Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Tesla duikt met fikse korting onder limiet voor Vlaamse premie voor elektrische auto’s, maar er zitten addertjes onder het gras

Het Model Y van Tesla wordt op 20 juli 2023 voor het eerst tentoongesteld in Kuala Lumpur.Beeld AFP

Tesla geeft een fikse korting op zijn Model Y, zodat de elektrische auto net onder de 40.000 euro duikt. Kopers kunnen hem dan aanschaffen met behulp van een premie van de Vlaamse overheid. Al zitten er wel wat addertjes onder het gras.

“Inwoners van Vlaanderen kunnen in aanmerking komen voor een incentive van 5.000 euro op geselecteerde Model Y”, schrijft Tesla op zijn website. “Geldig voor voertuigen met een aankoopprijs onder 40.000 euro.” Om dat bedrag te halen, is de prijs van dat Model Y verlaagd. In plaats van 47.970 euro, kost de wagen nu 39.990 euro. Net genoeg dus om aan de voorwaarden voor de Vlaamse premie te voldoen.

Tesla staat hiermee niet alleen. Ook andere constructeurs hebben de prijzen voor sommige modellen tot net onder de 40.000 euro laten zakken. “Volkswagen heeft dit gedaan en ook Renault past dit nu toe voor heel wat wagens van het model Megane E-Tech”, zegt Tony Verhelle, voormalig hoofdredacteur van Autogids.

Stockwagens

Bij Tesla gaat het wel om een fikse korting. De prijs van de Model Y duikt met bijna 8.000 euro omlaag. Wie de wagen aankoopt, doet zich – premie incluis – dus bijna 13.000 euro profijt. Maar daarmee is niet alles gezegd. Tesla geeft de korting niet op alle nieuwe wagens, maar enkel op ‘voorgeconfigureerde’ modellen.

Dat zijn auto’s waarbij kopers de kleur van de lak of van de binnenbekleding niet kunnen kiezen. Het zijn met andere woorden stockwagens. “Het gebeurt wel vaker dat constructeurs op die manier naar buiten komen om van hun oude stockwagens vanaf te geraken”, zegt Verhelle. “Tesla kan op deze manier ook nog eens de media halen."

Alleen zijn er bij Tesla nauwelijks stockwagens beschikbaar. Op de site van Tesla zijn er momenteel slechts twee Model Y’s te vinden die “snel leverbaar” zijn, zo ontdekte autofans.be. Gegadigden zullen volgens de gespecialiseerde blog dus constant de site in de gaten moeten houden en vliegensvlug moeten klikken, als ze er een willen bestellen.

Twitter bericht wordt geladen...

Premie

Ook blijft de vraag of kopers van elektrische wagens dit jaar de premie allemaal zullen krijgen. Voor 2024 heeft de Vlaamse regering 20 miljoen euro uitgetrokken om de premie te bekostigen. Vlaanderen wil particulieren een handje toesteken om een nieuwe of een tweedehands elektrische auto te kopen (daarvoor staat de premie op 3.000 euro). Ook wie vanaf eind september vorig jaar heeft besteld, kan er nog op intekenen.

Maar terwijl het budget eindig is, zijn er volgens dealers al heel wat bestelbonnen binnengelopen – precies met die premie in het achterhoofd. “Mijn gevoel zegt dat de premie al op is”, zegt Frederik Van Den Bossche, het hoofd van de fleetafdeling bij Inchcape, de invoerder van de Chinese fabrikant BYD in De Tijd. “In december kwam 40 procent van de bestellingen voor nieuwe auto’s van particulieren, terwijl dat daarvoor hooguit 20 procent was. En dan zijn we nog maar een klein merk op de markt.”

Het digitale loket waar autokopers hun aanvraag kunnen indienen, is momenteel nog niet open. Vlaanderen wacht eerst nog een advies van de Raad van State af, dat er pas volgende maand zal zijn. Het kabinet van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) benadrukt dat kopers op voorhand zullen weten of ze voor de premie in aanmerking komen. Maar wat als de pot op geraakt? “Daar kan ik nu nog geen uitspraak over doen”, zegt haar woordvoerder. “Dat zullen we dan later moeten bekijken.”