Een foto van opgepakte verdachten, verspreid door de politie

Gewapende actie bij openbare zender in Ecuador, politie zegt dat alle verdachten zijn opgepakt

Ecuador beleeft een onrustige dag met een gewapende actie bij een openbare zender. Op beelden is te zien hoe mannen een live-uitzending verstoren. Er zijn schoten te horen en medewerkers liggen op de grond. Volgens de politie zijn intussen alle verdachten opgepakt. In Ecuador geldt de noodtoestand omdat een van de meest gewelddadige drugscriminelen onvindbaar is, maar het is niet duidelijk of er een verband is.

Een live-uitzending van het Ecuadoraanse televisiestation TC is onderbroken door gemaskerde en gewapende mannen. Ze komen de tv-studio in de havenstad Guayaquil binnen en roepen dat ze "bommen" bijhebben. Er zijn ook geluiden te horen die lijken op geweerschoten.

Een live feed – die na 15 minuten werd onderbroken – toont hoe de mannen het personeel dwingen op de grond te gaan liggen. Even later zit het personeel ineengedoken op de vloer van de tv-studio. "Niet schieten, alsjeblieft, niet schieten", schreeuwt een vrouw te midden van de chaos.

BEKIJK - Op X circuleren beelden van de actie:

Videospeler inladen...

Er is ook te horen hoe iemand "geen politie" roept. Even later verlaat een aantal van de gemaskerde mannen de studio met een aantal medewerkers. Andere mannen halen dan weer zware bewapening boven en tonen zelfgemaakte granaten en dynamietstaven aan de camera.

Ze kwamen ons vermoorden. God, bescherm ons

Een van de werknemers tijdens het voorval

Enkele van de mannen filmen zichzelf terwijl anderen handgebaren maken die als herkenningstekens worden gezien binnen bepaalde criminele bendes gelinkt aan drugshandel. 

"Ze kwamen ons vermoorden. God, bescherm ons", stuurde een van de werknemers van de zender in een WhatsApp-bericht naar een AFP-correspondent.

BEKIJK - De beelden over de arrestaties die de politie van Ecuador op X heeft geplaatst:

Videospeler inladen...

De nationale politie heeft gespecialiseerde eenheden ingezet om de situatie onder controle te krijgen en zegt op X dat alle 13 verdachten zijn opgepakt. Ze zouden alle wapens in beslag genomen hebben. 

"Deze daad moet beschouwd worden als een terroristische aanval", zegt politiecommandant César Zapata aan lokale media. Er blijft wel nog veel onduidelijk over hoe het gesteld is met de werknemers. Het is nog niet duidelijk wie achter de inval zit. 

De politie pakt een verdachte op in de tv-studio van TC Television
AFP or licensors
Bloed op de vloer van de tv-studio van TC Television
AFP or licensors

Onrust in hoofdstad

Ondertussen worden de kantoren van TC Television in Quito, de hoofdstad van Ecuador, extra bewaakt. Ook daar is het onrustig. "In Quito zijn er enkele bommeldingen", zegt Jeroen Derkinderen, een Vlaamse doctoraatsstudent ter plekke.

"In het centrum, rond het presidentieel paleis, waren er enkele plunderingen. Alle overheidsinstellingen zijn gesloten. Iedereen probeert het centrum uit te geraken. Mensen sluiten hun zaak en gaan naar huis om te zien wat de komende uren brengen."

Noodtoestand

Ecuador wordt de voorbije dagen en weken opgeschrikt door een reeks aanslagen, waaronder explosies. Er werden zeven politieagenten ontvoerd. Die acties zijn een reactie op president Daniel Noboa die de noodtoestand heeft aangekondigd nu een van de meest gewelddadige drugscriminelen van het land - Adolfo Macias, leider van de criminele bende Los Choneros - onvindbaar is.  

Fito zit sinds 2011 in het grote gevangeniscomplex in de havenstad Guayaquil. Ook de tv-studio van TC Television bevindt zich in dezelfde stad. Het is niet duidelijk of er verband is tussen Fito's verdwijning en de actie bij TC Television.

Noboa heeft gisteren de noodtoestand afgekondigd voor 60 dagen. Hij trommelde militaire patrouilles op en heeft een nationale avondklok ingesteld. Ondertussen zegt het ministerie van Onderwijs dat alle scholen in het land gesloten blijven tot 12 januari.

Decreet

Vandaag nog ondertekende president Noboa te midden van de commotie een decreet dat verschillende "transnationale georganiseerde misdaadgroepen identificeert als terroristische organisaties en strijdende lokale bendes". Dat leidt mogelijk nog tot meer acties in het land.

Op X geeft Noboa mee dat hij de veiligheidsdiensten heeft opgedragen om militaire operaties uit te voeren om de groepen te neutraliseren. Hij spreekt van een intern militair conflict. Op de lijst staan meer dan 20 organisaties en bendes, waaronder ook Los Choneros, een machtige criminele bende waarvan Fito de leider is. 

Militairen die worden ingezet in de hoofdstad Quito
AFP or licensors
Militairen die worden ingezet in de hoofdstad Quito
AFP or licensors

Meest gelezen