelengebruik, gamen en gokken zijn actueler dan ooit, zegt het VAD in een persbericht. Ruim een op de vijf Belgen (22,6 procent) probeerde ooit cannabis en bijna vier op de vijf (78 procent) dronk het afgelopen jaar alcohol. Overmatig alcoholgebruik is bijvoorbeeld een van de vijf aandoeningen die het meest bijdragen aan de 2,3 miljoen verloren gezonde levensjaren bij de Belgen, maar leidt ook tot verkeersslachtoffers, luidt het.

Inzetten op een doeltreffend alcohol- en drugbeleid heeft dus een positieve impact op de gezondheid van mensen, zorgt voor een betere levenskwaliteit en draagt bij aan meer veiligheid voor buurt en samenleving.  

VAD formuleert in zijn memorandum negen prioriteiten voor de politieke partijen. Belangrijke speerpunten zijn preventie, versterking van bestaande wetgeving en toegankelijkheid van de (geestelijke) gezondheidszorg.

Voor het expertisecentrum moet effectieve preventie de hoeksteen van het alcohol- en drugsbeleid zijn. Momenteel gaat slechts 1 procent van de totale uitgaven naar preventie.

Geestelijke gezondheidszorg

De koepel wijst ook op de nood aan wetgeving die bewezen kosteneffectieve maatregelen zoals de prijsverhoging, het reclameverbod en de beperking van de beschikbaarheid toepast voor alcohol en gokken. “Dat geldt in het bijzonder voor het optrekken van de minimumleeftijd: voor alcohol (van 16, red.) naar 18 jaar, en voor gokken (van 18, red.) naar 21 jaar.”

De toegankelijkheid van de (geestelijke) gezondheidszorg moet uitgebreid worden voor mensen met een verslavingsprobleem, meent het VAD. “Ga bijvoorbeeld verregaande exclusiecriteria in de geestelijke gezondheidszorg tegen, of laat verslaving niet langer uitsluiten in de verzekeringspolis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen