Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Hoe de toekomst van Didier Reynders en Pierre Wunsch verbonden zijn: Vivaldi komt samen om benoemingspuzzel te leggen

Eurocommissaris Didier Reynders.Beeld BELGA

De federale regering buigt zich vandaag over een reeks topbenoemingen, waaronder die van gouverneur Pierre Wunsch bij de Nationale Bank en Didier Reynders bij de Raad van Europa.

Op de laatste vergadering voor de kerstvakantie kwam de herbenoeming van Pierre Wunsch bij de Nationale Bank van België (NBB) muurvast te zitten. Normaal ging het om een formaliteit, maar Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke weigerde de verlenging van zijn mandaat te ondertekenen. Wunsch is namelijk van MR-signatuur, en MR weigerde op haar beurt om Vandenbrouckes plan voor de beperking van de ereloonsupplementen te steunen.

Het zijn maar enkele elementen die vandaag op de kern in de balans worden gelegd bij de verdeling van een reeks topjobs. Nu Charles Michel (MR) bij de komende verkiezingen de Europese lijst voor MR zal trekken, is de partij bijvoorbeeld ook op zoek naar een elegante exit voor eurocommissaris Didier Reynders. Een voordracht als secretaris-generaal van de Raad van Europa zou voor MR interessant zijn. In ruil zullen de liberalen dan wel toegevingen moeten doen.

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België.Beeld Wouter Van Vooren

Intussen is de regering ook op zoek naar een nieuwe m/v/x aan de top van de FOD Financiën. Huidig topman Hans D’Hondt, van cd&v-signatuur, neemt afscheid als baas van de fiscus. Volgens Het Nieuwsblad zou zowel cd&v als PS zijn opvolger willen aanleveren. Ook de FOD Justitie en een aantal veiligheidsdiensten wachten op een nieuwe topman of -vrouw. Het gaat onder andere om het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) en de federale politie.

Of de regering er dit keer zal uitgeraken, valt nog af te wachten. Veel tijd om te discussiëren hebben de topministers niet. In de namiddag vertrekt premier Alexander De Croo (Open Vld) naar China, waar hij president Xi Jinping zal ontmoeten.