Topman van Boeing geeft fout toe na incident met losgekomen paneel bij Alaska Airlines

Dave Calhoun, de CEO van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, heeft erkend dat zijn bedrijf een fout heeft gemaakt met de 737 MAX 9-toestellen. Hij heeft dat toegegeven op een bijeenkomst met medewerkers van Boeing. Calhoun belooft volledige transparantie. 

In de romp van een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines was vrijdag een paneel losgekomen, kort na het opstijgen vanop de luchthaven van de Amerikaanse stad Portland. Het vliegtuig, met aan boord 171 passagiers en zes bemanningsleden, bevond zich op dat moment op 5.000 meter hoogte. Niemand raakte gewond. Na dat incident had de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA tientallen vliegtuigen van dat type voor inspecties aan de grond gehouden. 

BEKIJK - Passagiers vertellen wat hen overkwam: "Een kind zijn T-shirt werd afgerukt en uit het vliegtuig gezogen":

Videospeler inladen...

Op een bijeenkomst in een Boeing-fabriek in Renton, in de Amerikaanse staat Washington, heeft Calhoun nu verklaard dat het bedrijf zijn fout moet erkennen. De kwestie moet verder worden aangepakt "in alle transparantie, bij elke stap in het proces", zo wordt de CEO nog geciteerd door een woordvoerder van Boeing.

Het is niet duidelijk of Calhoun de fout heeft toegelicht. Gaat het bijvoorbeeld om een fout in de productieketen? Of om een ontwerpfout? Boeing is de afgelopen 5 jaar meermaals geconfronteerd geweest met kwaliteits- en veiligheidsproblemen.

BEKIJK - Het losgekomen paneel werd teruggevonden in de tuin van leraar Bob

Videospeler inladen...

Calhoun zegt nu te rekenen op de luchtvaartautoriteit "om ervoor te zorgen dat alle vliegtuigen die toelating krijgen om te vliegen ook veilig zijn, en dat dit incident zich niet zal kunnen herhalen".

Meest gelezen